Det här händer i gravidvecka 31

I texten nedan kan du läsa om vad som händer i graviditetsvecka 31

42236

Din livmoder har i graviditetsvecka 31 vuxit så mycket att den börjar närma sig revbenens kant. Det kan vara svårt att sitta bekvämt när den trycker emot. 

Gravid vecka 31
I vecka 31 väger barnet 1.6 kilo.

Den skönaste vilopositionen är förmodligen halvsittande eller liggande, gärna med benen i högt läge vilket även hjälper när benen känns tunga och svullna på grund av ökad vattenansamling.

När du är gravid i vecka 31 har du kanske börjat känna dig ovanligt glömsk? Det vanligt att mer och mer koncentration riktas mot barnet i magen och den kommande förlossningen vilket påverkar förmågan att fokusera på annat.

Barnet när du är gravid i vecka 31

Barnet väger kring 1,6 kilo nu och mäter ungefär 43 centimeter. Det kan börja känna igen musik som spelas vid upprepade tillfällen liksom fixera blicken och skilja bättre mellan ljus och mörker.

När barnet är vaket är ögonen öppna och reagerar på ljusskiftningar och pupillen krymper eller utvidgas beroende på om det är ljust eller mörkt. När barnet sover eller är passivt sluter det sina ögonlock.

Generellt har barnets kropp i graviditetsvecka 31 vuxit klart men behöver fortfarande lägga på sig mer fett och en del organ som hjärna och lungor behöver mogna ytterligare.

Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tidpunkten, men kommer inte framträda ordentligt förrän sex-nio månader efter födseln. Ljushyade barn föds oftast med mörkblå ögonfärg och mörkhyade med bruna eller mörkgrå, för att sedan anta sin verkliga färg.