Det här händer i gravidvecka 28

I texten nedan kan du läsa mer om graviditetsvecka 28

43996

I graviditetsvecka 28 går du in i graviditetens tredje och sista del. Det är en spännande men också påfrestande del såväl fysiskt som psykiskt. En del kvinnor kan uppleva samma extrema känsloyttringar som i början av graviditeten, likaså kan tröttheten göra sig påmind igen.

Gravid vecka 28
I graviditetsvecka 28 är barnet ungefär 39 centimeter stort.

Livmodern är i vecka 28 så stor att den påtagligt påverkar din rörelseförmåga. Kroppen brukar säga ifrån när det blir för mycket och då får du sammandragningar, vilket är ett tecken på att du bör ta det lugnt.

Barnet när du är gravid i vecka 28

Barnet i magen väger lite över ett kilo och är cirka 39 centimeter långt. Hos pojkar börjar testiklarna vandra ner i pungen medan flickornas yttre könsorgans kompletta utveckling dröjer ett par veckor till då blygdläpparna som ännu är väldigt små tillslut täcker över klitoris.

Barnet kan i graviditetsvecka 28 inta rätt position inför födseln, d.v.s. med huvudet neråt. Men eftersom det fortfarande kan vända sig ganska obehindrat ett tag till kan det likväl lägga sig på tvären eller med huvudet uppåt. Om barnet inte vänder sig rätt av sig självt brukar man försöka vända på ungefär en månad innan det är dags för förlossning.

Läs även:  Graviditetsvecka 27  —  Graviditetsvecka 29