Det här händer i gravidvecka 21

I texten nedan kan du läsa om vad som händer i graviditetsvecka 21

34172

I graviditetsvecka 21 upplever många en behaglig tid jämfört med de tidigare veckorna och de kommande. Många graviditetsbesvär har blivit väsentligt lindrigare, humöret är bättre och tröttheten är inte lika påtaglig. Du kanske till och med har börjat sova mycket bättre igen.

Graviditetsvecka 21 - gravid vecka 21
I graviditetsvecka 21 väger barnet cirka 350 gram.

Kanske har du dock börjat svettas mer igen, något som är helt normalt och beror på den mäng extrakilon du bär på.

När du är gravid i vecka 21 väger ditt barn ungefär 350 gram och är 26 centimeter långt. Det kan reagera på både ljud och ljus nu och du kan märka att plötsliga höga ljud eller kraftigt ljus kan sätta igång rörelser i magen. Barnet kan fortfarande röra sig fritt i fostervattnet och sparka både långt upp i magen och ner mot blygdbenet.

I graviditetsvecka 21 är matsmältningsapparaten tillräckligt utvecklad för att kunna tillgodogöra sig vatten ur det fostervatten som barnet sväljer. I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar ungefär i fjärde månaden, tar de över produktionen.

Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i barnets blod och tillverkar urin av dem. Det finns inte mycket urin i fostervattnet utan det mesta av avfallsprodukterna som bildas, transporteras bort via moderkakan och ut i ditt blodomlopp. Det är dina egna njurar som tar hand om det mesta av reningen.