Det här händer i gravidvecka 20

I texten nedan kan du läsa om graviditetsvecka 20

41557

I graviditetsvecka 20 har halva graviditeten passerat. Livmodern och magen växer fortfarande och från och med nu ökar tillväxten mer regelbundet. Ibland kan naveln börja puta ut men efter förlossningen går den tillbaka igen i samband med att magens omfång går tillbaka i storlek.

Graviditetsvecka 20 - gravid vecka 20

I graviditetsvecka 20 har barnet fått ögonfransar och hår.

Järntillskott brukar vara aktuellt ungefär nu och ditt järnvärde kontrolleras regelbundet hos barnmorskan som kan tala om ifall ett tillskott är nödvändigt.

Hos barnmorskan går det att lyssna på barnets hjärtljud genom ett vanligt stetoskop.

Barnet när du är gravid i vecka 20

När du är gravid i vecka 20 har ditt barn fram tills nu vuxit i ungefär samma takt som alla andra barn men hädanefter kan individuella skillnader bli tydligare.

Barnet har fått både ögonfransar och hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu men kommer inte börja användas förrän efter födseln.

En kritisk fas i utvecklingen av syn, lukt, hörsel, smak och känsel pågår nu. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina respektive delar av hjärnan. I graviditetsvecka 20 ligger fokus på utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervcellerna, något som är nödvändigt för bl.a. minnet och tänkandet. Om du är på en flicka har hon redan två miljoner ägganlag i sina äggstockar och pojkar har en prostata.

Barnet har även fått känsel och kan reagera på smärta.

Läs även: Graviditetsvecka 19  —  Graviditetsvecka 21