Din livmoder går i graviditetsvecka 19 att känna utanpå magen, under naveln. Den är ungefär lika stor som ett nyfött barns huvud. Du ökar i vikt med cirka ett halvt kilo i veckan, dock kan det skilja sig mycket mellan olika kvinnor. Den snabbare ämnesomsättningen och blodmängden i din kropp kan ha positiv inverkan på ditt hår och dina naglar.

Graviditetsvecka 19 - gravid vecka 19
Fostervattnet skyddar barnets känsliga hud. Här i graviditetsvecka 19.

Huden kan också påverkas av pigmentfläckar. Ljushyade kan märka av mörka fläckar i ansiktet medan mörkhyade kan se ljusa fläckar. Fläckarna bleknar ofta i takt med att östrogenhalten progesteron sjunker.

När du är gravid i vecka 19 är barnet i magen täckt av tjockt fosterfett som bildats av hudceller och talg från barnets talgkörtlar.

Fostervattnet skyddar den känsliga huden från uppblötning och uttorkning ihop med de små hårstråna som täcker hela kroppen.

Nerverna i barnets kropp är i graviditetsvecka 19 täckta av myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör ett snabbt och friktionsfritt utbyte av den information som krävs för att kunna koordinera rörelser harmoniskt.

Anlag för permanenta tänder finns nu bakom de redan färdiga anlagen till mjölktänder och i tarmkanalen börjar magsafter produceras. Magsafterna hjälper till att absorbera fostervattnet och föra det vidare till njurarna där det renas innan det utsöndras igen.