Det här händer i gravidvecka 15

Texten nedan berättar om vad som händer när du är gravid i vecka 15

37918

Om du har fött barn tidigare är det möjligt, om än ovanligt, att redan i graviditetsvecka 15 känna av rörelser i magen.

I graviditetsvecka 15 - gravid vecka 15
I graviditetsvecka 15 är fostret ungefär 14 centimeter stort.

Du kan bli mer sugen på mjölk också vilket beror på att barnet lagra kalcium. Din hjärtkapacitet har ökat med 20 % för att klara av syretillförseln till er båda och fram till vecka 32 kommer kapaciteten ha ökat med 30-50 %.

När du är gravid i vecka 15 växer barnet i magen fortfarande snabbt och har hunnit bli ungefär 14 centimeter långt och väger kring 100 gram. Revben, blodkärl och näthinnor syns tydligt genom den lövtunna huden som täcks av tunt lagunohår. De fina hårstråna hjälper till att reglera barnets kroppstemperatur och bildar former på huden som blir till fina unika linjer över hela kroppen när de försvinner så småningom.

Hörseln fortsätter utvecklas och i mellanörat börjar ett antal mycket små ben att hårdna. Barnet kan i graviditetsvecka 15 uppfatta ljud men är fortfarande inte medveten om det eftersom hjärnans hörselcentrum ännu inte bildats.

Hår på huvud och ögonbryn växer till sig och blir grövre. Pigmentcellerna i hårsäckarna börjar producera mörkt pigment om barnet har anlag för mörkt hår.