Gravid i vecka 14 – barnmorskan berättar

Texten nedan berättar vad som händer när du är gravid i vecka 14

58572

I graviditetsvecka 14 är din livmoder stor som en grapefrukt och det syns oftast tydligt att du är gravid. Har du fött barn tidigare är magen ännu mer framträdande p.g.a. att livmodern kan bli mer framåttippad och magmusklerna mer uttöjda efter första graviditeten.

graviditetsvecka 14 - gravid vecka 14
Nu i graviditetsvecka 14 är fostret 7-8 centimteter från huvud till stjärt.

Många av besvären från den tidiga graviditeten har nu försvunnit. Dock kan magen kännas trög på grund av en ökad progesteronhalt som gör att musklerna slappnar av. Även den växande livmodern påverkar tarmen och hämmar dess arbetskraft.

På din mage kan du ha upptäckt en mörk strimma, Linea Negra, som beror på hormonella förändringar. Strimman brukar blekna efter förlossningen. Även bröstvårtor och vårtgårdar mörknar av samma anledning.

Barnet när du är gravid i vecka 14

Ditt barn är när du är gravid i vecka 14 runt 7-8 centimeter långt från huvud till stjärt och har en tunn och genomskinlig hud som täcks av små tunna hårstrån. Tillväxttakten sker fort och barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på handleder, fingrar, ben, knän och tår.

De inre organen mognar och nervsystemet har börjat fungera. Ögonbrynen har börjat träda fram och det börjar växa hår på huvudet.

Barnet kan göra sväljrörelser och övar på sin in- och utandning inför livet utanför magen. Eftersom barnet fortfarande får all sitt syre genom navelsträngen och är omsluten av fostervatten används dock inte lungorna ännu.

Barnet dricker av fostervätskan i sin vattenfyllda värld och kan även kissa.

Läs även: Graviditetsvecka 13  —  Graviditetsvecka 15