Risken för missfall är från och med graviditetsvecka 12 betydligt lägre, vilket gör att de flesta nu talar om för omgivningen att de väntar barn, om de inte valt att göra det tidigare.

Illamående och trötthet brukar för de flesta avta markant ungefär nu. Har du haft svåra kräkningar fram till nu kanske du ännu inte gått upp mycket eller alls i vikt, annars brukar ett par kilos tilläggsvikt vara normal mot slutet av den första trimestern.
Omkring graviditetsvecka 12 brukar en del landsting erbjuda ett läkarbesök om så önskas. Med läkaren kan man bland annat diskutera huruvida fosterdiagnostik kan vara aktuellt.
En del kvinnor erbjuds t.ex. ett kombinerat ultraljud och blodprov, KUB, som kan påvisa sannolikheten för eventuella kromosomrubbningar hos barnet. Undersökningen är frivillig och riktar sig främst till kvinnor över 35 eller kvinnor som genetiskt har anlag för kromosomförändringar.
Barnets utveckling när du är gravid i vecka 12
När du är gravid i vecka 12 får barnet i magen helt och hållet sin närings- och syretillförsel via moderkakan och navelsträngen. De inre organen fortsätter utvecklas, framförallt hjärnan. Fingrar och tår har separerats från varandra, och på fingertopparna börjar barnets unika fingeravtryck bildas.
Barnet kan röra både armar och ben, le, rynka pannan och suga på tummen. Ansiktsdragen börjar komma fram alltmer och skelettet blir allt hårdare.
Könsorganen börjar formas i enlighet med barnets kön och hypofysen som sitter på hjärnan undersida börjar producera hormoner.
Läs även: Graviditetsvecka 11 — Graviditetsvecka 13