Gravid i vecka 11 – fakta om graviditetsvecka 11

I texten nedan kan du läsa om vad som händer när du är gravid i vecka 11

66512

Eventuellt illamående brukar i graviditetsvecka 11 avta i frekvens. Blodmängden i din kropp ökar och kommer fortsätta göra det till och med vecka 30. På grund av den ökade mängden blod som cirkulerar kan både händer och fötter kännas varmare än normalt.

Graviditetsvecka 11 - gravid vecka 11
I graviditetsvecka 11 har fostret blivit fyra centimeter långt.

Kroppen behöver extra mycket vätska och du kan känna dig törstigare än normalt. I denna vecka har du normalt gått upp ca 1 kg, men kvinnor som lidit av illamående kan istället ha gått ned i vikt fram till nu.

Omkring graviditetsvecka 11 är det möjligt att utföra en chorionbiopsi, en test där ärftliga sjukdomar och kromosomrubbningar kan upptäckas. På grund av risken för missfall vid testet är dock fostervattenprov en vanligare metod.

Barnet när du är gravid i vecka 11

Fostret har när du är gravid i vecka 11 blivit ungefär 4 centimeter långt och väger cirka 8 gram. Armar och ben är på plats och fostret rör sig mycket. Rörelserna syns på ultraljud men det är ännu för tidigt för mamman att själv känna av aktivitet i magen.

Könsorganen började ta form redan i vecka 10 och utvecklas fortfarande, men än går inte att se vilket kön barnet har.

Det som hittills varit två veck växer ihop hos pojkar, och bildar en pung. Hos en flicka blir vecken kvar och bildar blygdläppar. Könsknoppen växer och dras ut för att bli en penis hos pojkar men samma knopp hos flickor bildar klitoris.

Fostrets alla viktiga organ har bildats och eftersom de inte kommer att förändras mer än storleksmässigt är risken för medfödda missbildningar och sjukdomar liten efter denna veckas utgång. Även risken för påverkan av infektioner och vissa läkemedel minskar.

I slutet av graviditetsvecka 11 är barnet dubbelt så långt jämfört med förra veckan och huvudet är ungefär hälften så stort som resten av kroppen. Under ögonlocken börjar irisarna bildas, de kommer så småningom skydda ögonen från att släppa in för mycket ljus.

Barnet kan nu gäspa, suga och svälja. Små finesser som hårstrån och naglar börjar dyka upp. Hjärtat pumpar blod till kroppens nu fungerande organ, inklusive navelsträngen som transporterar blod till moderkakan.