Gravid symptom – 15 tidiga symptom på att du är gravid

Gravid symptom

42095
Gravid symptom

Om du aktivt försöker att bli gravid så vill du säkert veta så tidigt som möjligt. Kanske redan innan du kan ta ett graviditetstest. Här presenterar vi tidiga symptom som kan avslöja att du är gravid.

Att känna av något symptom på att man är gravid är inte helt enkelt och de flesta märker inte det förrän som tidigast flera dagar efter befruktningen. Vissa symptom kan man känna igen om man vet vad man ska leta efter. Här nedanför har vi listat ett antal gravidsymptom som tidigt kan avslöja att du är gravid. Det mest tillförlitliga sättet är dock alltid att ta ett graviditetstest.

Här är 15 väldigt tidiga gravid symptom

   1. Illamående
   2. Trötthet
   3. Flytningar
   4. Humörsvängningar
   5. Känsligt luktsinne
   6. Förändrad smakupplevelse
   7. Blödning s.k. nidblödning
   8. Förändrade bröst
   9. Mollvärk
   10. Kissnödighet
   11. Förstoppning
   12. Halsbränna
   13. Yrsel
   14. Utebliven mens
   15. Graviditetstest

Här nedanför beskriver vi gravidsymptomen mer utförligt

15 gravidsymptom – djupgående

Illamående – detta är ett klassiskt gravidsymptom som många har hört talas om. Alla mår inte illa, men om man drabbas tidigt så är det ofta värst på morgonen. Illamåendeunder graviditeten är dock vanligt men oftast börjar man må illa lite senare i graviditeten, runt vecka 6.

Trötthet – redan tidigt i graviditeten kan trötthet vara ett symptom som kan tyda på att man är gravid. Orsaken är sannolikt en ökning av hormonet progesteron. Trötthet under graviditeten är vanligast under de första tio till tolv veckorna.

Flytningar – redan under ägglossningen så ändras dina flytningar för att underlätta befruktningen av ägget. Blir du gravid så kan du märka av en tydlig ökning av mängden flytning redan innan ett graviditetstest ger utslag.

Humörsvängningar – så snart du blir gravid så förändras kroppens sammansättning av hormoner. För visa innebär detta att man kan bli mer känslig och få lättare till gråt. För andra innebär det att man blir lätt irriterad och kanske partnern kan märka detta tydligare än du själv.

Känsligt luktsinne – om du är gravid så kan du mycket väl redan tidigt bli känsligare för olika lukter och dofter. Detta kan vara för mat, parfym eller andra saker som du tidigare gillat, men som du nu inte längre tål.

Smakupplevelsen ändras – precis som att du kan bli känsligare för olika luktintryck så kan du redan tidigt i graviditet uppleva ett förändrat smaksinne. Du kan mycket väl tappa lusten för något som du alltid älskat eller bli enormt sugen på något som du aldrig riktigt tyckt om. Det händer också att man upplever en metallsmak i munnen.

Blödning – när ägget fäster kan en lite blödning som kallas nidationsblödning inträffa. Denna blödning är ofta mindre än den vanliga mensen, vilket gör att symptomet ibland mistas för att vara mensen som kom tidigare än förväntat.

Förändrade bröst – redan tidigt i en graviditet så kan förändringar i brösten visa symptom på att du är gravid. Brösten kan bli större, ömma, lite knöliga och få stickningar. Har du ljus hy så kan blodådrorna också bli mer synliga. Bröstvårtorna kan också förändras och visa symptom såsom att de blir mörkare, styvna och ömma.

Molvärk – att man har ont i den nedre delen av magen, s.k. molvärk kan vara ett symptom på att man är gravid. Det kan också innebära att din ägglossning eller att din mens är på väg.

Kissnödighet – under tidig graviditet så upplever många kvinnor att de oftare måste gå på toaletten för att kissa.

Svullen mage – bakom många av de gravidsymptom som känns av tidigt ligger förändringar i hormonnivåerna i kroppen. Hormonet progesteron är ett sådant, vilket också påverkar matsmältningssystemet och gör så att maten passerar långsammare. Magen kan tidigt svullna, du kan bli gasig eller också förstoppad.

Halsbränna – detta är ett besvär som oftare drabbar gravida lite senare i graviditeten. Det händer dock att hormonerna redan tidigt gör att glatt muskulatur i kroppen slappnar av, vilket leder till halsbränna tidigt i graviditeten.

Yrsel – redan tidigt i graviditeten så kan lågt blodtryck eller lågt blodsocker göra att du känner dig yr och ibland till och med svimfärdig. Har du ätit och sovit ordentligt så kan yrsel mycket väl vara ett tidigt gravidsymptom.

Utebliven mens – detta är det symptom som är tydligast, i alla fall om du har en regelbunden mens. Kommer inte mensen när den brukar så rekommenderas du att ta ett graviditetstest.

Graviditetstest – det tydligaste symptomet du kan ha på att du är gravid är ett positivt graviditetstest. Tester har idag en tillförlitlighet på över 99%. Det finns tester som kan visa på graviditet extra tidigt, redan cirka fem dagar innan beräknad mens. Graviditetstester mäter förändringen av hormon i kroppen. Testa gärna på morgonen då koncentrationen av hormon ofta är högre i urinen (köp gärna ditt graviditetstest på Testlagret.se).