Genital herpes

Herpes under graviditeten

7966
Herpes under graviditeten

Herpes orsakas av ett virus och kan ligga latent i kroppen för att blossa upp igen under t.ex. förkylning eller graviditet.

Hos kvinnor yttrar sig det genitala herpesviruset på huden, livmoderhalsen och slemhinnorna runt slidöppningen.

Symtom vid Herpes under graviditeten

En herpessmittad gravid kvinna uppvisar inte andra symtom än ickegravida kvinnor men risken för återfall är betydligt högre under graviditeten. Genital herpes som ger symtom som smärtande blåsor och sår i underlivet, urinvägsbesvär, klåda och feber riskerar att överföras till barnet i samband med förlossningen.

Barnet kan få allt ifrån en mycket lindrig infektion till en allmänt spridd infektion eller hjärnhinneinflammation och bli mycket sjukt.

Undvik att smittas av Herpes

För att undvika att bli smittad av genital herpes under graviditeten rekommenderas avhållsamhet eller användning av kondom vid samlag.

Ungefär en tredjedel av alla gravida kvinnor har haft genital herpes men mörkertalet är stort och många är inte ens medvetna om att de är smittade.

Olika former av behandling ges beroende på i vilket skede av smittan kvinnan befinner sig i. Vid primärinfektion i samband med förlossningen bör barnet förlösas med kejsarsnitt för att undvika smittan.