”Är feber skadligt för barnet?”

58236

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

När kan man börja med samlag efter födseln?

Hur och när man återupptar sexlivet efter en förlossning är väldigt individuellt. Ibland kan sex ge upphov till konflikter under de första veckorna. För dig som fortfarande är mörbultad och trött efter förlossningen är sex förmodligen det sista du tänker på. Men din partner kanske känner annorlunda och är angelägen om att återuppta sexlivet. Det kan också vara tvärt om med en lätt chockad partner efter förlossningen. Låt dina egna omständigheter styra och bestäm själv när du är redo. Om förlossningen varit relativt lätt och du inte har ont, finns det ingen anledning att vänta. Om du däremot har haft en jobbig förlossning och är sydd, kommer sex veckor att kännas som en allt för kort tid. När du väl känner dig redo och ni ligger där i sängen är det du som ska bestämma takten. Förklara på ett enkelt och varsamt sätt för din partner vad som känns bra och vad som inte gör det. Om du inte vill ha samlag ska du inte ha skuldkänslor för det. Det är mycket vanligt att sexlusten minskar efter förlossningen, och det är heller inte konstigt om man betänker att kroppen har fullt upp med fysiska omvälvningar, du är kanske lider av sömnbrist och kämpar för att anpassa dig till din helt förändrade tillvaro. Kanske måste ni båda två acceptera att sexlivet kommer att bli mindre spontant än tidigare när ett barn kräver ständig uppassning.
Barnmorskan Therese

Jag och min kille planerar att skaffa barn..och min fråga lyder: När ska man sluta med p-pillerna? Kan man liksom bara sluta sådär? Hur fungerar det?

Smidigast att sluta med p-piller är i samband med en mens. Då minskar risken för blödningstrassel. Efter långvarigt p-pillerbruk kan det ibland ta några månader för menstruationen att bli regelbunden. Lycka till!
Barnmorskan Therese

Jag är gravid i 15:e veckan, och har sedan början av graviditeten varit sjuk. Med sjuk menar jag förkylning, hosta, halsont mm. När det halsonda går över börjar näsan att rinna, sedan får jag hosta (med mkt slem)…Sen går det bara runt runt. Nu har jag åter igen fått ont i halsen och känner mig risig. Har dock ej feber. Min undran är om detta kan skada barnet? Min barnmorska sa att barnet är väl skyddat och ej påverkas av förkylningar… Men om det är ett virus då? Har ju gått med detta under i stort sätt hela graviditeten. Blir orolig.

En förkylning är en infektion i de övre luftvägarna och orsakas nästan alltid av ett virus. Hur dåligt du än mår så kan inte en förkylning skada ditt barn. Vissa medel mot förkylning rekommenderas inte till gravida, så kontrollera med apotekspersonalen innan du köper något.  Annars gäller bara att vila så mycket som möjligt och dricka mycket. Om du har en infektion i luftvägarna och inte blir bättre inom en vecka, kontakta din lokala primärvård/läkare för ev. halsprov och blodprov. Det kan vara en bakteriell infektion och antibiotika kanske behövs. Skulle du få feber är det bra att försöka få ner den, särskilt under de allra första veckorna i graviditeten då många avgörande utvecklingsskeden ska passeras. Lätta på klädseln, drick kalla drycker och använd ev. febernedsättande läkemedel,  så du använder läkemedel som inte är skadliga under graviditeten. Om febern stiger till 39 grader eller högre bör du rådgöra med läkare.
Barnmorskan Therese

Jag är 40 år och tänker skaffa mitt andra barn men känner mig otrygg och vill helst hitta en mödravårdsmottagning som kan uppfylla mina behov. Undrar om du har något bra tips

Svårt att svara på din fråga då jag inte vet var i Sverige du bor eller vilka speciella behov du har. En privat mödravårdsmottagning brukar dock ha lite mer resurser än de kommunala/landstingets. Bor du någonannanstans finns säkert privatmottagningar i din telefonkatalog, det kan dock vara svårare att finna någon i en mindre stad.
Barnmorskan Therese

Jag fick hemorrojder slutet av min graviditet men de försvann efter ett tag av sig själva. Du har det kommit igen (sju månader senare) och jag blöder nästan varje gång jag jag bajsar. Vad finns det man kan göra åt det? Finns det receptfritt som fungerar eller måste jag gå till en läkare? Kan jag då gå till min gamla barnmorska eller vem ska jag vända mig till?

Hemorrojder är åderbråck vid analöppningen. Hos den gravida kvinnan orsakas de av att livmodern trycker mot stora blodkärl, så att venerna vidgas och sväller upp. Dessutom får progesteronet i kroppen venerna att slappna av, vilket gör att de vidgas ännu mer. Även om du slipper hemorrojder under graviditeten kan det hända att de uppstår under förlossningen. Hemorrojder kan i vissa fall blöda. Det är inte farligt, men om det händer ofta bör du kontakta en läkare, som ev. skickar dig till en ändtarmsspeciallist. Om hemorrojderna gör mycket ont eller ger klåda kan ytterligare behandling krävas.
Vad du själv kan göra:
* Det finns receptfria läkemedel på apoteket t ex. Alcosanal, för gravida såväl som efter förlossningen.
* Se till att inte bli förstoppad. Om du måste anstränga dig för att tömma tarmen ökar trycket på utsatta blodkärl.
* Träna lätt dagligen. Det hjälper att få en regelbunden tarmtömning.
* Ta ett varmt bad. Det lindrar de kramper i musklerna som ofta orsakar smärtan.
* Trollhasselsalva och särskilda dynor kan lindra smärta och avlasta.
* Avlasta ytterligare genom att sova på sidan. Undvik att stå upp för länge.
* Träna muskulaturen i bäckenbotten regelbundet. Det bidrar till att öka blodflödet i hela underlivet.
Barnmorskan Therese

Det är så att jag ätit mini piller lite till och från nu ett tag. Då funder jag är det farligt i fall jag blivit med barn under tiden jag tagit mini piller för barnet i så fall?

Nej, varken graviditeten eller barnet påverkas negativt av att du ovetandes gravid använt mini-piller. Men om du misstänker att du är gravid bör du avsluta metoden.
Barnmorskan Therese

Hur vet man om man kan få barn? Alla kan ju inte få barn och hur vet man om man är en av dom eller att min sambo är det?

Om du som kvinna aldrig varit gravid och din sambo inte har några barn eller gjort någon annan kvinna gravid, så kan ni inte veta om ni kan få barn. Fruktsamheten varierar kraftigt, så för vissa par kan det ta längre tid att bli med barn än för andra. Hos par som har samlag regelbundet blir i genomsnitt 25% av kvinnorna gravida inom en månad, 60% inom sex månader, 80% inom ett år och 90% inom 18 månader. Om du vill bli med barn kommer här några tips hur du kan förbättra dina chanser.
* Träna regelbundet. Det gör att du kommer i bättre form och även stressar mindre. Därmed lättare att slappna av och sover bättre.
* Gör ev. en hälsokontroll. Så får du veta hur ditt allmäntillstånd är.
* Ta reda på när du har ägglossning. För dagbok över menstruationscykeln – ägglossningen sker vanligtvis 14 dagar före menstruationen. Att ta temperaturen för att se när du har förhöjd kroppstemperatur eller köpa ett ägglossningstest på vår sajt är andra metoder. Ha samlag minst varannan dag under din fruktsamma period.
* Undvik att röka. Rökning försämrar inte bara din hälsa utan kan också göra att din sambo får färre spermier.
* Ät en allsidig kost. Var noga med att få i dig vitaminer, som finns i kött, fisk, ägg och mjölk. Även tillräckliga mängder med folsyra.
Barnmorskan Therese

Är gravid, och går på tisdag in i vecka 13. I vecka 4 tog jag ett positivt grav.test. I vecka 3 var jag hos gyn, ovetandes om min graviditet, och tog då ett cellprov. Kan det på något sätt ha skadat embryot/ fostret?

Ett cellprov kan på inga sätt påverka din graviditet. Provet tas med en liten spatel + borste på livmodertappen, som sticker ned i slidan.
Barnmorskan Therese

Jag är i 7 veckan och dricker kaffe varje morgon. Kan det vara farligt för fostret?

Vad beträffar koffein så tyder vissa undersökningar på en ökad risk för missfall. Barnet kan påverkas om du sätter i dig stora mängder koffein, men att dricka ett par koppar kaffe eller te om dagen anses ofarligt. Då finns det andra droger – särskilt rökning – som är betydligt farligare.
Barnmorskan Therese

Jag är gravid i vecka 34 med mitt 4:e barn och är lite oroad över alla sammandragningar jag har. Jag hade redan med mitt första barn otroligt mycket sammandragningar och har sedan med de andra barnen känt av dem tidigare än med 1:a. Men nu är det helt sanslöst, så fort jag ska göra någonting tex resa mig upp från sittande så kommer en SD. Med tre barn hemma kan det vara en omöjlighet att ta det ”lugnt” när man själv vill. under min vakna tid så har jag flera sd. i timmen tills jag går och lägger mig på kvällen, när jag sedan lagt mig har jag ett par st. innan jag somnar. När jag går upp och kissar på natten så får jag också sammandragningar. Jag har försökt att prata med min barnmorska men hon sa ingenting. Jag kanske ska tillägga att många men inte alla SD. gör faktiskt ont och jag måste tänka på andningen undertiden. vissa känns verkligen som värkar. Är detta normalt när man väntar 4:e barnet? En sak till, i v.31 var mag-måttet 32 cm. och jag ligger på översta strecket på kurvan, Min son som är nr.3 i barnaskaran vägde 4610gr. och var 54cm. lång och när jag jämför kurvan med honom så är jag mycket större denna gång. om magen är väldigt stor, får man göra en viktuppskattning på barnet då? Om det visar sig vara ett väldigt stort barn kan de då låta mig gå tiden ut då eller tom. över tiden?

Du väntar ditt 4:e barn och lever ju i ett ganska stressat familjeliv, som du inte kan påverka just nu. Inte så konstigt att du har mycket sammandragningar som omföderska. En förstföderska brukar börja känna förvärkar runt v.37 och en omföderska ofta mkt. tidigare, men de skall inte göra ont eller vara regelbundna. Här ger jag dig några tips hur man kan försöka skilja riktiga värkar och förvärkar åt:
Förvärkar
Sammandragningarna kommer oregelbundet – kanske var tredje minut ett tag, och sedan var femte eller tionde minut.
Intensiteten i sammandragningarna ökar inte.
Sammandragningarna minskar om man byter ställning eller rör på sig.
Sammandragningarna åtföljs vanligtvis inte av flytningar eller av att slemproppen går.
Inga avgörande förändringar på livmoderhalsen.

Riktiga värkar
Sammandragningarna kommer regelbundet var femte minut.
Sammandragningarna blir starkare och starkare.
Sammandragningarna försvagas inte när du är uppe och går eller vilar.
Sammandragningarna åtföljs eventuellt av att slemproppen går.
Livmoderhalsen öppnar sig alltmer.

Om du har många förvärkar som gör ont och dessutom ganska regelbundna tycker jag att du skall prata med din mvc-barnmorska en gång till: Får du ingen respons så ring förlossningen och rådgör, det är aldrig fel. Förväntar man sig ett stort barn brukar man göra en viktskattning. Bäst är att diskutera med din mvc-barnmorska som också beställer tid för er.
Barnmorskan Therese