”Kan min bebis få hörselskador?”

18221
efter förlossningen

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Hej. Jag är i vecka 33. Jag har en dotter på 7 år. Sist jag var hos barnmorskan sade hon att jag öppnat mig, hon fick in sitt finger sade hon. Jag har förvärkar lite nu och då som värker ganska rejält. Min fråga är, är det stor risk att jag föder för tidigt denna gång? Min dotter kom en vecka tidigt.

För en omföderska är det vanligt att livmodermunnen är något öppen, till skillnad från första graviditeten. Behöver inte betyda att du föder för tidigt.
Barnmorskan Therese

Jag undrar hur många dagar fostret måste vara för att det skall ge utslag på graviditets testet? Jag har ibland gjort ett test dagen efter vi haft samlag. Om ägget hade blivit befruktat då hade testet kunnat visa det då eller bör man vänta i några veckor? Jag använder clearblue. Vad tycker ni om det testet?

Du kan testa om du är gravid från första dagen som menstruationen uteblir, tidigare än så är det mer osäkert. Det finns olika sorters test på marknaden, så läs alltid tillverkarens instruktioner noga. Clearblue är en av de säkrare på marknaden.
Barnmorskan Therese

Jag har en fråga angående minipiller. Jag har ätit minipillret Follistrel i ca 3-4 år nu. Jag och min sambo planerar att försöka få mig gravid i sommar efter vårt bröllop. Jag har hört att när man äter p-piller kan det ta upp till ett år innan kroppen är normal igen. Min fråga är; är det samma sak med minipiller, eller fungerar man direkt när man slutat att ta pillren? Kan det dröja innan jag är fertil igen, eller tror du att jag har möjlighet att bli gravid ganska snart efter att jag slutat ta Follistrel?

Vid avbrytande av minipiller återkommer fertiliteten snabbt. Redan under kommande menscykel finns möjligheten att bli gravid. Så vill du dricka champagne på ert bröllop, ska ni nog vänta och skydda er ett tag till.
Barnmorskan Therese

Jag slutade äta p-piller i slutet av maj förra året för att jag och min man försöker få barn men jag är varken med barn eller har fått mens sedan jag slutade äta p-piller. Anledningen till att jag började äta p-piller var för att jag hade väldigt oregelbunden mens men medan jag åt visste jag exakt dag jag skulle få min mens. Jag äter nu vitaminer och hoppas att de ska hjälpa lite men funderingarna om det är någonting som är fel finns där hela tiden. Vad ska vi göra för att bli med barn?

Du skriver att du inte fått tillbaka din mens sedan du slutat med p-piller för åtta månader sedan och ej varit gravid. Jag råder dig att kontakta en gynekolog för kontroll.
Barnmorskan Therese

Jag undrar om det kan vara farligt att bli sövd med narkos under en graviditet. Jag har en beräknad operation inplanerad och kommer att vara i vecka 19 under narkosen

Det finns tillfällen när det kan bli nödvändigt med narkos under graviditeten. Men det bör om möjligt undvikas, eftersom barnet också sövs ner. Tala om att du är gravid om läkare eller tandläkare av någon anledning rekommenderar narkos.
Barnmorskan Therese

Är gravid i vecka 7 med mitt andra barn. Förutom att jag känner mig större den här gånge tycker jag att jag har mer ont i magen än jag kan minnas sen sist. Nu har jag fått en tvångstanke att det kan vara något som är fel. Min fråga är: hur känner man igen ett utomkvedshavandeskap?

Utomkvedshavandeskap är ett allvarligt tillstånd som innebär att det befruktade ägget börjar växa utanför livmodern, vanligtvis i äggledaren. Det är lätt att förväxla med missfall eftersom symptomen är förvillande lika, med buksmärtor och blödningar. Blödningarna brukar vara ganska lätta, men smärtan desto starkare och kvinnan kan även ha ont i skuldrorna eller kring ändtarmen. Om kvinnan drabbas av smärtor i början av en graviditet bör hon alltid undersökas med ultraljud, för att utesluta ett utomkvedshavandeskap. Ofta mäter man halten hCG i blodet för att kunna fastställa diagnosen. Behandlingen utförs oftast med laparoskopi (titthålskirurgi), ibland med läkemedel.
Barnmorskan Therese

Jag är gravid i 18:e veckan och arbetar inom oljebranschen. Min fråga är om barnet i min mage kan få hörselskador om jag vistas mycket i högljudda miljöer där hörsel skydd måste användas? Jag vistades i ett maskinrum med mkt hög ljudnivå för några dagar (disponering ca. 5 tim) sedan och jag är mycket orolig för att det skulle kunna ha skadat hörseln på barnet.

Runt v.15 håller hörseln på att utvecklas men först runt v.17 börjar barnet uppfatta ljud från utsidan. Det finns gott om forskning på hur foster reagerar på ljud, vilket framför allt beror på att hörseln är det enklaste sinnet att stimulera hos ofödda barn. Ju högre ljud, desto starkare reaktion. I det ofödda barnets värld finns många skiftande ljud: dina hjärtslag, blodet som pulserar genom artärer och vener och ibland kurrar det från mage och tarmar. Ljud utifrån t.ex. röster eller musik når också in till barnet, som dock hör dem mycket tystare än du själv gör. Det beror på att en stor del av ljudvågorna reflekteras eller absorberas av dina kläder och din hud. Bara en liten del av ljudet tränger igenom magen och når barnets öron. Högfrekventa ljud reflekteras lättare, så barnet får mest höra lågfrekventa ljud. Jag törs inte svara på din fråga om att vistas i mkt. Högljudda miljöer under längre tid och hur det påverkar fostrets hörsel. Mitt sunda förnuft säger dock att du bör söka omplacering hos din arbetsgivare under resten av din graviditet. Hör med din mvc-barnmorska/ gynekolog vad de tycker.
Barnmorskan Therese

Jag och min sambo har varit ett par i över sju år och känner nu att vi vill ha barn. Vi slutade skydda oss för drygt ett år sedan, men har ännu inte lyckats bli gravida. Jag är 28 år och han 31 – ingen av oss har barn sedan tidigare. Eftersom jag inte tåler p-piller har jag haft kopparspiral ett antal år, men tog ut den för drygt två år sedan. Min mens har sedan dess varit väldigt oregelbunden, men började följa ett mer regelbundet mönster i höstas. De tre senaste månaderna har jag använt mig av ägglossningstest för att försöka ”pricka” rätt dag för ägglossning. Testet har aldrig visat på ökad LH-stegring men min mens har kommit som vanligt. Den senste månaden har jag gjort ett test varannan dag för att få veta när min ägglossning sker, men fortfarande har ingen LH-stegring påvisats. Vad är det för fel? Jag måste väl ha ägglossning eftersom min mens kommer?

Nu har ni aktivt försökt i dryga året bli gravida och dessutom testat ägglossningsstickor. Jag tycker att ni skall kontakta en gynekolog eller fertilitetsklinik för ev. utredning. Det behöver inte vara något fel, men vetskapen om detta kan lugna er.
Barnmorskan Therese

Hej, jag har nyss tagit ett graviditets test som var positivt….är i vecka fem enligt beräkningarna på er sida. Min oro ligger i att jag var hos tandläkaren förra veckan (den 3 feb) rotfyllning står och väntar. Vid rensningen förra veckan fick jag bedövning. På natten hade jag lite feberfrossa. Nu när jag vet att jag är gravid är jag orolig över att detta kan ha gett några skador. Hur är det med tandläkar besök i huvudtaget under graviditet? Jag har inget amalgam i munnen.

För ett tiotal år sedan var tandvården gratis för gravida kvinnor då kvinnors tänder påverkas under graviditeten. Så är det inte längre. Och det finns ingen större anledning att gå till tandläkaren för att du har ett barn i magen. Men om det nu var väldigt länge sedan du var hos tandläkaren, passa på att gå i början av graviditeten. Då slipper du tänka på tandläkarbesök när du är som störst och tröttast. Att vänta tills barnet har kommit ut är sällan den bästa lösningen. Då brukar man ha fullt upp ett tag framöver. Kan bedövningsmedel påverka barnet? Det finns bedövningsmedel som påverkar blodcirkulationen, vilket i sin tur kan påverka barnet i din mage. Men tandläkaren använder inte den sortens bedövningsmedel. Därför kan du lugnt ta emot bedövning även när du väntar barn. Är röntgen farligt för gravida vid tandläkarbesök? Mer eller mindre farlig strålning finns överallt. Därför försöker tandläkaren undvika att spä på dosen genom att röntga i munnen på gravida. Men dosen strålning du får om du måste röntgas hos tandläkaren är försumbar. Måste din tandläkare ta några röntgenbilder, finns det dessutom specialförkläden. Förklädet täcker hela kroppen, inte bara sköldkörtlarna som den vanliga kragen skyddar.
Barnmorskan Therese

Jag kanske ställer världens kontigaste fråga???? Jag är nu i åttonde veckan och jag undrar om man får färga håret? Jag har hört av flera personer att kemikalier i färgen kan ska barnet under graviditet…Stämmer detta?

Det finns experter som anser att man ska vara försiktig med att färga håret och bleka slingor under graviditeten, men det finns inga bevis för att det skulle vara farligt för barnet. För många år sedan innehöll hårfärgningsmedel en del ämnen som kunde vara skadliga, t.e.x. formaldehud, men numera finns det vanligtvis inga sådana kemikalier i dem. Den enda ingrediens som man eventuellt kan vulja undvika är stenkolstjära, eftersom vissa experter misstänker att den kan vara cancerframkallande. Om du är det minsta orolig är det bättre att använda växtbaserade produkter. En varnning: Graviditetshormonerna kan få håret att reagera annorlunda på färgningen, så det kan hända att du får en annan färg än den du räknat med. Det finns heller inga belägg för att de kemikalier som används vid permanent skulle vara skadliga för barnet eller dig. Däremot får du vara beredd på att håret kan reagera annorlunda även här, t.e.x. krulligt istället för lockigt.
Barnmorskan Therese

Jag undrar om det är farligt att rida under graviditeten? Jag är i vecka sex och har nyligen börjat att rida och tycker väldigt mycket om det.

Du förstår säkert själv att det finns risker för att bli avkastad eller ramla av och skada barnet. Visst red Malin Baryard in i det sista, men handen på hjärtat vad är viktigast och hur väl känner du hästen. Du har nyss börjat rida och ett drygt års uppehåll bör inte vara en så stor uppoffring.
Barnmorskan Therese

Hej jag undrar bara ifall det är okej och sola solaruim när man är gravid? Om det kan påverka på något sätt med solarium, jag har inte solat sedan ja blev gravid men skulle gärna vilja, hörde att det kanske inte är bra men vill verkligen vara säker.

Tyvärr har jag inte sett någon forskning på detta. Jag tycker det låter sunt att du undviker det. När det gäller vanlig sol så gör hormonerna dig känsligare än vanligt för solstrålning, som kan orsaka oönskade pigmentförändringar som kvarstår efter förlossningen. Där gäller det att använda solskyddsfaktor 15 eller högre innan du går ut.
Barnmorskan Therese