”Får jag ha två personer med mig på förlossningen?”

9233

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Hej! Är 17 år och väntar barn. Då pappan inte finns med i bilden vill jag att mamma och min låtsaspappa är med på förlossningen. Är det ok att ha 2 stycken med sig?

Visst får du ha med mer än en person vid förlossningen. Be din mvc-barnmorska hjälpa dig skriva en förlossningsplan, där du kan skriva dina önskemål, vad du vill och inte vill. Något du vill att förlossnings- eller BBpersonalen skall känna till.
Barnmorskan Therese

Jag o min kille funderar på att börja försöka skaffa vårt första barn. Jag e 18 år men snart 19 om fyra månader. Jag äter Hemofer för att jag har anemi och jag har hört att det påverkar barnet o att jag kanske får missbildad barn. Problemet e att jag e rädd om barnet, så avråda du mig att bli gravid nu även om jag e ung o har anemi eller e det bättre att vänta tills jag mår bättre???

Det finns inget som hindrar er från att skaffa barn för att du äter Hemofer. Men du bör kontakta din lokala primärvård/mvc-barnmorska för diskussion av lämplig dos alt. byte av järnpreparat som är mer effektivt om du har anemi. Järnbrist är vår vanligaste bristsjukdom i väst. Kvinnor i fertil ålder, tonåringar, gravida och hårt tränande individer tillhör dem som ofta behöver ett tillskott av järn.
Barnmorskan Therese

Jag är gravid i vecka 8 och har stora sömproblem. Jag vaknar på natten och måste gå på toa och kan sedan ej somna om, är det normalt? Hade sex för någon dag sedan och direkt efteråt kom det en klarröd blödning som försvann efter en timme? Är det farligt ? Vad beror det på? Hur märker man om det blir missfall, kan fostret stanna kvar i livmodern länge trots att det ej lever?

Det är mycket som händer i kroppen med hormoner och tankar som ligger och gror. Jag tror nattsömnen kommer att rätta till sig. Hormonerna som gör att du får springa och kissa mycket, lugnar också ned sig. Täta urinträngningar kommer sedan tillbaka i slutet av graviditeten, men då pga. av att livmodern trycker mot urinblåsan och att det finns lite plats.
Barnmorskan Therese

Hej, jag har nyligen fått veta att jag är gravid,är i 6-7v. Jag gjorde ett test hemma först o gick sedan till mvc för att få det bekräftat. Där gjordes ett test som också var positivt,jag blev så glad.. Men nu undrar jag varför jag inte fick en inskrivningstid förrän om fyra veckor? Trodde att man blev inskriven direkt. Sen undrar jag om det normalt sett ska vara ngt problem att få ett tidigt ultraljud? Då min syster var gravid första ggn upptäcktes en fosterskada, då blir man lite nojjig o det borde väl inte vara ngt problem,lr?

Vanligast är att inskrivningssamtalet sker i ca v.10, så det är inget konstigt med din tid. Angående tidigt ultraljud, så får du sätta det i relation till vad och hur mycket man kan se. Ta en diskussion med er barnmorska vid inskrivningssamtalet.
Barnmorskan Therese

Jag var på ett tidigt ultraljud i veckan, för att se hur det stod till därinne. Jag har nämligen haft ett flertal tidiga missfall senaste året. Jag har 2 friska döttrar sedan tidigare. När jag kom till gynekologen på min mvc så skulle jag vara i vecka 6+2. Jag hade min senaste mens 13/12-05. Min ägglossning var den 28/12 (jag gjorde ägglossningstest). Gynekologen upptäckte detta i min livmoder:två fosterhinnor, den ena var oformlig och saknade embryo, hom sade att det nog började försvinna. Den andra hinnsäcken var rund och fin och ett litet embryo som endast skulle vara vecka4-5 sade hon.Endast 5mm. Jag blev helt ställd och kunde inte fråga någonting. Jag undrar om du känner till liknande fall.Kan jag ha haft ägglossning i olika perioder? Vad kan ha hänt .Kan det ta längre tid för det ena ägget att fastna och börja utvecklas? Vad kan ha hänt? kan det andra embryot utvecklas normalt i alla fall? Jag ska tillbaka om en vecka för u-ljud igen. Snälla svara snarast , jag vet inte vad jag ska tänka. Jag har även tänkt tanken att ta bort allt för att jag är så osäker på hur allt det här konstiga hänger ihop med de olika tidpunkterna. Kan tilläga att jag började må jätteilla för 1,5 vecka sedan, men det har nu gått över.

Ta det lugnt. Antingen har ett ägg befruktats av en enda spermie och därefter delat sig så att två separata embryon utvecklats, enäggstvillingar. Alternativ tvåäggstvillingar, uppstår när mer än ett ägg frigörs vid ägglossningen. Det kan vara två ägg från samma äggstock eller ett från varje. Den ena av tvillingarna har av någon anledning i ett tidig stadium tillbakabildats. Angående åldern på barnet så är det mycket möjligt att din gynekolog och du kommunicerade lite olika. När du är i graviditetsvecka 6 så är barnets faktiska ålder 4 veckor och mellan 4-7 mm. långt från huvud till stjärt. Skriv gärna ned era frågor till nästa ultraljudsbesök så är det lättare att få svar på alla dina frågor.
Barnmorskan Therese

jag är gravid i vecka 33 med mitt andra barn. har precis haft en rejäl magsjuka och förkylning. Nu har fått orange färgade flytningar och att urinet har ändrat färg. Är även lite öm i blygdläpparna, precis som man känner sig efter en förlossning, när man blivit sydd. Är detta normalt eller ska jag kontakta min barnmorska? Barnet verkar må bra och sparkar på som vanligt.

Att din urin ändrat färg, mörkare så beror det nog på att du inte fått i dig tillräckligt med vätska efter magsjukan. Din färgade flytning funderar jag på om du inte läcker lite urin, blandat med dina flytningar som kvinnan har rikligare under graviditeten. Du är i v.33 och livmodern börjar trycka mot urinblåsan, läckage kan uppstå speciellt vid olika typer av ansträngning, om du hostar eller nyser. Blygdläpparna har ett ökat blodflöde under graviditeten och kan även kännas lite svullna, det är kanske det du känner. Har du andra symptom eller är orolig, ta en diskussion med din mvc-barnmorska.
Barnmorskan Therese

Hej, jag har en fråga. Jag har hört att man inte kan känna livmodern för att den ligger gömd i bäckenet fram tills vecka 13. Jag känner något där det är likson spänt och hård ”bulle” halvvägs upp till naveln, det kan väl inte vara livmodern jag känner så tidigt? Vad är det jag känner i sådana fall? jag äri vecka 12+2 om mina beräkningar stämmer…

Livmoderns tillväxt under graviditeten kan skilja sig lite individuellt. Generellt är din livmoder i v.12 ungefär lika stor som en grapefrukt. Jag tror att du känner din livmoder. Är du dessutom smal så känns det nog lite tydligare.
Barnmorskan Therese

Jag har förstått att brösten växer under graviditeten, på grund av ökad hormonproduktion. Sker denna tillväxt hos alla, båda de med stora och de med små bröst? Återgår brösten till sin ursprungliga storlek efter förlossning och eventuell amning?

Ja, tillväxten sker hos alla och storleken på brösten spelar ingen roll. Förändringarna orsakas av hormonerna östrogen och progesteron som produceras i kroppen när du väntar barn. Hormonerna får de mjölkproducerande vävnaderna inne i brösten att växa och förgrenas, så att du ska kunna producera mjölk och amma ditt barn efter födseln. Ju längre graviditeten fortskrider, desto tydligare kommer vener på brösten att synas eftersom blodtillförseln till brösten ökar. Ev. kan bröstvårtorna utsöndra en klar eller gulaktig vätska. Den kallas råmjölk och kommer att bli den första födan till ditt barn, innan den egentliga modersmjölken börjar produceras. Hur brösten återställs efter amning är lite individuellt. De flesta får tillbaka sin ursprungliga storlek, men det kan ibland ta något år efter avslutad amning.
Barnmorskan Therese

Jag har en fråga angående kön på barnet.det är så att jag och min sambo har funderat på att skaffa ett tredje barn och det är jättespännande! men nu till frågan, vi har nu två goa killar men det vore jätte roligt om vi kunde få en flicka som nr 3… vi har båda hört att om man har två pojkar sen innan så blir tredje med största sannolikhet också en pojke, stämmer detta?? tycker att det verkar konstigt… Sedan undrar vi om det finns något sätt att öka möjligheten att få en flicka?

Mitt svar är kort och gott: Nej. Ni kan inte påverka om det blir en flicka eller pojke. Naturen har sin gilla gång. En del studier säger si eller så, men ställs ständigt på kant.
Barnmorskan Therese

Jag är en 22 årig tjej som undrar om jag är gravid eller inte. Jag hade sex senast 20/21 dec och har efter detta haft mens två gånger. Men jag mår illa, har haft metallsmak i munnen, mina bröst har börjat ömma och har blivit mörkare. Har hört att man kan va gravid fast man har mens, stämmer detta? Om jag är gravid, hur långt gången kan jag vara och hur är det med abort? tror ju själv att jag inte kan vara gravid men vill ha det bekräftat från en expert.

Enklast är att köpa ett graviditetstest och se om du är gravid. Det händer att kvinnor har mens även om de är gravida. Det är inte vanligt men förekommer. Om du inte haft sex efter den 20/12, så får du räkna på din mens första dag före 20/12. Om du är gravid kan du använda vår sajt och graviditetskalendern för att räkna ut vilken vecka du är i och sedan kontakta din mödravård.
Barnmorskan Therese

Hej jag undrar om man i förhand kan se tecken på om det kan vara en pojke eller en flicka, jag har två pojkar redan och väntar nu mitt tredje barn, mina tidigare graviditeter har jag mått jättebra hela tiden, men nu har jag mått jätte illa och inte alls sugen på mat på samma sätt som med pojkarna, så jag undrar om kan det vara en tjej då? Jag har också hört att man kan utskilja på hjärtljuden om det är en pojke eller flicka. Kan allt detta stämma eller är det buffel och båg.

Det finns inga speciella tecken som kan ge svar på vilket kön den gravida kvinnan bär. Så ni får öppna paketet på julafton.
Barnmorskan Therese

Jag har lite frågor som jag hoppas du kan svara på. Imorgon 3/2 så var det 2 veckor sedan jag gjorde abort & jag blöder inte längre utan det är lite rosa/gul aktigt slem som kommer nu. Jag undrar när kan man börja ha sex igen? När får man bada?

Så länge blödningar eller blodblandade flytningar förekommer är infektionsrisken större än vanligt men så snart blödningarna har upphört och kvinnan känner lust, går det bra att ha sex och bada.
Barnmorskan Therese

När jag läste min förlossningsjournal så stod det något om hotande fosterasfyxi, vad är det?

Hotande fosterasfyxi betyder att barnet hotandes av syrebrist.
Barnmorskan Therese