”Jag är 39 år – kan jag bli gravid?”

20348

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Jag är i 22a veckan och blev rekommenderad att äta järntabletter resten av graviditeten, trots att mitt hb är 140 och jag mår toppen! Hon säger att man rekommenderar alla gravida att göra det from. V. 20. Jag har vänner i andra landsting som inte alls behöver äta järntabletter om det inte behövs. Nu undrar jag hur det egentligen ligger till med järnet. Ska verkligen alla äta järntillskott?

Du har ett Hb på 140 och jag tycker att du kan avvakta med järntabletter. Vid ditt nästa mvc-besök, be barnmorskan ta ett nytt Hb och utgå ifrån det svaret. De flesta behöver extra järn men inte alla. Om du börjar känna dig trött och hängig mellan mvc-besöken så kan det vara ett tecken på att ditt blodvärde sjunkigt, börja då med järntabletterna. När det stabiliserat sig kanske det räcker med att äta varannan dag.
Barnmorskan Therese

Jag är nu i vecka 12 snart och jag undrar lite över vad man får och inte får äta. Min man tycker att jag har blivit lite smått hysterisk för jag vågar nästan inte äta någonting. Hur är det med vakumförpackad mat t ex? Om det är varmkorvar eller bacon som man värmer upp? Och så står det att man ska äta ”färskförpackad mat” vad menas med det? får man inte äta konserver då? min mamma tycker att man ska ta allt med en lite nypa salt men jag har svårt att göra det. Jag kan inte njuta av maten jag äter för jag är så ororlig över att jag förstör mitt barns liv. Sen så undrar jag också över min mage, vissa dagar är jag stenhård i magen andra jättelös… är det ett tacken på att något är fel? eller att jag kanske har ätit något olämpligt?

Gå in på Mat, hälsa & livsstil vidare till livsmedelsverket: Livsmedelslista för gravida så får du svar på de flesta av dina frågor när det gäller mat för gravida. Det är mycket som händer i din kropp och hormoner som spökar med din matspjälkning. Progesteron är ett hormon som har många viktiga funktioner under graviditeten mest positiva ex. hjälper moderkakan att fungera, stärker bäckenväggarna inför förlossningen och får många ligament och muskler att slappna av. Avslappningseffekten kan dock ha vissa negativa biverkningar. Progesteronet får nämligen musklerna i tarmen att arbeta långsammare, vilket ibland leder till trög mage/förstoppning eller att man känner sig väldigt mätt efter att ha ätit. Här kommer några tips mot trög mage/förstoppning som de flesta gravida lider av någon tidsperiod.

  • Ät fiberrik kost som frukt, grönsaker och flingor med kli. En del kvinnor tycker att popcorn hjälper, men välj i så fall naturella popcorn utan smör, olja eller salt. Alltför fiberrik kost kan ge besvär som uppsvälld mage och gaser, så du får kanske pröva dig fram för att se vad som passar bäst för dig.
  • Drick mycket – utspädd fruktjuice, mjölk och vatten är bra val.
  • Ät katrinplommon eller drick ett glas katrinplommonjuice om dagen.
  • Om det blir nödvändigt med medicin, välj bulkmedel. Pröva något receptfritt medel baserat på ispaghulaskal. Det kan tas regelbundet, en eller två gånger om dagen. Undvik helst laxermedel. Sådana kan ge kramper i buken och ibland få livmodern att dra ihop sig.
  • Träna regelbundet. Det sätter fart på tarmsystemet och gör det lättare att ha daglig tarmtömning.
    Barnmorskan Therese

Jag har en fråga vad gäller chanserna att bli gravid när man är 39 år. Jag har ätit p-piller till och från (mest till) sedan jag var 16 år. Nu slutade jag i november, mensen verkar redan ha kommit igång regelbundet. Men jag har läst en del tidigare att kvinnans chanser att bli gravid minskar drastiskt efter 35 års ålder. Stämmer det och hur stora chanser har man generellt (om allt annat fungerar) att bli gravid nu och framåt? Något man bör tänka på? Vid vilken ålder är det ”för sent”…? En som är lite orolig att det är för sent…

Inte är det försent. Jag fick mitt andra barn fyllda 40år. Men som du skriver börjar fertiliteten sjunka runt 35år. Så sätt fart. Har ni försökt aktivt i 6 månader (använd ägglossningsstickor) och inget hänt så starta en utredning för att inte ”slösa” tid, det är mina råd.
Barnmorskan Therese

Är en 20 årig tjej som är gravid med mitt första barn. är nu i vecka 12 enligt uträkning av barnmorska. men misstänker att jag är 1 månad längre gången. har inte vart på första besök än då min tid blivit avbokad. Jag har berättat att jag misstänker att jag är längre gången än beräknat, men fick som svar att jag får veta säkert ca v 18. måste jag vänta så länge eller har jag någon möjlighet att få veta tidigare? Har även ont på sidan av magen, bak mot ryggen. det hugger till främst när jag kliver in och ut ur bilar, men även när jag sitter och äter eller ser på tv. Gör väldigt ont, men håller bara i sig i ett par minuter, ett par gånger om dagen. Och sista frågan. om jag inte är nöjd med min barnmorska.. har jag då möjlighet att byta?

De två sätt som finns idag är ultraljudet och sista mens första dag, för att räkna ut hur långt gången du är i graviditeten. Dina smärtor som du beskriver kan vara ligamentsmärtor. Tämligen obehagliga, men är helt ofarligt. En tröst är att smärtan brukar försvinna, eller åtminstone minska avsevärt, omkring v. 24. Om du har smärtor i buken skall du alltid tala om för din barnmorska, så att hon kan försäkra sig om att allt står rätt till. Tips vid ligamentssmärtor: Om du står och går mycket, sätt dig då en stund. Lägg upp benen när du sitter. Att byta barnmorska kan man göra, men på en liten ort kanske det bara finns en att tillgå.
Barnmorskan Therese

Jag ar gravid i vecka 20 for tillfallet. I vecka 15 hade jag en blodning o vid ett ultraljud visade det sig att moderkakan ligger langt ner, den ligger for livmodermunnen o enligt lakarutlatande ar detta den troliga orsaken till blodningen. Har fatt restriktioner som innebar att jag inte far gora nagot mer anstrangande an att ta promenader o ska framfor allt undvika att lyfta tungt.Har efter detta inte haft fler blodningar av samma slag men daremot som flytningar med lite blod i. Enligt kontakt med mvc skulle jag ej oroa mej for detta men kanner mig anda inte tillfreds. Ska aka pa badsemester till Thailand o undrar om jag utan fara kan bada(jag tanker pa infektionsrisken)? Detta ar min 3:e graviditet o de andra 2 har varit helt problemfria o normala. Hur langt in i graviditeten kan moderkakan flytta sig sa att man kan foda normalt o undvika kejsarsnitt ? Ar detta vanligt?

Ditt barn ligger skyddad i hinnsäcken och utsätts inte för någon infektionsrisk vid bad. Föreliggande moderkaka: Ibland händer det att en lågt sittande moderkaka helt eller delvis täcker livmoderhalsen. Många kvinnor får höra att de har en föreliggande moderkaka vid ultraljudet runt v.17, men mot slutet av graviditeten brukar moderkakan följa med när livmoderhalsen tillväxer – och därmed ligger den inte längre i vägen. I 1 % av fallen l igger dock moderkakan kvar och blockerar livmoderhalsen. Sådana moderkakor sitter inte fast lika bra i livmoderväggen och börjar oftare blöda – på moderkakans yta finns rikligt med blodkärl. Blödningarna kan vara kraftiga, men brukar lyckligtvis upphöra av sig själv.
Barnmorskan Therese

Jag fick missfall för 7 veckor sedan, då var jag gravid i sjunde vecken. Behövde ej skrapas. Jag undrar när jag kan räkna med att min mens kommer tillbaka, min normala menscykel är 32 dagar. Jag undrar även när det är säkert för mig och min man att försöka bli med barn igen?

Det kan ta upp till 6-8 veckor innan din riktiga mens kommer. Så länge blödningar eller blodblandade flytningar förekommer är infektionsrisken större än vanligt men så snart blödningarna har upphört och du känner lust, går det bra att ha samlag igen. När din riktiga mens kommer, är ägglossningen igång också.
Barnmorskan Therese

Jag är 24 år och är i 9 veckan och det är vårt första barn. Jag är så lycklig över det å hoppas bara att allt ska gå vägen under hela graviditeten. Nu till min fråga. Den handlar om ekonomi. Jag jobbar som timvik inom vård och omsorg. Det är olika mycket jobb så jag måste ha stämpelpengar på sidan om för att klara ekonomin. Jag har inte hunnit jobba speciellt mycket eftersom jag pluggat en del och haft a-kassa en tid. Jag har hört att man får ut en viss procent av det man tjänat i form av föräldrapenning när det är dags. Men jag har svårt att slappna av och är rädd för att vi inte ska klara den ekonomiska biten och att ams och a-kassan ska bråka med oss. Det jag är rädd för är att jag inte kan få föräldra penning bara för att jag inte hunnit jobba tillräckligt mycket. Jag vill absolut inte göra en abort pga en sån här situation.. Vi älskar det här barnet och vill kämpa till varje pris för att det ska funka. Min sambo har för tillfället a-kassa men för hoppningsvis ska han få jobb till sommaren. Vad kan jag få för råd för att kunna lösa detta? Jag vill bara att allt ska funka och att vi ska kunna må bra under graviditeten och inte bara må dåligt och vara orolig. Jag hoppas på ett svar och råd för hur man kan lösa en sån här situation.

Jag tycker att du skall kontakta försäkringskassan och boka ett möte med en handläggare där. Ni kan tillsammans gå igenom hur mycket ersättningen det blir och hur ni bäst tar ut er föräldrapenning. Du kan även läsa mer om föräldrapenning på vår site.
Barnmorskan Therese

Jag ( och min man) har nu varit hos en gynekolog här i centralamerika, och har lite frågor kring henne undersökning och hennes svar på våra frågor. Hon var annars väldigt snäll och förklarade bra (antar jag…). 1. hon räknade ut att jag var i 5:e veckan + 2 dar. Eftersom jag hade min första i mensdag i den sista mensen den 11 dec, trodde vi att jag var i 6:e veckan. Kan man räkna annorlunda? 2. Sen berättade hon att jag inte har någon moderkaka än, stämmer det? 3. Imorgon ska jag lämna in en serie prover, tex urin prov, avföringsprov, sifilis, hiv mm. Är det normalt att man tar så mycket prover? 4. Annars har hon rekommenderat mig, och skrivit ut ett läkemedel som man ska ta för att förhindra missbildningar i ryggraden och huvudform. Det heter Acido Folico, 5 mg, och man ska ta en /dag. Känner ni till detta???? På läkemedlet står det också att man kan ta det när man är alkolist, eller lider av ” anemia hemolitica”. Vi har ingen anning om vad detta är förnågot. 5. Hon berättade vidare att jag på torsdag ska gå på mitt första ultraljud, för att lokalisera fostret bla. Ultraljudet + proverna ska visa om det är något som är fel. Och om det är det, tex att barnet riskerar att bli blind, eller invalid, så kan man ta läkemedel som förhindrar detta, och som också förhindrar missfall. ????? Hon kan inte heller säga säkert att jag är gravid förrän ultraljudet. Allt detta är något som vi aldrig har hört förut, och undrar vad ni vet om detta. Jag har inte vågat ta några piller än, utan väntar på ert svar. 6. Till vilken måndag kan man egentligen flyga?? Enligt Iberia som vi åker med, fram till sista månaden. Enligt gynekologen här, fram till 5:e månaden…..Vad tycker ni?

Fråga 1: Både gynekologen och ni har rätt. Du är fem veckor fullt gången i din graviditet, men är inne i sin 6:e vecka( 2 dagar in). Hoppas att ni hänger med! Ni kan även räkna ut hur långt det är gånget i vår graviditetskalender
Fråga 2: Av den spruckna follikeln (äggblåsan på äggstocken) bildas den sk. gulkroppen. Denna producerar progesteron som förser det befruktade ägget med näring till dess att moderkakan är tillräckligt utvecklad och tar över uppgiften. Moderkakan är fullt utvecklad runt vecka 9 och växer sedan bara till sig. Du kan läsa mer om detta i vår graviditetskalender.
Fråga 3: Ja, ett antal prover blir det. Vid inskrivning hos barnmorska i Sverige tar man: vikt ,längd, blodtryck, Hb(blodvärde), urinprov, HIV och ev. cellprov. Frågar också om ev. fostervattensprov. Kanske blir det något mer i det land ni vistas i utifrån deras hälsoperspektiv.
Fråga 4: Läkemedlet låter som Folsyra som vi även rekommenderar här i Sverige.
Fråga 5: Ett ultraljud i vecka 6, kan man i princip se, en hinnsäck, ett hjärta som tickar. Är lite skeptiskt till det ni skriver om i resten av fråga 5.
Fråga 6: De flesta flygbolag tillåter kvinnor att resa fram till v.36. I vissa fall krävs att en läkare eller barnmorska skriftligt intygar att det är ofarligt för dig att resa. Kontrollera i god tid med flygbolaget vad som gäller. Dessutom får man kolla upp vilken reseförsäkring man behöver. I Sverige gäller oftast hemförsäkringens reseförsäkring fram till v.28.
Barnmorskan Therese