”När kan man höra bebisens hjärtljud?”

62465

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Gjorde ett graviditetstest dagen innan nyår och fick plus :-). Hur går jag vidare nu? Vem kontaktar jag? Barnmorska? Ska jag göra detta direkt? Är tacksam för all vägledning!

Grattis, vilken nyårspresent! Jag tycker du skall surfa runt rejält på vår sajt som har mycket information att ge. Under Graviditeten har du information om första besök hos barnmorskan. Runt vecka sex är lagom att ta kontakt för bokning av första besök. Räkna senaste mens första dag som start för din grav.vecka och se till att din partner kommer med, ni är ju två om detta. Titta gärna under vänta-barn-kalendern för att följa din graviditet, vecka för vecka samt räkna ut förlossningsdatum. Under Mat, hälsa & livsstil hittar du viktig information om b la kost och motion. Besök också livsmedelsverkets sida för kost: -Vad du bör undvika som gravid och en bra allsidig kost. Om du äter mediciner av något slag, kontakta din läkare. Vitaminer däremot , är bra att lägga till, speciellt folsyra. Mitt val kvinna, innehåller allt du behöver och finns på apoteket. Så småningom kanske du behöver järntabletter men det kommer din mvc-barnmorska att ge information om. Lycka till!
Barnmorskan Therese

Hejsan! Hur tidigt kan man höra hjärtljuden på bebisen? Såg att ngn tidigare lagt ett inlägg att hon fått lyssna på hjärtljuden redan i v 14. Hur tidigt kan man göra detta? Varför måste de flesta vänta ända till v 17-18 innan man kan få det bekräftat att man är gravid.

Spännande att få lyssna på sitt barns hjärtljud redan i v.14, men det är inte helt lätt att finna och höra så tidigt. Om man inte hittar hjärtljudet kanske detta ger mer oro än ro. Ett par veckor senare är det betydligt lättare, runt vecka 16. En bekräftelse på att du är gravid har du ju hela din kropp att ”lyssna och se på”, samt graviditetstestet. En del kliniker gör även ett ultraljud vid första läkarbesöket, runt v.10-12.
Barnmorskan Therese

Jag undrar om det är farligt att ha ätit kokt eller rökt ål och mögelost( Blue Alph) när man är i första tadiet av en graviditet? Jag tror att jag är i vecka 4-5, och har nyligen ätit detta.

Livsmedelsverkets rekommendationer är att undvika ål samt dessertostar av den typ du ätit pga bakterier som kan vara skadliga.Du är dock väldigt tidigt i din graviditet räknat från din sista mens första dag och ditt barn är i princip ca två veckor gammalt och jag tycker inte att du ska vara orolig. Däremot skall du gå in på vår artikel om vad man ska och vad man inte ska äta. Du kan även besöka Livsmedelverkets hemsida.
Barnmorskan Therese

Jag är nu 1½ månad gången på min andra graviditet och jämför då naturligtvis allt med min första. Ja måste bara fråga hur mycket magen kan växa de 2 första månaderna? Jag har redan nu en ganska stor uppsvälld mage, svårt med vanliga jeans. Detta fenomen hade jag inte första gången utan då tog det 3-4 månader innan det syntes. Nu ser jag gravid ut redan!!! Kan detta ha med barnet att göra eller är det något som uppsvällda tarmar eller dyligt som ger sig snart??

Det du beskriver är en helt normal graviditet för omföderskor. Din kropp har upplevt detta tidigare och minns. Livmodern är en muskel som vidgar sig lättare vid nästa graviditet och din kropp reagerar snabbare på graviditetshormonerna. Jag har själv upplevt detsamma.
Barnmorskan Therese

När kan man tänkas att ÄL och menstruation kommer igång efter ett MA? Kan man ha sex igen om det inte längre blöder?

Du skriver inte att du behövt komplettera ditt missfall med en skrapning på sjukhus, så jag antat att det var ett tidigt missfall. Ägglossning kan komma igång ganska snabbt efter missfall.När du haft en normal mens efter missfallet kan du räkna med att ägglossningen är igång. Prova ägglossningsstickor eller se efter tunn, klar lite seg flytning som förebådar ÄL. Visst kan ni ha sex igen när det slutat blöda.
Barnmorskan Therese

Vi funderar på att börja försöka få barn. Vi älskar att resa och har planer på att resa till Fillipinerna. Jag under om ni rekommenderar att resa under graviditet. Vad ska man tänka på och i vilken vecka rekommenderar man att inte resa efter. Jag undrar över ev. smitta genom mat, bett etc. och hur det kan påverka fostret. Vilken mat bör jag undvika? Jag har de flesta vaccinationer sedan tidigfare då vi rest mycket. Behöver ev komplettera- vad ska vi vara försiktig med. Grubblar mycket över detta då vi längtar efter barn men också att resa!

Låter mycket trevligt att både resa och planera barn. Det är mycket och tänka på när det gäller flygresor och gravid, som start tycker jag att ni skall kontrollera med flygbolagen. Det skiljer sig en del till vilken vecka man får flyga mellan de olika bolagen (utrikes). Vissa bolag tycker att du får flyga mycket sent i graviditeten om du skriver på ett papper där du själv står för kostnaderna vad som än händer. Din reseförsäkring (som ofta ingår i hemförsäkrningen) täcker oftast bara fram till en viss vecka. Värt att kolla! Graviditeten i sig innebär ju förändringar i kroppen b la blodcirkulationen, ämnesomsättningen och därför viktigt att vara uppe och röra på sig vid långa flygturer. Angående mediciner och vaccinationer rekommenderar jag dig att kontakta en infektionsklinik på ditt närmaste sjukhus, dom är alltid uppdaterade på vad som gäller och du kan diskutera vilka risker/chanser du tar om du måste undvika någon medicin t ex malariatabletter. Om det inte finns en infektionsklinik på just din ort, kontakta Göteborg eller Sthlm. När det gäller mat läs mer på Mammas mat och hos Livsmedelsverket. Använd ert sunda förnuft när det gäller restaurangers hygiennivå och alltid väl tillagad mat. Sår/bett, ta med ert egna miniapotek från Sverige där ni kontrollerat med apoteket vad som är ok för gravid. Nu har du fått lite råd inför resan, men varför inte försöka med familjeplanering PÅ resan så slipper ni en del huvudbry. Önskar er en trevlig resa!
Barnmorskan Therese

Jo jag och min sambo har försökt att bli gravida under ett års tid, jag är 22 och har aldrig varit gravid och killen har lyckats göra en tjej på smällen förut. Ingenting har hänt men nu har vi hamnat i en situation och vi har valt att vänta med barn. Kan vi söka utredning fortare än ett år nästa gång eftersom ingenting hände eller måste vi vänta igen? Jag använder minipiller nu.

Har ni försökt aktivt ett helt år och tagit reda på när din ägglossning ungefärligt är för att ”pricka” rätt och inte lyckats så tycker jag att ni skall ta proffisionell kontakt för utredning när ni vill ha barn igen. För att din partner gjort någon annan gravid för några år sedan, behöver det inte innebära att du har problem, därför är det viktigt att ni gör utredningen tillsammans. Ibland räcker det att låta bli, fokusering ”göra barn” och bara ha kul sex. Lycka till !
Barnmorskan Therese

Fick barn för två månader sedan ( andra barnet ) Under graviditeten hade jag ont i vänsterfoten under hålfoten. Nu har jag fortfarande ont där trots att jag nästan gått ner alla mina kilon, vad finns att göra ? tror att jag snedbelastade min fot under graviditeten. En annan sak jag undrar är om det är normalt med vattniga flytningar när avslaget slutat.

Svårt att svara på problemet med din fot och det behöver ju inte ha något med din graviditet att göra. Det finns något som heter hälsporre, det liknar din beskrivning.Jag tycker att du skall kontakt din primärvård och en doktor får titta på dig. Bedömma om ortopedremiss behövs eller hjälp av sjukgymnast för träningsprogram. Angående dina flytningar: Om de ej luktar illa eller ger klåda så verkar det helt normalt.
Barnmorskan Therese

Jag har en fråga angående amning. Jag har en dotter som är tre månader gammal och jag helammar henne, men det känns som att mjölken bara räcker precis för att mätta henne. Hur gör jag för att få mer mjölk i brösten?I fall om hon någon dag skulle vilja ha mer mjölk. Har försökt att köra med bröstpumpen men då kommer det ingen mjölk. Det är jättefrustrerande!

Lita på att ditt barn själv reglerar mjölktillgången om du har fri amning.Det går ofta i perioder när barnet plötsligt kan vilja äta var tredje timme istället för som tidigare var fjärde. Barn är olika men lika då de vill ha mat, de talar om det. Bvc´s viktkontroller och att ditt barn är nöjt är ett bra kvitto.
Barnmorskan Therese

Jag fick en blödning under ett samlag (dag 16) och undrar nu om detta är något som jag bör kolla upp? Jag blödde lite på kvällen men dagen efter var det borta och endast lite brunaktig flytning kvar. Äter inte p-piller och har försökt att bli gravid under ett par år och är alltså vaksam för alla förändringar. Har relativt regelbunden menscykel (26-29 dagar).

På din beskrivning låter det som en oskyldig kontaktblödning. Helt ofarligt och vanligt att det kan bli en liten blödning speciellt på livmodertappen vid samlag. Skulle det upprepas flera gånger bör du kontakta en gynekolog för undersökning.
Barnmorskan Therese

Jag undrar om man kan ha ont i magen eller få magknip när man är gravid?

Om jag förstår din fråga rätt ang. magknip, så är det inte ovanligt att få magknip när tarmar och andra organ skall trängas ihop för att samsas med barnet.Men är det magsmärtor i intervaller eller känns fel så kontakta din lokala primärvård/barnmorska. Lyssna på din kropp.
Barnmorskan Therese

Jag har alltid velat ha barn. Nu har jag träffat en underbar kvinna för ca 1 år sedan och skulle älska att få dela denna del av mitt liv med henne. Jag är tyvärr ganska oervaren då det kommer till havandeskap… Kvinnan jag lever med kommer att fylla 43 imorgon och har en dotter sedan tidigare. Då till min fråga, jag undrar om det är möjligt för en kvinna i den åldern att bli havande och vad det skulle kunna innebära i så fall? Jag tar gärna emot lite länkar kring detta och ett så utförligt svar som ni har möjligthet att ge!

Kärlek är underbart! Om din kvinna vill ha barn med dig så är det bråttom. För nu börjar din kvinnas fertilitet att sjunka. Så sätt igång och håll koll på ägglossning. Köp ev. ägglossningsstickor för bättre träff. Läs på bli gravid för vidare info. Angående hjälp från fertilitetskliniker så får du ringa runt. Tyvärr tror jag att din kvinnas ålder kommer att stötta på patrull för att få hjälp, men prova!
Barnmorskan Therese

Hej jag har en fråga: jag fick missfall för ca tre och en halv månad sedan. Jag frågade min barnmorska om man kunde försöka igen på en gång och hon tyckte inte att det skulle vara några problem, så en och en halv månad senare blev jag gravid igen och är nu i vecka åtta. Nu har jag läst lite här och var att man ska ibland vänta en två månader ibland tre ibland inga alls efter ett missfall. vilken informaiton stämmer och varför rekommenderar vissa att man ska vänta? Finns det några risker för mig som är gravid nu?

Jag ser inga risker i att du blivit gravid igen. Din kropp var redo efter missfallet,mens kommit igång och din ägglossing som vanligt. Däremot vid ett missfall där man gjort en skrapning på sjukhus behöver kroppen hämta sig något. Bra regel att vänta till man haft en normal menstruation.
Barnmorskan Therese

Jag och min pojkvän har bestämt oss för att försöka skaffa barn. Jag misstänker att jag nu kan vara gravid, men det är lite för tidigt för test. Jag har nu kännt i underlivet som om jag fått svampinfektion. Är det farligt isåfall, kan man behandla som vanligt med Pevaryl eller annat medel mot underlivssvamp. Jag antar att jag borde ringa vårdcentralen, men det känns lite fånigt att oroa sig, när jag inte ens är säker på att jag är med barn än. Vad har du för tips?

Du kan behandla din svampinfektion med medel så som Carnesten eller Pevaryl, dessa är sk a kategori A läkemedel dvs: Det finns inga kända risker vid användning under graviditet. Du kommer kanske ha problem med detta igen, det är en vanlig graviditetsåkomma.
Barnmorskan Therese

Jag gjorde ett tidigt vanligt ultraljud i vecka 9 för att se att det bara va ett foster- har tvillingar sedan tidigare. Först kunde BM ej hitta fostret, men när hon sedan hittade det så ”satt” fostret långt till vänster i livmodern. Hon förklarade att hon ej såg det först efter som det fanns mörka fläckar som kunde tyda på missfall- hon frågade även om jag har muskelknutor. NU undrar jag lite vad vad det hon såg- enligt henne var allt som det skulle med tanken på vad man kan se i denna vecka. Och vid nästa ultraljud så ser man bättre och mer. Min fråga är har jag haft ett missfall utan att veta om det eller har jag knutor? Detta var inget som sas vid min föregående graviditet.

Jag tycker inte du skall oroa dig! Det är inte enkelt att svara på din fråga. Jag kan ge dig lite generell information, så får du kontakta din barnmorska om du vill utreda ytterligare. Muskelknutor/myom är ganska vanligt och man kan ha dem utan att de behöver ställa till besvär. Dom påverkas ofta av graviditetshormoner och krymper för det mesta efter graviditet. Missfall kopplas ju oftast ihop med en blödning och du nämner inget om detta. Du kan ha varit gravid med tvillingar och den ene har i ett mycket tidigt stadium tillbakabildats och ”torkat” ihop. Ofarligt i såfall, din kropp ordnar det. Jag föreslår att du tar med dig dina frågor till nästa ultraljud, de lär se om du har några myom.
Barnmorskan Therese

Jag är 31 år och planerar mitt andra barn. Mitt första barn föddes för 2,5 år sedan, vi har försökt bli gravida sedan i våras. Med första barnet gick det på första försöket! Det var alltså inga som helst problem. Jag har använt hormonfrispiral som jag alltså tog ut i våras. Har haft väldigt oregelbunden mens sedan den kom igång ca 1,5 år efter min son föddes. Detta året har jag bara haft mens 6 gånger och då med väldiga skillnader i cyklerna. Från 32 dagar till 60! Jag äter allsidigt och regelbundet och är normalviktig. Gick dock ner väldigt mycket och snabbt efter mitt första barn föddes och det tog lång tid att gå upp till normalvikt igen. Sedan i somras har jag haft normal vikt. Kan detta ha betydelse över mina oregelbundna menscykler och därav också uteblivna ägglossningar? Jag har hela tiden ätit bra och mycket och verkligen velat gå upp i vikt så då tycker jag att det inte borde påverka mensen eftersom jag hela tiden har försett min kropp med vad den behöver. Jag har även använt clearblues ägglossningstest och detta har visat positivt – alltså att jag haft ägglossning…även denna cykeln. Fast denna gången har ingen mens dykt upp. Det är nu 51 dagar sedan jag hade mens och ä-testet visade positivt för 4 veckor sedan. Är dock inte gravid. Har testat 3 gånger, senast idag. Vet ju att testet reagerar på ett hormon som stimulerar ägglossning, är det så att kroppen producerar detta hormon när den ska oavsett om det kommer ett ägg eller ej? Så även om hormonet produceras behöver det inte leda till att ett ägg lossnar..? Många funderingar….Vad tror du över våran situation?

Jag tycker att du skall kontakta en gynekolog eller din lokala primärvård för att få hjälp med dina oregelbundna menstuationer. Ingen mens betyder ingen ägglossning under naturliga förhållanden.
Barnmorskan Therese

Har ett par små frågor. Hade under min förra grav problem med ischias från v 20 ca. Denna gång började det v 8 och ger sig inte. Har du några tips på något som kan lindra. På kvällarna kan jag inte ens sitta som vanligt.

Kontakta din Mvc-barnmorska som får hjälpa dig med en remiss/kontakt till en sjukgymnast. Förhoppningsvis kan hon ha specialkunskap och idéer som kan hjälpa dig.
Barnmorskan Therese

Har haft rejäla värkar av och till i snart en månad. Ibland är det ca 1 min mellan värkarna och dem kan sitta i ca 8-9 timmar, dessa gör ont och jag har hört att förvärkar, sammandragningar inte ska göra ont. Så vad är det egentligen som är på G och när jag har så mycket värkar kommer jag ändå att gå tiden ut? (bf 25/1-06).

Förvärkar gör i regel inte ont men upplevs ofta som lite obehagliga. Jag antar att din mvc-barnmorska har täta kontakter och ni kollat upp tänkbara orsaker. Kanske klämmer din livmoder på något i din kropp när du har förvärkar, det är ju inte mycket plats längre. När du har så mycket och starka förvärkar finns det en ökad möjlighet att ni får barn tidigare.
Barnmorskan Therese

Jag är en tjej på 15 år som är orolig för att vara gravid! Jag hade oskyddat samlag i september (mitten på september någonstans) i år. Har haft väldigt oregelbunden mens sen jag fick den för två år sedan, kan komma efter flera månader ibland. Detta pga. att jag stressar mycket och äter dåligt det vet jag själv. Nu är det så att jag fick mens med ”normalt” mellanrum (efter samlaget) två gånger. Det var vanlig mens inga förändringar alltså. Innan det hade jag mens i januari (så det hade ju inte tajmat ägglossningen, väl?). Killen ”kom” inte i mig, utan det var avbrutet samlag. Har inte haft kräkningar, förändrade bröst eller annat tecken. Men nu har magen börjat att växa (eller bara jag som inbillar mig? det är ju julmånad=mycket mat). Kan inte ”dra in” magen på samma sätt. Det tar lixom emot efter litegrann. Men jag kan nypa tag i magen utan problem, den är inte fast. Jag är inte mullig eller jättesmal. Mer ”normalviktig”. Känner mig illa till mods, ska gå ner till vårdcentralen och ta gravtest (har inte råd att köpa på apoteket). Men vill bara fråga ändå. hur stor är chansen att jag är gravid??

Risken för att du skall vara gravid är nog inte så stor, men däremot är det väl hög tid att du eller din pojkvän skaffar er skydd. Finns det en ungdomsmottagning i ditt närområde så kontakta den i första hand alt. barnmorskan för rådgivning. Känn dig inte främmande för att ta kontakt, det är vårt jobb (barnmorskans) att vägleda ungdomar så sex skall kännas både kul och tryggt.
Barnmorskan Therese

jag och min sambo har försökt att få barn sedan i somras och nu är jag äntligen gravid! Är jätteglad!!!! Ska till barnmorskan på inskrivning den 11 januari men har kommit på en del frågor jag gärna skulle vilja ha svar på innan om det är möjligt. Vad gör man på inskrivningen hos barnmorskan? Hur vanligt är det med missfall? Har läst att risken för missfall minskar avsevärt efter v. 13. Jag är endast i v. 8 men tänkte berätta den glada nyheten för familj och vänner ganska snart (1-2 v). Är det dumt tycker du? Är 26 år och helt frisk…. Är det ok att ta en värktablett (Reliv) någon gång om jag får värk eller bör jag avstå det? Jag skulle aldrig dricka alkohol nu när jag är gravid men innan jag visste att jag var gravid, för 2 v sedan, delade jag och min pojkvän på en flaska vin och jag tog även ett glas starkglögg på lucia. Kan detta ha påverkat fostret något? Är kanske en dum fråga men eftersom jag är så emot alkohol under graviditet blir jag ju lite ”nojjig”….. Är det något mer man bör tänka på så här i början? Har läst om vad man ej bör äta under graviditeten på gravid.se så det tror jag att jag har hyfsad koll på……

Många av dina frågor finns besvarade här på sajten. Surfa runt ordentligt t ex Gravidtetskalendern och under Graviditeten har du MVC information mm. Angående missfallsfrekvens så ligger den på ca 2% i v.13. Känns det rätt att berätta för omvärlden så gör det. Om något skulle gå snett (-Jag säger OM ) så har du ju desto mer stöd. Värktabletter du skall hålla dig till är sådana som har paracetamol som verkningssubstans t ex Reliv, Panodil och Alvedon. Om andra läkemedel blir aktuella hör alltid med din mvc-barnmorska eller apoteket. Jag tycker inte du skall oroa dig för vinet du drack mycket tidigt i din graviditet, men undvik det nu.
Barnmorskan Therese

Jag fick mitt förra barn två månader för tidigt på grund av vattenavgång. Är nu gravid i fjärde månaden och undrar om det finns en risk att samma sak händer igen?

Jag vet ju inte vad orsaken var till din tidiga vattenavgång. Fick du någon förklaring till detta? Infektion eller annat! Mitt förslag är: Ta med dig frågan till din mvc-barnmorska och läs igenom din förlossningsjournal m. henne/han. Så kanske ni får klarhet i, om det finns en risk eller ej.
Barnmorskan Therese

Jag är så himla rädd att jag inte ska kunna bli gravid igen, jag vet inte varför. Sist jag var gravid så gjorde vi Abort i 6:e månaden. (pojken var sjuk) Och har inte blivit gravid sen dess..(5 månader sedan) Jag har BIM i morgon, och jag hoppas verkligen på ett positivt besked. Tog även ÄL-test denna månad, och vi hade sex innan, under och efter ÄL, och mer utöver det… men jag vet att vi prickade in ÄL denna gång iallfall.. Tog ett grav-test i dag, och blev jätte besviken eftersom det var negativt. Vet att det var tidigt, men…jaa….jag vet inte! Men tänk om inte vi får ett positivt besked, utan att mensen kommer, vilket jag tror…usch! det är så jobbigt! Vill ju verkligen ha barn, men det känns som allt är emot oss, och vi aldrig kommer kunna få barn igen.. Kan man kolla sig någonstans så vi kan bli med barn igen… Finns det någon hjälp man kan få nu, även om man inte försökt i över ett år. Vi känner oss verkligen redo….därför är det så tungt… Vi är föräldrar utan barn! Finns det tips och råd till att bli gravid igen? Jätte konstiga frågor jag vet, men jag vet inte vem jag ska fråga! Detta tynger verkligen ner oss båda!

2005 var både glädje och sorg för er. Jag förstår att längtan efter ett barn är stort och stressar er en del! Du verkar inte haft problem med att bli gravid tidigare, så försök att ta det lugnt. Har du en regelbunden mens, använd ägglossningsstickorna och försök aktivt ett halvår. Om inget hänt föreslår jag kontakt med en gynekolog för diskussion. Kom ihåg att ha mysigt tillsammans och hitta på saker som distraherar lite från barnalstrandet. Jag vet att det är svårt.
Barnmorskan Therese

Jag är i v 7 (6+1), min första graviditet. Jag har redan sedan v 5 besvärats av konstant illamående. Till en början var det mest på natten och morgonen och jag kunde hålla det i schack genom att äta lite och ofta. Sedan några dagar har dock illamåendet förvärrats betydligt och jag tillbringar stor del av dagen (och natten) i soffan med en hink bredvid. Har ännu inte kräkts, men går hela tiden med känslan av att jag snart skall. Har, som tur är, haft semester nu under 1½ v och har därför haft möjlighet att vila varvat med lätt motion (promenader). Är nu klart orolig över hur jag ska klara av att jobba på måndag. Jobbar som sjukgymnast och vill absolut inte att mina kollegor eller min chef ska få reda på detta ännu! Har du några tips på vad jag kan göra för att mildra illamåendet? Jag äter redan ”magvänlig” kost (pga tidigare mag-/tarmkatarr), ofta och lite.Vill helst inte ta några mediciner av rädsla för hur det kan påverka fostrets utveckling. Jag har läst ett par artiklar där man sett goda resultat av akupunkturbehandling (PC6) på illamående och kräkningar. Har du någon erfarenhet av detta? Vet du om det finns några risker med denna behandling (som exv ökad risk för missfall eller missbildningar)?

Jobbigt med illamående. Kan försöka peppa dig med att runt v.16 brukar det lugna ned sig. Kosten tänker du ju på, men försök att äta lite redan innan du stiger upp. Ha en skorpa och lite thé( i termos) bredvid sängen. Jag tycker din idé om att prova akupunktur är utmärkt. På många orter finns det akupunktur-utbildade barnmorskor som kan hjälpa dig. Din mödravårdcentral hjälper dig säkert med kontakt och även råd ang. läkemedel mot illamående t ex Postafen.
Barnmorskan Therese

Jag är gravid med mitt första barn i v 17. När vi var på inskrivning i v 10 hade jag gått upp ca 1 kg men nu i v 16 när jag vägde mig hemma har jag gått ner detta kg + ett till kilo. Jag har inte mått illa under graviditeten alls utan kunnat äta som vanligt. Sedan v 15 har jag haft större aptit och kunnat äta större portioner.Behöver jag oroa mig för min viktnedgång eller är det okej?

Jag tycker inte att du skall oroa dig. Fortsätt äta som vanligt med allsidig kost och gärna några extra nyttiga mellanmål. Det växande barnet tar alltid vad det behöver och jag tror nog att vikten rättar till sig.
Barnmorskan Therese