”Kan jag åka på spa?”

20762

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Är enligt er gravidkalender i sjunde veckan och ska skrivas in på MVC snart. Men har några frågor redan nu. För det första undrar jag lite angående träning under graviditeten. Jag leder core-pass två dagar i veckan. Då tränar man bålstabilitet, mycket mage och ryggträning, såsom situps, ryggresningar etc. Kan jag göra detta och hur länge då? Dessutom undrar jag om man ska börja äta kosttillskott redan nu eller ska jag vänta till efter inskrivningen? Kan man dricka lättöl och glögg med 2,2 % alkohol under graviditeten? Ska åka på spa nu i helgen, bör jag undvika bubbelpool? Något annat jag bör undvika på spa?

Jag är inget proffs på träning och graviditet, men du kan läsa det jag skrivit om träning och graviditet på vår sajt(se långt ned i vänster kolumnen) och vad jag har fått för information/rekommendationer av bl.a. S.A.F.E´s PT-utbildning för den gravida magen:
– träna inte magens muskler i ryggläge efter 4:e månaden. Muskulaturen kan istället tränas stående mot vägg, alt. i vatten.
– håll inte andan under ansträngningen.
– undvik övningar där benen lyfts från underlaget.
– träna den sneda muskulaturen i magen, eftersom de hjälper till vid krystning.
– träna inte magens muskler de sista (6-8v) innan förlossningen.

Jag tycker att du kan starta med kosttillskott och välja ett som innehåller den mängd folsyra som rekommenderas till gravida ex. Mitt val kvinna. Angående alkohol så bör du undvika detta överlag. Bastu/bubbelbad, massage och annat som knyts till spa-upplevelser finns besvarade på vår sajt och Fråga barnmorskan/sök.
Barnmorskan Therese

Det är så att jag inne i vecka 16 och jag måste säga att jag får mycket gaser och magen svullnar efter att jag har ätit mat ibland har jag försökt kolla vad kan det va för mat som gör att jag får kramp i magen det har jag haft innan jag va gravid, men problemet är när jag får kramp då är magen svullen också så det kan ta en hel dag eller kväll innan det försvinner när man vänder sig i sängen eller rör sig så gör det ont. Det är inte så att man inte kan överleva men det e obehagligt. jag äter ju fullkorn mat, det vill säga pasta, bröd mm så jag vet inte vad det kan vara.

Att rapa eller ha mycket gaser vid fel tillfällen kan vara hemskt pinsamt, men det är ett oundvikligt besvär under graviditeten. Redan tidigt kan det hända att magen ser uppsvälld och spänd ut – detta är en oönskad effekt av hormonet progesteron, som binder vatten i kroppen. Samma hormon får tarmarna att jobba långsammare, vilket gör att de vidgas. Samtidigt gör östrogenet, det andra viktiga graviditetshormonet, att livmodern växer och det får magen att kännas större. Ger dig lite tips: Det är mycket lite du kan göra för att förhindra rapningar och gaser, men försök se till att du inte blir förstoppad eftersom det förvärrar problemet. Undvik att äta stora portioner, det kan få dig att känna dig uppsvälld och allmänt olustig. Undvik också mat som du vet förvärrar problemet. Exakt vilka födoämnen det handlar om varierar från person till person. Vanligt är t.ex. att lök, kål, stekt mat och bönor ger besvär. Stressa inte när du äter. Då är det lätt hänt att du sväljer luft så att det bildas smärtsamma luftfickor i magen.
Barnmorskan Therese

Jag undrar över en sak. Hur lång tid skall det ta för att få mens efter man har fått barn? Jag har fått en son för 2 mån sedan, men jag har inte fått mensen än. Skall jag gå o söka hjälp eller är det normalt.

Om du ammar din son fullt, så brukar det dröja flera månader upp till ett år innan mensen kommer tillbaka. Allt eftersom du drar ned på amningen, så kan mensen komma närsom. Hos kvinnor som inte ammar alls kan mensen återkomma redan ca 2 månader efter förlossningen.
Barnmorskan Therese

Har precis fått reda på att jag är gravid. Är nu i 5 veckan så allt är väldigt nytt! Men jag har några frågor som jag undrar över. Jag älskar örter i alla dess former,vilka örter är det jag ska låta bli? Några vanliga? Är det några speciella grönsaker och frukter man ska låta bli? Jag lever väldigt sunt innan med, röker inte, dricker sällan (om jag dricker blir det bara ½ glas vin). Undviker godis och sötsaker.

Varför kan jag inte sova på nätterna? Jag är trött på dagen och är trött när jag lägger mig och när jag vaknar. Men ändå kan jag inte sova alla timmar på natten utan ligger och läser eller något liknande, är detta normalt? Finns det något sömnmedel som man kan ta? Det kliar på mina fötter och händer (väldigt mycket!). Jag har fått svamp i underlivet, men har fått behandling för det och detta problem håller på att försvinna. Men varför kliar det på fötter och händer?

När man åker på sitt första besök ät det inget ultraljud har jag hört. Varför gör man inte det? Bokar man in ultraljudet separat?

När det gäller all kost för gravida föreslår jag att du går in på livsmedelsverkets sajt. De har en förnämligt informativ sajt för gravida om vad man bör undvika mm. Ät inte någon typ av örtmedicin utan att först rådgjort med en läkare. Var även försiktig med olika typer av örtteer, en del kan vara extremt starka och i vissa fall giftiga. Fruktte och myntate är dock ett bra alternativ till kaffe under graviditeten. Ang. sömnproblemen så skickar jag över några tips:

* Ta ett varmt, avslappnande bad innan du lägger dig.
* Drick varm mjölk. När mjölken hettas upp frigörs den naturliga aminosyran tryptofan, som gör att man blir sömning.
* Ät inte stora måltider innan du går till sängs. Ät tidigare på kvällen i stället och ta ett litet mellanmål innan du lägger dig.
* Se till att få rikligt med frisk luft. Ha fönstret öppet så att det inte blir kvalmigt i sovrummet.
* Försök med regelbunden, lätt träning

Klåda på händer och fötter drabbar en del gravida kvinnor, speciellt fotsulor och handflator. Röda utslag kan förekomma. Detta kallas erythema och det är hormonet östrogen som är boven. Om klådan blir besvärlig ska du kontakta mödravården, då det ibland kan vara ett symtom på så kallad graviditetsklåda. En del mödravårdcentraler har möjlighet att göra ett tidigt ultraljud men det skiljer sig över hela Sverige. Rutinultraljudet runt v.18 bekräftar graviditetens längd och ev. kan större avvikelser ses medans ett tidigt ultraljud egentligen bara bekräftar graviditeten.
Barnmorskan Therese

Är i vecka 30 och har sedan jag blev gravid börjat få sendrag i vaden som sitter i runt minuten, i bland ännu längre. Efteråt får jag jätte ont i flera dagar (kan knappt gå) och får även blåmärken. Skall det vara så?

Tyvärr är detta ganska vanligt och kramp i benen kommer ofta när man lagt sig. Ju längre graviditeten framskrider, desto oftare riskerar man att drabbas, och desto smärtsammare blir dessutom krampen. Man vet inte exakt vad som orsakar kramp – en teori är att det finns ett samband mellan kramp och låga halter av magnesium och kalcium. Trötthet och ansamling av vätska mot slutet av dagen tros också bidra. En del läkare tror att kramp i benen har att göra med nedsatt blodcirkulation, eftersom cirkulationen försämras när man sitter ner. Här är någras tips hur du kan försöka påverka dessa besvär:

* Att gå barfota kan lindra smärtan.
* Att sträcka och stretcha på benen och fötterna kan hjälpa.
* Benmassage kan minimera smärtan.

Barnmorskan Therese

Jag har en fråga angående medicinering under graviditeten. Jag är inte gravid än men jag och min man planerar att bli föräldrar inom en ganska snar framtid, förhoppningsvis. Till saken hör att jag har struma och äter dagligen levaxin. Jag har aldrig tidigare funderat över att det skulle vara ett problem, men nu när vi börjat fundera över barn har jag börjat tänka på det. Finns det några risker för graviditeten? Är det extra viktigt att vara noga med medicineringen, alltså ta medicinen exakta tider osv.? Tacksam för svar!

Din sköldkörtel fungerar ju inte som den ska och för detta äter du medicin. Det ska normalt sett inte påverka din graviditet, men barnmorskan kommer att följa dig noga. Din medicinering kommer säkerligen att justeras under graviditeten, men du kommer inte att behöva ha exakta tider utan skötas regelbundet som du gör idag.

Barnmorskan Therese

Jag undrar om man kan välja var man vill föda? Kan jag som bor i Malmö och är inskriven här välja att föda i t.ex. Lund?

Det brukar inte vara något problem om allt varit normalt under din graviditet. Tala med din mvc-barnmorska och se till att du har blodgruppering och HIV-test tillgängligt. Du bör också kontakta förlossningen på den ort du vill föda när det är dags, så de verkligen har plats.
Barnmorskan Therese

Varför är det så att man inte kan välja mellan vaginal förlossning eller kejsarsnitt?

För mig har naturen skapat människan så att det är kvinnan som skall föda barnet och ett kejsarsnitt är en komplicerad bukoperation, som ibland är nödvändig att ta till. Att följa det naturliga förloppet gör även medicinska vetenskapen och att kräva ett kejsarsnitt är en fråga både ekonomisk, personalresurs samt vissa risker m. själva operationen. Fråga dig själv varför du egentligen vill ha ett kejsarsnitt!
Barnmorskan Therese

Jag är i vecka 17 nu ska in på ultraljud nästa vecka. Jag undrar hur många timmar innan får man inte kissa och ska man dricka vatten innan eller? Man får äta och så? Kan man se barnets kön på första ultraljudet? Jag har ont nere vid magen ibland bara korta stunder lite brännande känsla är det något farligt?

Är det ofta man får ryggmärgsbrock eller andra missbildningar på barnet? Detta är mitt första och man är så nervös för att det ska vara något fel.

Sen undrar jag om det är ärftligt med bristningar då min mamma och syster har massvis?

Hur mycket är hälsosamt att gå upp under en graviditet? Hoppas mina frågor inte var jobbiga tacksam för svar!!

Det är bra om du inte går på toaletten en timme innan, men blir du kissnödig precis innan undersökningen gör det inget. Annars är det bara att leva som vanligt m. mat och dryck. Ibland är det lätt att se könet på barnet, men det är inget du kan förvänta dig ett svar på.

Ihållande smärta i buken skall alltid kontrolleras. Det du beskriver låter som ofarligt växande livmoder eller ligamentsmärtor som är vanligt att känna runt gravv. 18-24. De smärtor eller dov värk på ömse sidor av nedre delen av buken, eller mot ljumskarna kan vara tämligen obehaglig men helt ofarlig. En tröst kan vara att det brukar försvinna eller i alla fall minska avsevärt runt graviditetsvecka 24. Här är några råd:
* Om du står och går mycket, sätt dig då en stund. Lägg upp benen när du sitter.
* Om du har smärtor i buken ska du alltid tala om det när du går på kontroll på MVC, så att barnmorskan kan försäkra sig om att allt står rätt till.

Du frågar även om missbildningar: Den överväldigande majoriteten av alla barn föds helt friska, men ungefär 1 % har någon medfödd defekt. Barnet kan ha påverkats av något i livmodern, men det är viktigt att komma ihåg att många av de sjukdomar och defekter som blir resultatet kan behandlas. Frekvensen i Sverige för ryggmärgsbråck är låg, ca 0,5-0,6/1000 levande födda barn.

Jag antar att du menar bristningar på huden, så som åderbråck i din släkt. Om åderbråck är vanligt i familjen löper du förmodligen större risk att drabbas, liksom om du är överviktig, står eller sitter mycket långa stunder. De brukar gå tillbaka efter förlossningen, men försvinner inte alltid helt. Se tips och råd vad du kan göra på vår sajt.

När det gäller viktuppgång så räkna med ca 0,9-1,8 till och med vecka 13. Förvänta dig att gå upp 5-6kg under v.14-27, varav 900g är ditt barns viktökning. Under sista tredjedelen v.28-40 kan du räkna med 4,5-5,5kg, varav 3-3,6kg beror på barnet.
Barnmorskan Therese

Min dotter är i 23e veckan och har just fått konstaterat att hon fått bältros uppe vid ena nyckelbenet och blivit ordinerad Kåvepenin. Kan detta ha någon inverkan på barnet? Tacksam för svar så att jag kan stödja min dotter.

Angående vattenkoppor/bältros, om modern blir smittad är risken för att barnet ska drabbas av komplikationer mycket liten. Det är farligt för barnet om mamman har vattenkoppor/bältros när barnet föds. Det kan medföra svåra skador för barnet. Hon eller han kommer i så fall att ges en injektion med antikroppar omedelbart efter födseln. Det finns inga kända risker vid användning under graviditet av T. Kåvepenin.
Barnmorskan Therese