”Kan jag gå på akupunktur när jag är gravid?”

18661
Gravid

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Jag har nu ca 2 veckor kvar till beräknad nedkomst. Det jag undrar över är hur slemproppen ser ut, och hur märker jag när den lossnar, är det som en större flytning som kommer eller är det blod i den?

Inför förlossningen förändras livmoderhalsen: den blir kortare och börjar vidgas. Till slut lossnar slemproppen, som fram till nu har förseglat livmoderhalsen. Detta kan märkas genom att kvinnan får en klarröd eller brunaktig flytning, men det kan även vara mycket individuellt. Vissa kvinnor kan få en kraftig flytning medan andra inte märker av slemproppen alls. Att slemproppen går kan vara ett tecken på att förlossningen är nära förestående, men det kan också vara flera veckor kvar.
Barnmorskan Therese

Jag har precis fått veta att jag är gravid i femte veckan. Jag är en riktig te-drickare o dricker vanligtvis flera koppar om dagen. Men läste nu att det inte är så bra o att det kan öka risken för missfall. Borde jag sluta helt eller hur mycket är ok att dricka per dag? Är det koffeinet som är det farliga? För i så fall, så borde det ju vara ok att dricka rött te, som inte innehåller koffein. Eller??

De här är de nuvarande rekommendationerna: Barnet kan påverkas om du sätter i dig stora mängder koffein, men att dricka ett par koppar kaffe eller te om dagen anses ofarligt. Vad är då stora mängder! Över 300mg om dagen – kan öka risken för låg födelsevikt och missfall. En vanlig kopp kaffe innehåller mellan 75 och 150mg koffein. Kom ihåg att vi då talar om vanliga koppar, inte stora muggar. Tänk också på att koffein även finns i te, coladrycker, energidrycker, kakao och choklad. Te utan koffein är ok.
Barnmorskan Therese

Är de vanligt att man kan bli igångsatt veckor före BF om man har en stor bebis i magen? Jag ligger långt över sf-kurvan och ska på UL på torsdag för att se hur stor bebben är.

Långa, storvuxna kvinnor får i genomsnitt större barn än korta, nätta kvinnor. Många mödrar oroar sig för hur de ska klara av att föda ett stort barn. När det gäller att mäta storvuxna barn är ultraljudsundersökningar inte alltid att lita på. Felmarginalen för viktuppskattningar är ca 10 %. Om du väntar ett stort barn kan det hända att man erbjuder dig igångsättning när graviditeten går mot sitt slut, det är alltid individuellt men inte ovanligt. Syftet är att barnet ska födas innan det hinner bli ännu större. Om barnet är stort för tiden men det fortfarande är ett tag kvar till nedkomstdatumet bör du göra upp en plan i samråd med din barnmorska eller en läkare. Det finns också sjukdomar som gör att barn kan bli onormalt stora. Vanligast är om kvinnan har diabetes.
Barnmorskan Therese

Vi är ett par som har tänkt på att skaffa vårt första barn. Jag är 23 år, frisk och kunde ha ätit lite bättre, så därför tar jag kosttillskottet MITT VAL KVINNA (en tablett om dagen)… men det jag egentligen undrar är, måste jag ta folsyra också, samtidigt som jag tar ”vitamin tabletten” eller håller det med bara en tablett om dagen? och sen när jag väl är gravid kan jag fortsatta med vitamin tabletten eller måste jag ta andra tabletter då, järn kanske? Behöver jag mer folsyra när jag är gravid än vad tabletten ger och om jag behöver mer kan jag ta det samtidigt medvitamintabletten och ska jag i så fall börja med det redan når jag slutar med p pillren? Ska jag börja ta folsyra med en gång jag slutar med p piller? Jag är jätte ledsen att frågan blev så lång men jag är så orolig för detta och blir så glad om du tar dig tid för att svara.

Det räcker med den mängd folsyra som finns i Mitt val kvinna, både innan och under graviditet om du tar två tabletter/dag. Järntillskott kan du vänta med tills din mvc-barnmorska tycker att det är dags, då hon kommer att kontrollera ditt järnvärde under graviditeten.
Barnmorskan Therese

Jag och min man vi vill gärna ha barn och vi hade tänkt börja försöka skaffa barn. Jag går på akupunktur 1 gång i månaden för axlar nacke, rygg och yrsel, får även sugkoppar på ryggen. Han som jag går hos säger att levern och gallan är inte riktigt bra, men börjar bli bättre. Äter inget sött och ingen fet mat, ingen alkohol. Är det någon risk att gå på akupunktur när man är gravid. Man vet kanske inte att man är gravid. Frigörs det farliga ämnen som fostret kan ta upp vid akupunktur?

Akupunktur är en mycket gammal österländsk metod som är helt ofarlig under graviditeten, så länge man anlitar en utbildad akupunktör. Den fungerar ofta särskilt bra för att lindra illamående samt smärtor i nedre delen av ryggen under graviditeten. Man bör dock vara extra försiktig eftersom vissa akupunkturpunkter kan få livmodern att dra ihop sig.
Barnmorskan Therese

Jag har en fråga som jag är mycket oroligt för, jag är gravid för fösta gång i vecka 29 det har varit graviditet jätte bra till nu men igår jag var hos barnmorskan och testade blodsocker innan jag druckit socker det var 3,9 efter jag har drucket sockret vatten blev 9,9 så hon sa att jag ska göra testet nästa vecka. Jag är mycket oroligt för och jag har inte släkt som har diabetes bara min mamma har högt blodtryck. Jag undrar om jag har diabetes fins risk att bebis ska bli missbildad. Hur mycket har jag chans att jag inte ska ha diabetes? Vi har inte någon i familjen som har och jag är 24 år.

Det finns en typ av diabetes, som endast drabbar gravida kvinnor. Den försvinner oftast efter förlossningen. Sjukdomen kan upptäckas på olika sätt, i urinen eller ett blodprov i fingret. Om man upptäcker socker i urinen eller i blodet kan man ge dig en söt dryck att dricka och ta ett blodprov en timme senare, så kallad glukosbelastning. I många fall låter man dock bli att testa kvinnor som inte tillhör riskgrupperna eller har socker i urinen. Den vanligaste tidpunkten för diabetestest är mellan graviditetsvecka 26 och 28. Orsaken till graviditetsdiabetes är att kroppen inte förmår tillverka tillräckligt med insulin för att klara av förhöjda blodsockernivåer. Under graviditeten framställer moderkakan ett hormon, som motverkar insulinet och gör att kvinnan hamnar i riskzonen för diabetes. Den allvarligaste komplikationen i samband med graviditetsdiabetes är att barnet riskerar att bli mycket stort. Man rekommenderar ofta att barnet inte bör födas senare än vecka 40. Du riskerar att få graviditetsdiabetes om du har haft det förut, om du är över 35 år, om du är överviktig eller av asiatisk härkomst, om du har en förälder eller ett syskon som har diabetes, om ditt förra barn vägde över fyra kilo eller om det var missbildat eller dödfött. Symtom: socker i urinen, stark törst, stora urinmängder och trötthet. Behandlingen i de flesta fall är att hålla blodsockret i schack genom kosten – en relativt sockerfri diet. För en del kvinnor räcker inte det, inte för att de inte följer dieten utan på grund av själva graviditeten. Dessa kvinnor behöver behandlas med insulin i tablettform eller injektioner. Specialutbildad personal lär dig kontrollera blodsockret och hur du skall ta dina injektioner.