”Varför hittar inte barnmorskan barnet?”

22526

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Jag var i vecka fem då jag och min man var på Kreta. Där åt jag svärdfisk, grillad eller stekt färsk, fyra gånger under en vecka, då jag trodde jag kunde äta fisk från öppna hav. Nu ser jag på listor från livsmedelsverket att man aldrig ska äta det. Ska jag sluta noja över detta eller vad kan hända med fostret?

Det är ingen katastrof om du äter något olämpligt någon enstaka gång under graviditeten. Någon fara och färde är det först med stora eller mycket frekventa intag.
Barnmorskan Therese

Kan man se på magen eller ha symptom på vad könet är i magen? Går man mer upp i vikt blir bredare/rundare om det är en flicka och putigare mage om det är en pojke? För folk tittar på ens mage och säger du får en… Hur kan man se det? Jag önskar en flicka, MEN ALLA SÄGER JAG HAR EN POJKMAGE. HUR AVGÖRS KÖNET?

På alla dina första frågor är svaret nej, du kan inte se eller avgöra vilket kön det blir genom att se på din gravida mage. Visst, alla har en 50 % chans att gissa rätt. Angående könet så är det kromosomerna som bestämmer. Barnets kön bestäms vid befruktningen, precis som övriga egenskaper. Endast ett av de 23 kromosomparen avgör om barnet ska bli en pojke eller flicka. Det är de viktiga könskromosomerna X och Y. Flickorna har två X-kromosomer, pojkar har en X-kromosom och en Y-kromosom. I varje ägg finns en X-kromosom, medan den ena hälften av spermierna innehåller en X-kromosom och den andra en Y-kromosom. Vid befruktning blandas kromosomerna från ägg och spermie, och om den sistnämnda då innehåller en X-kromosom blir barnet en flicka, medan det blir en pojke om spermien innehåller Y-kromosom. Historiskt sett är det ironiskt att kvinnor ofta fått skulden för att de inte har fött pojkar, när könet i själva verket bestäms enbart av vilken av faderns spermier som befruktar ägget.
Barnmorskan Therese

Undrar om det är sant att det är farligt att bada bubbelpool när man är gravid och om det är – varför?

Detta är rekommendationerna enligt senaste forskningen. Det finns forskning som tyder på att om kroppstemperaturen överskrider 38,9 grader i mer än 10 minuter under graviditetens första sju veckor, ökar risken för missfall och för att barnet ska få skador på nervröret, t.ex. ryggmärgsbråck. Av detta skäl är det viktigt att inte bli för varm under graviditeten. Men från och med vecka 14 anses det vara ofarligt att ta ett kort (ca 10 minuter) bubbel- eller bastubad.
Barnmorskan Therese

Hej, är 34 år överviktig och väntar mitt första barn. Jag har alltid motionerat och har bra kondition, men är väl lite glad i mat. När jag var och skrev in mig på MVC häromdagen så tog de en massa prover och alla värden var bra. Men de vill ta ett glykos prov för socker så fort som möjligt på grund av övervikt. Jag blir ledsen och tycker att min kropp alltid har fungerat, nu kan jag bara tänka på att jag har socker. Det känns inte kul. Jag har haft vänner som har varit överviktiga och de har inte tagit prov, är det olika på olika MVC?

Du får tänka så här: Detta gör man för att du och ert ofödda barn ska må så bra som möjligt och ha god kontroll. Som överviktig löper du en något högre risk för graviditetsdiabetes och det är väl bra att din barnmorska är noggrann. Se det som en trygghet. Det är möjligt att rutinerna kan skilja sig något inom mödravården i Sverige.
Barnmorskan Therese

Jag undrar om barnet kan få magknip om man dricker kolsyrad dryck (coca-cola) under tiden man ammar barnet?

Ja, dricker du mycket kolsyrade drycker kan barnet få magknip. Det har jag egen erfarenhet av, då jag var utomlands och bytte ut vanligt vatten mot kolsyrat vatten.
Barnmorskan Therese

Är gravid i vecka 35 och barnmorskan har sedan vecka 28 inte hittat barnet i magen hur det ligger. Nu igår var vi tvungna att ta ultraljud och då visar det sig att hon ligger i tvärläge. Finns väldigt lite att läsa om detta på nätet. Vad innebär detta egentligen? Finns det någon chans att hon kommer att vända sig? Eller är utgångspunkten oftast kejsarsnitt???

Vid tvärläge ligger barnet i rät vinkel mot livmoderns längsaxel och vid ultraljud försöker man ta reda på om det finns någon speciell anledning till barnets läge. Ibland finner man det men ofta hittar man ingen orsak. Exempel på orsaker; stor rörlighet i livmodern pga. mycket fostervatten, förslappad buk- och livmodermuskulatur. Hälften av alla tvärlägen förekommer hos flerföderskor. Andra orsaker kan vara att moderkakan ligger i vägen (placenta previa) för förlossningskanalen, annorlunda form på livmodern eller att barnet har en kort navelsträng och har då svårt att ställa in sig i längsläge. Chansen att hon vänder sig är ganska liten eventuellt kan ett vändningsförsök runt graviditetsvecka 37 göras. I dag rekommenderar man att dessa barn förlöses med kejsarsnitt.
Barnmorskan Therese

Jag och min man försöker skaffa barn. Jag slutade med p-piller för snart ett år sedan och vi har aktivt försökt skaffa barn sedan ett halvår ungefär. Problemet är att jag har en oregelbunden mens och framför allt väldigt långt mellan mensen. Oftast mellan 35 och 42 dagar. Innan jag åt p-piller hade jag en menscykel som var ganska kort på ca. 25 dagar. Därför känns det väldigt konstigt för mig nu när det går långt tid mellan och jag har absolut ingen koll på ägglossningstid. Kan menscykeln verkligen förändras på det här sättet? Har du något tips på vad som kan underlätta för oss att skaffa barn?

Du skriver inte hur gamla ni är men är ni under 35år tycker jag att ni kan försöka pricka ägglossningen ett halvår till. Tecken på ägglossning är bl.a. en flytning som är lite lik äggvita och seg samt en temperaturhöjning på en halv grad i din kropp. Det är ju lite knivigare med ägglossningsstickor för din del så väg in de andra parametrarna tillsammans med stickorna. Generellt delar man menscykelns längd med två och testar +/- två dagar. Har du en cykel på i snitt 38dagar, testar du med stickor dag 17 till 20. Är ni över 35år och försökt aktivt i ett halvår, tycker jag att ni skall söka professionell hjälp. Din menscykel kan förändras under årens lopp utan att något behöver vara fel.
Barnmorskan Therese

Jag har precis fått reda på att jag är gravid (är i vecka 5). Idag har jag haft blodiga (rosa) flytningar och undrar varför? Är det farligt? Kan det vara missfall? Hur vanligt är det med missfall?

Det är svårt att svara på vad din blödning kan vara, men i din beskrivning låter det ganska oskyldigt. Kan vara ett litet ofarligt läckage från livmoderslemhinnan. Ett missfall startar oftast med färskt blod som inte avtar ev. ryggvärk eller magsmärtor som liknar mensvärk. Cirka 20 % av alla graviditeter slutar i tidiga missfall dvs. före graviditetsvecka 12.
Barnmorskan Therese

Väntar barn nu och skulle gärna vilja veta hur stor livmodern ska vara i vecka 8? 7+1. Tycker den verkar stor för den perioden och funderar om det kan vara flera där inne?

I graviditetsvecka 8 är livmodern ungefär gåsäggstor men kan upplevas som något större för omföderskor.
Barnmorskan Therese

Jag är en kvinna på snart 45 år som ej har barn. Hur stor chans/risk finns det att bli gravid? Hur stor är risken för missfall och att föda ett missbildat barn?

Nedan lite fakta om fertilitet och ålderns betydelse. Naturligtvis är även fertilitet individuellt. Att åldern har betydelse när det gäller fertiliteten vet vi ju och att allt fler par numera väntar längre med att försöka få barn. Utbildning, karriär, familjeekonomin och andra faktorer spelar in. Både mannen och kvinnans ålder påverkar fertiliteten men hos kvinnan är den dock mera uttalad. Generellt sett minskar äggstocksreserven (kvinnans lager av ägg) kraftigt efter 35 års ålder. Många kvinnor tror att äggen inte tar slut förrän de gått igenom klimakteriet, men faktum är att antalet befruktningsbara ägg ofta tar slut långt före den tidpunkten. Inte bara antalet ägg utan också kvalitén på äggen minskar med stigande ålder, vilket är ett skäl till att det blir svårare för en kvinna att bli gravid ju äldre hon blir. Ett annat skäl till att många kvinnor aldrig misstänker att deras fertilitet håller på att minska är att de fortsätter att menstruera som vanligt ända fram till något år före klimakteriet. Men regelbunden mens är inte någon garanti för att ägglossningen har skett i en cykel och man vet i dag, att äldre kvinnor ägglossar färre gånger per år än yngre kvinnor.

Att ökad ålder innebär ökad risk för missfall bör inte vara ett skäl som stoppar dig från att försöka bli gravid. Missfall är vanligt bland kvinnor i alla åldrar. För kvinnor under 35 års ålder är missfallsrisken ungefär 1 på 10 och för kvinnor över 40 års ålder 1 på 5. Det låter mycket, men kom ihåg att det innebär att 80% av alla graviditeter inte slutar i missfall, inkl. graviditeter över 40 år. Den ökade missfallsrisken för äldre kvinnor kan också minskas något genom att man lever hälsosamt och sköter om sin hälsa.

Det är visserligen sant att risken att få ett barn med medfödda missbildningar ökar med stigande ålder, men trots det är risken relativt låg. Det är viktigt att komma ihåg att 98% av alla barn föds utan missbildningar. Risken att få ett barn med kromosomavvikelser som exempelvis Downs syndrom, är i snitt 1 på 1000 för 20-åriga kvinnor, 1 på 350 för 35-åriga kvinnor, 1 på 100 för 40-åriga kvinnor och 1 på 20 för 45-åriga kvinnor. Stigande ålder hos mannen ökar också risken för medfödda missbildningar något, men inte i lika stor utsträckning.
Barnmorskan Therese

Jag är i början på min graviditet och har en stor Berner Sennen hund. Är det något jag behöver tänka på när det kommer till hundar och att vara gravid?

Många gravida kvinnor undrar om deras husdjur på något sätt kan vara skadligt för dem och barnet. Svaret är att det vanligtvis är helt riskfritt att ha husdjur. Även om din stora Berner Sennen hund hoppar upp på magen ibland är det osannolikt att du eller barnet tar skada av det. Passar på att informera dig om det enda husdjur som det finns en liten risk med: Katten. En del utekatter bär på en sällsynt smitta vid namn toxoplasmos men innekatter är riskfria. Parasiten som sprider smittan finns i kattens avföring, så undvik att byta kattsand i lådan. Om det inte finns någon annan som kan göra det ska man använda handskar och genast tvätta händerna efteråt.
Barnmorskan Therese

Det är så att jag har problem med mina sköldkörtlar och har en underproduktion av hormonet. Jag började ta Levaxin tabletter för 1 och en halv månad sen och är fortfarande under utredning. Jag och min man försöker bli gravid och jag undrar på om detta med hormonet kan vara med att påverka på nåt sett? I så fall hur?

Ja, visst påverkar sköldkörtelstimulerande hormonet TSH din fertilitet. Vanligast är oregelbundna eller uteblivna ägglossningar och menstruationer. I många fall räcker det med att rätta till TSH-balansen för att ägglossning och menstruation ska återgå till det normala.
Barnmorskan Therese

Jag är gravid i jätte veckan, har två barn sedan förut. jag är väldigt orolig för förlossningen, jag kan inte förstå hur en del upplever det som underbar. för mig är det nästan traumatisk upplevelse jag har varit med om jobbiga förlossningar. Min fråga kan man välja att få med kejsarsnitt? Vad krävs det till det? Jag vill verkligen slappna av o inte oroa mig för förlossning redan nu, med det kan jag inte.

Olika landsting och kommuner har olika policy när det gäller kejsarsnitt. Kejsarsnitt är inte helt odramatiskt att utsätta sig för. Det är en stor bukoperation. Jag råder dig att ha en dialog med din mvc-barnmorska och hon kan förmedla kontakter för mer råd och stöd på din hemort.
Barnmorskan Therese

Jag är i 21 veckan och är otroligt täppt i näsan dygnet runt och det har jag varit i stort sett hela graviditeten. Jag försöker att inte ta nässpray så ofta då jag vet att det inte är bra men ibland vill jag bara kunna sova. Har provat koksaltlösning men det hjälper inte. Har du något bra tips.

De höga halterna progesteron och östrogen gör att blodflödet ökar i hela kroppen, vilket får slemhinnorna i näsan att svälla. Detta kan ofta resultera i nästäppa och överproduktion av slem. Det ökade blodflödet får också trycket mot näsans ömtåliga blodkärl att öka, så att man lättare får näsblod. Nästäppan kommer sannolikt att bli värre, innan den blir bättre igen efter förlossningen. Här är några tips till dig:
* Drick mer.
* Öka luftfuktigheten hemma, särskilt i sovrummet på nätterna.
* Palla upp huvudet när du sover.
* Om du lider av svår nästäppa kan du pröva att andas in ånga över en kastrull med kokande
vatten alt. använda nässpray med saltlösning. Använd inte andra mediciner eller nässprayer, såvida det inte är din egen läkare som rekommenderat det. * Snyt dig varsamt för att undvika att det börjar blöda.
* Ät C-vitaminrik mat, eftersom dessa vitaminer stärker kapillärerna(de riktigt små blodkärlen).
Barnmorskan Therese