”När måste jag ta ut min navelpiercing?”

12344

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Jag har läst lite på sidan och inne på gravidkalender står det att om jag är gravid i vecka 6 t.ex. så är mitt barn bara 4 veckor… hur går det i hop? Trodde att barnet var lika gammalt som jag var gången i graviditeten.

Du räknar gravida veckor från din mens första dag och då är ägget inte ens befruktat och sedan tillkommer resan till livmodern och implantationen. Befruktningen sker två veckor efter menstruationen men då kvinnan för det mesta inte vet exakt när hon blev befruktad så är det lättare att beräkna graviditeten från den första dagen i den senaste menstruationen. Så därför skiljer sig barnets egentliga ålder från graviditetsveckan. Hoppas det blev något klarare.
Barnmorskan Therese

Jag är i vecka 35 och vill gärna veta hur man skriver förlossningsplan. Hur börjar man, vad ska det stå, etc.? Har du några exempel?

Födelseplan och amningsplan som är din och din partner, tycker jag att ni kan skriva på ett väldigt enkelt sätt. Jag skickar över ett antal punkter som jag tycker är viktiga och sedan kan ni själva fylla på . Diskutera gärna med din partner och tveka inte att fråga er mvc-barnmorska om ni undrar över någonting. Syftet med födelse- och amningsplanen är att den ska bidra till att ge er en god och personlig vård under förlossningen och BB – tiden. Några förslag:

  • Finns det någonting personalen behöver veta för att du skall känna dig trygg och för att kunna ge dig stöd och underlätta födandet?
  • Har du egna erfarenheter av barnafödande som du vill förmedla till oss?
  • Vilka känslor inför födandets smärta har du? Önskar du hjälp med smärtlindring?
  • Övriga önskemål och tankar från dig och din partner inför födandet?
  • Finns det någonting personalen behöver veta för att du ska få det stöd du behöver under BB-tiden?
  • Tror du att du behöver stöd och hjälp med amningen? I så fall, på vilket sätt?
  • Annat som du vill förmedla till förlossnings- och BB-personalen?
    Barnmorskan Therese

Jag och min make planerar att försöka få ett syskon till vår dotter. I höst kommer vi att bli bjudna på en resa till Kanarieöarna. Vi undrar därför om vi bör hoppa över att blir gravida vissa veckor pga. det som kan hända med graviditeten under resan. Vår graviditet skulle kunna vara i v. 18, 14, 10 eller 6. Vi hade inte valt att resa själva under en graviditet, men nu när vi blir bjudna för att fira en släktings födelsedag vill vi ändå åka. Samtidigt vill vi inte vänta för länge med att försöka få ett barn till. Vi vet ju inte om det kommer att ta lång tid innan vi lyckas. Är det dumt att försöka bli gravid innan vi åker? Jag tänker närmast på hur det skulle vara att få ett missfall eller blödningar utomlands. Jag är medveten om att flygresan i sig inte är några problem i början av en graviditet.

Jag tycker att ni skall både åka till Kanarieöarna och jobba på att bilda familj. Spanien har en utmärkt god sjukvård om oturen drabbar er. En god idé är att prata med försäkringskassan innan resan, och skaffa er det Europeiska sjukvårdskortet som ger er rätt till nödvändig sjukvård vid sjukhus eller läkarmottagningar anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i andra EU/EES-länder och i Schweiz. Vården ges på samma ekonomiska villkor som landets egna invånare. Ett sätt att slippa stora utgifter och extra arbete med försäkringsbolag.
Barnmorskan Therese

Vilken är symtomen för missfall? Hur vet man att man har fått det?

Tecken på hotande missfall kan vara blödningar tillsammans med smärtor i korsryggen eller magkramper som liknar menstruationsvärk. Smärtorna kan vara ihållande eller komma och gå. Trots symtomen kan det fortfarande hända att graviditeten inte slutar i missfall. Men så snart livmodern börjar stöta ut graviditeten är missfallet omöjligt att förhindra. Livmoderhalsen vidgas och en leverliknande vävnad kommer ut. Blödningen kan vara riklig och det kan göra mycket ont. Graviditetens status fastställs vanligtvis med ultraljud. En gynekologisk undersökning kan också bidra till diagnosen.
Barnmorskan Therese

Jag har precis blivit gravid, när måste jag ta ut min piercning jag har i naveln?? Kan det vara skadligt på nått sätt??

Runt v. 28 brukar magen vara så pass stor att naveln blir långsträckt och ev. vränger sig. Detta är individuellt, men runt den tiden bör väl vara lämpligt att ta bort din piercning i naveln.
Barnmorskan Therese

Jag har letat utan att finna efter en försäkring som gäller för resande efter vecka 28 i graviditeten. För de flesta flygbolag får man ju resa flera veckor efter det, men enligt de försäkringsbolag jag har kollat med täcks man inte nånstans efter vecka 28. Är det någon som vet nån försäkring man kan teckna?

Ibland kan utländska försäkringsbolag fungera. Värt att prova! Lloyds i London har tidigare försäkrat lite utanför det vanliga, men det kostar nog.
Barnmorskan Therese

Jag skulle bara vilja fråg en sak angående Abort. Om man vill göra en abort, kan man då ta piller för att bli av med fostret?? I såfall hur många veckor efter samlaget??

Det finns olika sätt att hantera en abort/oönskad graviditet. Så kallade Dagen efter-piller (receptfritt på Apoteket). Efter detta får man kontakta abortmottagning/kvinnokliniken på ett sjukhus för tidsbeställd och behandlande abort. Följande gäller generellt i Sverige idag:

Om en kvinna vill avbryta sin graviditet har hon rätt till abort, om inte graviditeten har gått för långt. Fram till 18:e graviditetsveckan avgör kvinnan själv om hon skall göra abort. Efter 18:e graviditetsveckan tillåts abort endast om det finns synnerliga skäl eller om barnet inte är livsdugligt.

Det finns ingen gräns för hur ung man får vara för att få göra abort, men om man är under 18 år måste vårdnadshavare (föräldrar) veta om det, såvida det inte finns speciella skäl att hålla aborten hemlig för dem. Om man inte är bosatt i Sverige kan man få abort endast efter ansökan till Socialstyrelsen. Upp till 9:e veckan efter senaste mens rekommenderas i första han medicinsk abort, vilket innebär att man framkallar missfall (abort) genom hormoner i tablettform. Man kan också göra kirurgisk abort tidigt i graviditeten. Upp till 12:e veckan efter senaste mens görs kirurgisk abort (”skrapning”) i narkos eller lokalbedövning, ibland efter förbehandling med hormon. Efter 12:e veckan görs abort med två-stegs-metoden vilket innebär att man först framkallar abort genom tabletter, sedan eventuellt genomgår en skrapning. Före aborten görs en noggrann undersökning för att fastställa hur långt graviditeten gått, om kvinnan är frisk eller om det exempelvis behövs någon antibiotika för att förebygga infektion efter aborten. Vid besöket diskuteras också vilket preventivmedel som kan passa efter aborten. 3-4 veckor efter aborten får man komma på kontroll för att se att aborten varit fullständig.
Barnmorskan Therese

Jag är i vecka 6 och undrar om det är normalt att inte brösten börjat växa än. Jag hade lite ont i dom för typ 3 dagar sen men inte längre. När börjar bröstvårtorna bli större för en vän till mig hennes syntes ganska snabbt.

När brösten börjar påverkas av graviditeten är individuellt men generellt gäller följande:
Många kvinnor har spända bröst som ett tidigt graviditetstecken och sedan lugnar brösten ned sig en period. Successivt växer sedan brösten och runt graviditetsvecka 30-32 börjar de bli markant tyngre och bröstvårtorna större.
Barnmorskan Therese

Jag har en fråga angående det här med bebisens hjärtljud i magen. Jag läste någonstans att det är vanligt att flickor har fler hjärtslag per minut än pojkar. Men jag har tidigare hört att pojkbebisar är dom som oftare har högre puls? villket är det mer sanna påståendet? och brukar hjärtslagen ligga mellan 110-160 slag per minut? och ligger dom ganska jämt under hela graviditeten?

Nej, det går inte att avgöra om det är en flicka eller pojke på hjärtljuden. Det är en myt, men du har förstås 50% chans. Vanligast är att hjärtljuden håller sig mellan ca120-160slag/minut. Hjärtljuden varierar lite precis som för dig och mig. Vid aktivitet ökar slagen och vid vila/sömn något lugnare.
Barnmorskan Therese

Vi är ett oroligt par som har lite lite frågor till dig. Jag slutade äta p-piller i oktober förra året och blev andra månaden gravid. Detta slutade tyvärr med missfall i v. 11. Vi försöker desperat efter det att bli med barn igen. Har använt ägglossningstest i fyra månader nu men lyckas ändå inte! Jag har påvisat ägglossning på dag 15-16 och har en menscykel på 26-28 dagar. Jag är helt förtvivlad, kan du säga mig vad detta beror på? Kan vi söka hjälp nu eller måste vi försöka ett helt år? Ingen av oss har tidigare försökt få barn, är 25 och 30 år gamla. Jag vet att jag både innan och under min första grav. haft förhöjd sköldkörtelhormon-halt (dock utan åtgärd). Tror du det kan påverka?

En orsak till missfall kan vara problem med sköldkörtlarna och jag tycker att du skall kontrollera med en läkare, dels dina värden samt diskutera påverkan på din fertilitet. Normalt sett är statistiken för par som har regelbundet samlag, att bli med barn följande: 25% blir gravida inom en månad, 60% inom sex månader, 80% inom ett år och 90%inom 18 månader.
Barnmorskan Therese

Är gravid i 9:e veckan och arbetar treskift. Är det något jag kan fortsätta med, eller bör jag undvika nattarbete? Kan jag i sådana fall få ett läkarintyg på det? Sedan så undrar jag över en annan sak. Det kan vara så att jag var gravid (mycket tidigt i graviditeten) när jag hade vattkoppor. Kan mitt barn ha blivit skadat? Har ringt till flera barnmorskor, och till gyn-akuten, men ingen kan ge mig svar. Det enda svar jag fått är att gjort är gjort.

Så länge du själv mår bra av att jobba treskift, så kan du fortsätta som vanligt. Angående din andra fråga om vattkoppor, så är risken för att barnet ska drabbas av komplikationer mycket liten under graviditeten. Det är farligt för barnet om mamman har vattkoppor kort före förlossningen eller när barnet föds. Det kan medföra svåra skador för barnet och hon eller han kommer i så fall att ges en injektion med antikroppar omedelbart efter födseln. Så här hanterar man situationen idag: Om en gravid som inte är immun mot vattkoppor misstänker att hon kommit i kontakt med en person som har sjukdomen, bör hon genast vända sig till en läkare. Man kommer att erbjuda henne en injektion som innehåller antikroppar mot vattkoppsviruset – det är för att försöka förhindra att kvinnan insjuknar, eftersom vattkoppor hos vuxna kan övergå i lunginflammation. Om kvinnan ändå blir sjuk finns det andra läkemedel som kan ges. Symtomen för vattkoppor är:

  • Kliande vätskefyllda utslag
  • Feber
  • Lätt illamående
  • Trötthet
    Barnmorskan Therese

Undrar om ni kan stilla min oro. Innan jag fick reda att jag var gravid så tog jag imovane 7,5 mg till natten. Har jag nu skadat fostret?? Självklart så slutade jag med dessa tabletter så fort jag fick reda på att jag var gravid

Jag tror inte att du behöver oroa dig för att du skadat ditt barn. Det finns tyvärr begränsat med klinisk erfarenhet på gravida och imovane, men djurexperimentella data talar ej för ökad risk för fosterskada. Det är dock bra att undvika läkemedlet under resten av graviditeten.
Barnmorskan Therese

Jag har en fråga om missfall. Vad kan orsaka missfall?

Det kan finnas många skäl till det – tidiga missfall är ofta kroppens sätt att stöta bort foster som inte har möjlighet att utvecklas till friska barn. Ibland utlöses missfall av komplikationer som uppstår under graviditeten eller av någon sjukdom hos modern. Om man drabbas av återkommande missfall måste saken utredas, eftersom man kan behöva behandling.
Barnmorskan Therese