”Kan jag äta omega-3 istället för fisk?

11145

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Jag har en fråga om spermiernas bildande. Vi förlorade vår 15 månaders son i en tragisk olycka, han satte en liten fruktbit i halsen som jag och sjukvården inte lyckades få ur honom så han dog ifrån oss den för 4 månader sedan och nu vill vi göra allt för att vi ska få ett till barn. Jag fick min tredje mens sen det hände i fredags fast vi har haft samlag i tre veckor i sträck efter som jag inte riktigt visste när ägglossningen skulle äga rum men det lyckades i alla fall inte. Vi fick nu tipset att använda oss av ett ägglossnings test och kompisen sa då att mannen i fråga helst skulle spara på spermierna innan det var dags för ägglossningen för att de skulle finnas riktigt många. Medans jag trodde att ju mer sex-utlösningar mannen hade innan det var dags ju bättre skick är spermierna i när det väl gäller jag trodde det bildades nya hela tiden är det fel? Ska mannen hålla på sig några dagar innan testet visar LH-stegring för att det ska finnas så många som möjligt?

Spermier produceras kontinuerligt och mognar efterhand hos pojkar från och med att dom kommer i puberteten. En genomsnittlig frisk ung man producerar mellan 2 till 6 ml sperma per utlösning. Varje milliliter innehåller ca 50 till 150 miljoner spermier. Kvantitet och kvalitet börjar sjunka i fyrtiårsåldern, precis som kvinnans fertilitet avtar. Ni behöver inte fundera på att mannen skallhålla sig innan kvinnan har ägglossning, det förbättrar inte era chanser.
Barnmorskan Therese

Jag har en fråga ang. fiskfettet. Jag är i början av 5:e månaden och är ingen älskare av fisk, vilket innebär att jag sällan äter det. Däremot så vet jag ju att fiskfett är väldigt nyttigt, både för mig och fostret och skulle givetvis vilja få i mig det på annat sätt. Jag undrar därför om jag istället kan äta någon form av omega3-tabletter för att kompensera det hela, och i så fall vilket märke kan vara den bästa sorten?

Vi rekomenderar Efanatal, vilket är ett kosttillskott som innehåller fiskolja, (omega 3 fettsyror) och nattljusolja (omega 6 fettsyror). Sammansättningen har skräddarsytts till den gravida och ammande kvinnan, med en perfekt sammansättning av de nödvändiga fettsyrorna DHA (docosahexaensyra, omega 3), EPA (eicosapentaensyra, omega 3), GLA (gammalinolensyra, omega 6) och AA (arakidonsyra, omega 6). Relationen mellan DHA: EPA är densamma som i bröstmjölken. Efanatal säljs hos hälsofackhandeln.
Barnmorskan Therese

Vi väntar vårt första barn och är i vecka 10. Jag mår jätte bra och allt har än så länge gått bra. Jag har dock ett stort orosmoln i mitt huvud. 4-8 dagar efter jag blev gravid besökte jag akuten och då genomförde man en lugnröntgen på mig (de frågade mig inte om jag var gravid). Vid detta tillfälle visste jag inte om att jag var gravid, graviditeten hade endast varat i 4-8 dagar. Min fråga är, kan lugnröntgen ha skadat vårt barn? Skulle ett skadat barn kunna överleva graviditeten eller skulle det i så fall bli missfall? Jag har läst att röntgenstrålarna kan totalt förstöra embryots arbetsbeskrivning, stämmer det när det gäller lugnröntgen?

Du kan vara helt lugn när det gäller lungröntgen och strålning. Strålningen riktades inte mot ert barn långt nere i bäckenet och den spridda strålningen som följer i din kropp är försumbar. Jag dubbelkollade med en sjukhusfysiker. Om du känner att du själv vill kolla upp detta, så ring röntgen alt. sjukhusfysikern på er närmaste sjukhus.
Barnmorskan Therese

Hej, jag är en blivande mormor vars dotter befinner sig utomlands i sol och värme. Har fått vetskap om att hon svullnar väldigt, beror säkert på värmen. Vad kan hon göra för att detta ska minska? Hoppas på snabbt svar, så jag kan förmedla detta. Hon befinner sig i v28

Besvär med ödem och annan svullnad kan bli jobbigt men försvinner förvånansvärt snabbt efter förlossningen. Anledningen till att kroppen svullnar är att det samlas vätska i vävnaderna. Eftersom mängden vätska i kroppen ökar under graviditeten är det normalt att drabbas av svullnader. Tre av fem kvinnor får ödem någon gång under graviditeten. Det är vanligast att händer, fingrar fötter och fotleder svullnar upp. Tydligast märks det mot slutet av dagen. Speciellt om man stått eller suttit länge och om det är varmt. Svullnader kan vara ett symtom på havandeskapsförgiftning, så kontakta alltid mvc-barnmorskan för diskussion. Här följer några tips på vad man själv kan göra.
* Stå inte upp för länge och pausa ofta med benen högt.
* Om händerna svullnar, försök att hålla dem högre än hjärtat och ej hängande utmed sidorna.
* Bär inte åtsittande skor eller kläder.
* Använd stödstrumpor.
* Använd salt som vanligt, såvida du inte har högt blodtryck.
Barnmorskan Therese

Jag har hört att ryggmassage under första delen av graviditeten kan framkalla missfall, stämmer det?

Det finns en liten risk att det kan ge sammandragningar om det utförs på fel sätt, dvs. undvik massage av buken och nederdelen av ryggen under graviditetens första tredjedel. Och säg genast till massören om massagetekniken på något sätt känns obehaglig. En professionell och duktig massör vet vad de kan och får göra på gravida kvinnor. Fick själv massage fram till v. 39, skönt och avstressande..

Barnmorskan Therese

Jag väntar mitt första barn om fyra månader och vet inte riktigt vad en foglossning är, men har fått för mig att det känns i både ryggslut och rumpa…?! Kan det stämma…Skulle vilja ha lite mer information ang. foglossning.

Foglossning -bäckenuppluckring eller symfyseolys är namnen som används vid besvär av uttänjda ligament i bäckenet. Bäckengördeln består av tre ben – ett baktill och två framtill – som hålls ihop av ligament. Den har tre ”fasta” fogar, en fram som heter blygdbensfogen och en på vardera sidan om ryggraden. Under graviditeten mjukas ligamenten upp av hormonet relaxin, för att barnet ska kunna ta sig ut. Men ligamenten kan tänjas ut för mycket, så att bäckenet hamnar i rörelse, särskilt när det utsätts för tryck. Tyngden från barnet förvärrar situationen och ibland händer det till och med att blygdbensfogen delar sig lite. Det är detta som är foglossningar. Det gör ont, ibland väldigt ont. Besvären kan uppkomma när som helst under graviditeten. Foglossningar kan också inträffa om du sitter eller ligger stilla under långa stunder, eller om du är alltför aktiv. Man kan också få ont efter det att man till exempel har simmat bröstsim eller lyft något på ett felaktigt sätt.
De vanligaste symtomen är:

* Smärta, vanligast i blygdbenet, korsryggen men även i ljumskarna, insidan av låren, höfterna och skinkorna.
* Det gör mera ont om kroppsvikten vilar mer på ena benet.
* Det kan vara svårt att gå.
* Det kan kännas som att bäckenet delas sig.
Eftersom foglossningar orsakas av hormoner i kroppen är det svårt att behandla och du bör bli bra igen när kroppen återgår till normaltillstånd efter barnets födelse. Tills dess bör du vara försiktig så att inte tillståndet förvärras. Tänk på viktfördelningen – sitt ner och klä på dig, kliv in i bilen genom att först sätta dig ner på sätet och sedan lyfta in benen. Simma inte bröstsim och håll ihop knäna när du vänder dig om i sängen. Om du har mycket ont så tala med din barnmorska om smärtstillande tabletter och få tid till en sjukgymnast. Eventuellt kan ett stödbälte underlätta. Under förlossningen är bra förlossningsställningar; att stå på alla fyra, på knä med stöd eller ligga på sidan med ena benet upplyft och stöttat.
Barnmorskan Therese

Jag undrar hur det är med träning under graviditeten?

Eftersom blodvolymen och pulsen ökar så orkar man vanligtvis inte träna somföre graviditeten. Läs mer på våra sidor om mat, hälsa och livsstil.
Barnmorskan Therese

Hur ska jag veta om min förlossning är igång eller när det är dags? Kan förlossningen starta med att slemproppen går? Min syster pratar om detta.

  • Det kan börja med värkar som kommer regelbundet med 3-4 minuter intervall och som tilltar i styrka och frekvens.
  • Det kan också börja med vattenavgång.
  • I vissa fall startar det med blödning, men då ska du ringa förlossningen och få vidare instruktioner.
  • Förlossningen startar inte då slemproppen går.

Du är alltid välkommen att ringa och konsultera förlossningen när du är tveksam eller känner dig otrygg.
Barnmorskan Therese

Min man och jag ska ha barn om 4 månader och undrar om det är ok att flyga i 6:e månaden?

Flygbolagen har olika policyn så kolla upp med det bolag du planerar att resa med samt vad din egen försäkring anger.
Barnmorskan Therese

Får jag äta vilken medicin som helst under graviditeten?

Kolla alltid upp först med läkaren på din mödravårdscentral.
Barnmorskan Therese

Jag undrar om ultraljud är farligt?

Ultraljud är inte farligt då det görs under kontrollerade former på ordination av barnmorska eller läkare.
Barnmorskan Therese

När jag väntade mitt första barn så bodde jag i Skottland. Där berättade barnmorskorna att om man drack ricinolja i slutet av graviditeten så satte det igång förlossningen. 5 dagar innan utsatt datum provade jag det och förlossningen kom igång samma kväll. När jag väntade mitt andra barn så gjorde jag inte det och förlossningen startade inte förens 14 dagar efter beräknat datum. Min fråga är därför: Kan det bero på ricinoljan att min första förlossning började just då. Är det så att ricinolja sätter igång förlossningar i förtid?

Startar ricinolja förlossningen? Är det farligt? Detta är absolut inget medel att ta för dig som gravid. Det kan utlösa ett kraftigt värkarbete med negativa följder. Således inte lämpligt enligt svenska rekommendationer.
Barnmorskan Therese