Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.
Har en fråga som jag tror att du har lite lättare att svara på. Efter mitt första läkarbesök (i vecka 10) har nere fick jag gå och ta massor med blodprover, urinprov, gynprov osv. på en klinik och ombads sedan att ta med resultaten vid nästa besök som jag gjorde for två veckor sedan (vecka 17). Det visade da sig att jag vid provtillfallet hade en svampinfektion varför lakaren nu skrev ut en medicin som han ville att jag skulle ta. Eftersom medicinerna har i Colombia ofta ar väldigt starka ar jag alltid lite skeptisk mot att ta dem, och speciellt nu eftersom jag inte har kant av några som helst symptom – varken klåda, sveda, flytningar, irritation etc. Jag skulle därför vara enormt tacksam om jag kunde få en rekommendation av dig som svensk barnmorska:
*Bor jag ta medicin mot svampinfektion trots att jag inte känner av några fysiska symptom?
*Kan det vara sa att svampinfektionen har forsvunnit av sig själv eftersom jag inte har några symptom eller måste den normalt medicineras bort?
*Kan en svampinfektion som ej behandlas skada fostret på något satt?
Du har inga symptom på svamp och jag tycker att du kan avvakta. Eftersom slemproduktionen ökar är det vanligt med flytningar från slidan under graviditeten. Så länge flytningarna är vita och tunnflytande – eller gulaktiga om de har torkat – är förmodligen allt som det ska. Men hormonerna som flödar under graviditeten kan få bakterierna i slidan att växa till, vilket kan ge upphov till svampinfektioner som orsakas av jästsvampen candida albicans. En mycket vanlig svamp – 25 % av alla kvinnor har den i slidan utan besvär och den behöver då inte behandlas.
Symptom: Tjocka, kesoliknande flytningar, klåda, sveda, och irritation kring vulvan. Svampinfektionen påverkar inte graviditeten, men om den inte behandlas kan barnet smittas i munnen under förlossningen, när den passerar slidan. Denna infektion hos barnet kallas torsk. Svampinfektionen kan behandlas med tabletter, salva eller slidpiller t ex. Canesten. Många finns receptfritt på Apoteket men rådgör med mvc-barnmorska först. För att minska risken för svampinfektioner skall blomma upp kan du minska på kolhydrater och socker, eftersom de gynnar svamptillväxten. Bär underkläder och strumpbyxor av bomull, undvik syntetmaterial och åtsmitande byxor. Torka alltid framifrån och bakåt när du är på toaletten. Att äta yoghurt med acidophilus varje dag kan fungera som förebyggande medicin. Hoppas att du fått svar på några av dina frågor. Sök även på vår sajt på svampinfektion eller om andra frågor som dyker upp under din graviditet.
Barnmorskan Therese
Jag är en gravid och orolig mamma (11:e veckan). I höstas fick jag ett missfall i ca 12:e veckan och under den här graviditeten hade jag en liten blödning mellan vecka 6 och 8, vilket föranledde ett par tidiga ultraljud (med positivt besked). Dessa omständigheter har gjort att jag och min man undvikit sex helt och hållet, fram till nu. I helgen (knappt vakna ännu och inte särskilt klart tänkande) smekte vi varandra och min man stimulerade mig också med en massagestav, utanpå slidan. Nu undrar jag förstås om detta på något sätt kan ha stört fostrets utveckling, dvs. kan massagestavens vibrationer eller slidans sammandragningar orsakat ett missfall???
Det är helt riskfritt att ha varsamma samlag under graviditeten. Din ständigt växande mage kan göra vissa samlagsställningar obekväma. Alla ställningar där din partner ligger ovanpå är olämpliga när magen börjat puta ut. Om din partner lyfter sin tyngd från din kropp är det okej. Det finns dock många andra ställningar som ni kan pröva och experimentera med för ett mer tillfredställande sexliv. Några tips: Kvinnan ovanpå, sittande, bakifrån eller ligga på sidan. Sex behöver inte alltid innebära samlag. Om du inte vill att din partner ska tränga in i dig kan ni pröva ett förlängt förspel.
Barnmorskan Therese
Jag undrar om sjukdomen kondylom kan ge fostret några skador om man som gravid kvinna har den? Kan den ligga latent innan den visar sig, och hur är symptomen i så fall? Hur behandlas det?
Kondylom kan under graviditet ibland ge upphov till problem för modern och i sällsynta fall för barnet. Under förlossningen finns en liten risk (1 på 1000 förlossningar) att barnet blir smittat där modern har synliga kondylom. Man kan som regel avvakta med behandling till efter förlossningen. Kondylom går för övrigt ofta tillbaka under småbarnstiden. Vårtorna kommer vanligen två till tre månader efter smittotillfället, men det kan ibland dröja betydligt längre. Symtom: De flesta vårtor ger inga besvär mer än att de känns. Klåda och sveda på eller omkring könsorganen förekommer vid kroniska kondylom-infektioner. Blödningar kan förekomma då fransiga kondylom sitter i slidan, på livmodertappen eller i ändtarmen. Vårtorna tas bort med medicin. De kan också brännas eller frysas bort. Om de är utbredda, kan en ytlig behandling med laser ge ett fint resultat. Partnerkontroll bör också ske. Vill du ha ett svar på hur du bör agera om du misstänker att du har fått kondylom, föreslår jag att du kontaktar din mvc-barnmorska eller en gynekolog.
Barnmorskan Therese
Vi tänkte bila till Spanien i sommar. Är gravid med vårt andra barn och jag mår jättebra. Det är ju rätt så långt i bil, ca 200 mil men om man stannar ofta och rör på sig så ska det väl inte vara några problem. Min fråga är. Tycker du det är dumstridigt att åka så långt när man då har 8 veckor kvar och vet du något om sjukvården i Europa?
Bara för att du är gravid behöver du inte stanna hemma och linda in dig själv i bomull. Om graviditeten fortskrider normalt och du vidtar ett par försiktighetsåtgärder kan du ge dig ut i världen, om du vill. Kom ihåg att om du reser bort är du också borta från mödravårdcentralen där personalen känner dig. Utomlands kan mödravården skilja sig mycket från vad du är van vid, och om du inte talar språket kan det vara svårt att få den vård du behöver. En annan sak är att det kanske inte är gratis, så kontrollera med försäkringskassan vad som gäller innan du åker. De kan bl.a. hjälpa till med eu-hälsokort för hela familjen. Tala med din läkare här hemma om ev. vaccinationer och om vilka läkemedel du kan ta mot vanliga besvär som kan drabba dig på resan. Det kan vara svårt att hitta ett apotek när man är ute och reser, så ta med dig alla mediciner som du kan behöva, förutsatt att du med en läkare på hemmaplan har kontrollerat att de är lämpliga för gravida. Om du tänker vara borta länge bör du kontakta mödravården på den plats dit du ska resa och försäkra dig om att de har kompetens att utföra allt som du ev. kan behöva – t ex. kontrollera fostrets tillväxt och mäta blodsocker. Om du reser under graviditetens tre sista månader bör du ta reda på om det finns någon godtagbar förlossningsavdelning i närheten. Min erfarenhet av Spanien är att de har en mycket fin och väl fungerande sjukvård. Det finns inga speciella risker för gravida med bilresor, förutom att man måste sitta stilla. På långresor bör man ta rast med någon timmes mellanrum, sträcka på benen och ta en liten promenad. Ha alltid säkerhetsbälte under graviditeten. Bältets nedre del ska sitta under magen, inte på den och axelremmen ska sitta som vanligt. Bältet kan inte skada barnet även om du skulle råka ut för en olycka. Fostervattnet fungerar som kudde och dämpar ev. tryck från bältet.
Barnmorskan Therese
Jag har en lite annorlunda fråga. Jag är gravid i V22 sen V14 har jag haft väldigt mycket diarré 3-4 gånger per dag, jag har inte haft det innan. Jag har inte varit utomlands eller ätit nåt konstigt. Har ätit samma mat som min sambo och han har inga problem. Jag har inte gått ner i vikt, har frågat på MVC och dom vet inte vad det kan vara för fel.
Om du har haft diarré i sex veckor 3-4ggr per dag, tycker jag att det är dags för ett läkarbesök. Ibland kan kroppen reagera med diarré på järntabletter, speciellt Niferex.
Barnmorskan Therese
Jag är 29 år, gravid med mitt första barn, är i 20 veckan. Var hos min barnmorska den 19/12-05 för inskrivning, nu skall jag inte tillbaka till henne innan 3/4-06. Jag tycker detta är försent, har jag fel? Har hört att man skall ta mer järntabletter efter v. 20, för att bebisen behöver mer. Men hur skall jag kunna veta om vi behöver det, när jag inte skall till min barnmorska innan vecka 26-27? Det är inte heller bra om man äter för mycket. Min blodgrupp är RH negative, har hört att man skall ta fler blodprov än dom som har en mer ”vanlig” blodgrupp, stämmer detta?
I Sverige kan antal besök hos mvc-barnmorskan variera en aning, men i stort sett följer man samma basprogram i hela Sverige. Omföderskor brukar ha något färre besök, men man försöker också anpassa individuellt vid behov. All mödravård är frivillig. Så här brukar det se ut: v.8-12 inskrivningssamtal m. barnmorska, v.12-14 läkarbesök,v.16-18 ultraljud, v.17-21 för förstföderskor ett andra inskrivningssamtal, v.25, 28, 31, 33 barnmorske- besök, v. 35 barnmorskebesök och ny blodgrupp på kvinnor som är Rh-neg., v.37, 38,39,40 barnmorskebesök, i v.41 bokas besök till obstretisk-mottagning för bedömning om man ej fått barn innan 42 veckor fulla.
Angående blodbrist brukar det vara lagom att ta ett järnvärde(Hb) runt v.26-28 och börja med järntabletter. Har du vid ditt inskrivningssamtal lågt järnvärde, kanske barnmorskan redan rekommenderat järntabletter. Om du känner dig mycket trött innan ditt besök i v.25 eller v. 28 kan du ringa och be att få ta ett extra blodvärdesprov. Din Rh-status är viktig att fastställa för att man ska kunna förebygga bildning av antikroppar som kan påverka barnet. Om modern är Rh-negativ och barnet Rh-positivt kan modern utveckla antikroppar mot barnets blod om deras blod blandas, t ex under förlossningen. Det är osannolikt att detta skulle påverka den aktuella graviditeten men det kan ställa till problem vid nästa graviditet om det barnet är Rh-positivt, eftersom moderns antikroppar då kan attackera och förstöra barnets röda blodkroppar. Lyckligtvis inträffar detta numera väldigt sällan, då Rh-neg. mödrar ges injektioner med immunoglobelin sk. anti-D, efter förlossningen. Vet man att fadern också är Rh-neg. blir barnet automatiskt samma som föräldrarna. Blodgrupp och Rh-faktorn tas i början av graviditeten och ytterligare en gång under de sista månaderna.
Om du tycker att kemin inte stämmer med din nuvarande mvc-barnmorska och det finns fler barnmorskor på er mödravårdcentral eller någon i närheten så kan man få byta. Det är er/ din graviditet och likaså kommande förlossning. Även om din mvc-barnmorska håller sig till basprogrammet så finns hon ju tillgänglig på telefonen för frågor.
Barnmorskan Therese
Jag och min sambo har haft oskyddat sex i snart tre år. Han hade cancer i magen när han var liten och troligtvis förstörde det våra chanser att skaffa barn. Eftersom jag inte blivit gravid under dessa år börjar vi nu fundera på alternativa lösningar. Jag läste i en tidning för ett tag sedan att landstinget bekostar provrörsbefruktningar.. Men hur är det med konstbefruktningar? Och vart vänder man sig? Jag är 20 år och min fästman är 25 och vad jag förstått är det just den här åldern som är bäst lämpad för att skaffa barn, dessutom vill jag vara en ung mamma.. Vi har ett stadigt förhållande och vill bilda familj.. Tyvärr har vi inte förutsättningarna med oss då han som sagt hade cancer som liten. Dessutom har min faster väldigt svårt att bli med barn och jag vet inte om det kan vara något ärftligt.
Jag tycker att ni skall ringa till närmaste större sjukhus i er kommun. Där finns säkerligen en reproduktionsenhet/fertilitetsklinik som har hand om utredningar och behandlingar. Boka ett läkarbesök och börja få svar på era frågor och möjligheter.
Barnmorskan Therese
Gjorde ett Nupp-test, och fick då beskedet att fostret dött i ca v 10-11, varpå jag genomgick en skrapning. Blödde ganska länge efteråt, men fick tillbaks min mens (tror jag) en månad senare. Nästa kom den 30 dagar senare. Det känns som att maskineriet är igång igen, men hur vet jag att jag har ägglossning? Tycker mig inte märka någon skillnad på sekretet vid förväntat ägglossning….inte klart och lite segt som det bör. Kan jag ha ägglossning i alla fall? Innan missfallet hade jag en cykel på 25 dagar, kan den ha förändrats nu? När exakt äger ägglossning rum? 14 dagar efter mensens första dag, eller 14 dagar innan nästa mens första dag? Jag vill så desperat gärna bli gravid fortast möjligt…frågan är om stressen kan påverka chansen negativt? Kan tillägga att jag fyller 37 i år, så tiden börjar kännas knapp. Måste vi ha sex varje dag i en veckas tid för att öka våra chanser? Kan bli lite jobbigt ;o), och med risk för att mysfaktorn liksom försvinner i sambandet med måstet.
Jag förstår att du känner dig stressad och tycker att du skall prova ägglossningstest. Runt 35-års åldern och äldre börjar ibland menscykeln hos en del kvinnor att rubbas. Du har din mens varje månad men det är inte säkert att du har ägglossning varje gång. Det behöver inte vara så för dig, men jag berättar det för att du inte skall bli stressad och tro att det är något annat fel. När du har regelbundna menscykler efter en skrapning så är oftast ägglossningen igång. Håll koll på din ägglossning med testet och försök att ha samlag minst varannan dag under din fruktsamma period. Ägglossningen sker vanligtvis ca 14 dagar före menstruationen. Du kan också räkna ut den på vår sajt.
Barnmorskan Therese
Jag har problem med åderbrock på vaderna och mellan benen. Jag är bara i 5 mån och redan ganska mycket åderbråck. Jag använder stödstrumpor och det är ju lite hjälp för vaderna. Finns det något jag kan göra själv för att lindra och förhindra åderbråcken just där mellan benen. Efter en hel dag på jobbet stående känns det ganska tungt, så jag skulle bli jätteglad om du hade något dundertips till mig.
Svullna vener med åderbråck är vanligast i benen men förekommer i blygdläppar och som hemorrojder. De bildas genom att livmodern trycker mot venerna i bäckenet, vilket ökar trycket på venerna i benen. Resultatet blir att blod strömmar tillbaka och samlas i benen, där venerna tänjs ut och svullnar. Om åderbråck är vanligt i släkten löper du förmodligen större risk att drabbas, liksom om du är överviktig eller står eller sitter långa stunder. Åderbråcken gör vanligtvis inte ont, men kan ibland ge obehag eller värk. De brukar gå tillbaka efter förlossningen, men försvinner inte alltid helt. Några tips:
* Undvik att stå stilla längre stunder, att sitta i kors eller med låren tätt tryckta mot stolskanten.
* Försök lägga dig och vila flera gånger under dagen.
* Sitt med benen högt så mycket du kan.
* Om du är tvungen att sitta still långa stunder, rör på benen då och då för att få fart på cirkulationen. Vicka på fötterna.
* Använd stödstrumpor och sätt gärna på stödstrumporna innan du går upp på morgonen.
* Bär inte strumpor med hårt åtsittande resår. Om åderbråcket sitter i slidan eller blygdläpparna kan besvären lindras genom att man virar in lite krossad is i en ren näsduk, knyter till den och lägger mot det ömma stället. Du kan naturligtvis inte gå omkring med detta, men det är en bra ursäkt att få ligga ner en stund så att inte hela livmoderns tyngd trycker på de svullna venerna. Ibland hjälper det med tillskott av vitamin B6.
Barnmorskan Therese