Förvalta tiden väl

4656

Att få barn är väldigt fint och glädjefyllt men tar också en hel del tid, både natt som dag. Det kan ta ett tag innan man fått till några ordentliga rutiner och det är inte säkert att det finns så mycket utrymme till annat i början än att hitta sina nya föräldraroller och sköta om det nya lilla livet.

Praktiska göromål, liksom samvaro med partnern, vännerna eller familjen kanske inte blir prio i början efter förlossningen, särskilt om ni ska bli föräldrar för första gången.

Passa därför på att redan nu:

  • Roa er så mycket ni orkar och kan!

Bio- eller restaurangbesök kan te sig som självklara aktiviteter i nuläget men så småningom kanske det varken finns tid eller lust till sådant på ett tag framöver.

  • Träffa vänner och familj

Även om vänner och familj förhoppningsvis finns kvar även efter förlossningen kan det vara trevligt att få mycket kvalitetstid med de på egen hand, vuxenfokuset byts senare ut till bebisfokus och samtalsämnena kanske inte längre blir desamma sen.

  • Gå ut på dejt med varandra eller ordna myskvällar hemma

Relationen mellan er föräldrar kommer kanske inte längre helt kunna bygga på era gna önskemål och behov. Passa på att umgås på tu man hand och bara njut av varandra.

  • Åk på semester om det finns möjlighet

Det går alldeles utmärkt att resa som gravid, och kan bli ett fint och kärt minne att drömma sig tillbaka till.

  • Ta tag i pappersarbete och obetalda räkningar

Skjut inte upp deklarationer, bokföring, betalningar eller vad det nu kan vara som lägger sig på hög i just ert hem.

  • Barnsäkra tunga möbler

Allt som är gjort är gjort. Även om det känns avlägset just nu så kommer ert barn utvecklas väldigt fort, vissa lär sig gå redan efter ett halvår!

  • Vila och ta långa sovmorgnar

Självklart kan man inte tvinga fram trötthet, och naturligtvis kan graviditeten påverka förmågan att komma till ro. Men de gånger det är möjligt så ligg kvar och dra er i sängen extra länge – bara för att ni kan!

  • Gör ingenting

Det kan vara underskattat att göra absolut ingenting, men väl behövligt. Det kommer komma en tid där en annan människa är helt beroende av er dygnet runt under många år framöver. Detta är såklart en del av föräldraskapet och någonting ni säkert ser fram emot men det innebär också att ni inte längre kommer vara fria att ta en dag till att göra ingenting i samma utsträckning som nu. Passa på!

Undvik däremot att:

  • Överarbeta i det blivande barnrummet

Många blivande föräldrar blir världens inredningsexperter medan barnet fortfarande är i magen. Detta ingår i det beteende som brukar kallas för ”att boa” och är en helt naturlig process för att välkomna en ny familjemedlem, men håll det på en lagom nivå. Det är inte alltid resultatet stämmer överens med det praktiska i efterhand. Inred lagom och på ett sätt som går att förändra om ni upptäcker att det inte blev som ni tänkt er eller om barnets behov ser annorlunda ut mot vad ni föreställt er. Kom ihåg att barnet själv inte bryr sig så mycket om inredning i början, det kanske är roligare att lägga tid och pengar på detta när barnet blir lite större.

  • Köpa för mycket kläder och tillbehör

En annan naturlig del i processen att bli förälder är att lagra upp med allt ett litet barn kan tänkas behöva. Detta brukar sluta med att man har hemmet fyllt med kläder och saker som aldrig kommer till användning. Köp på er lagom mycket av det nödvändiga och vänta på ert nya lilla barn och upptäck så småningom vad hen kan tänkas behöva mer.