Vad finns det för fördelar med ett bäckenbälte?

Bäckenbälte

5298
Bäckenbälte gravid
Bäckenbälte gravid

Vår kropp genomgår enorma förändringar under en graviditet och de allra flesta av oss kommer att känna lite smärta här och där då och då på vägen. Men ibland och för vissa kan det bli riktigt besvärligt och då kan ett bäckenbälte vara ett bra stöd.

Ett välfungerande bäckenbälte ger dig och din kropp ett bra stöd och gör det lättare för dig att vara på språng och har även en förebyggande effekt under resten av graviditeten.

De fyra främsta anledningarna till att gravida väljer att bära ett bäckenbälte:

  • Lindrar obehag eller smärta i bäckenet, höfterna och/eller symfysen
  • Stöd under träning
  • Förbättrar hållning
  • Stöd efter födseln
  • Lindrar obehag eller smärta i bäckenet, höfterna och/eller symfysen.

En vanlig smärta som kan komma när som helst i graviditeten

Smärta eller obehag i kring bäcken och höfter kan uppstå när som helst under graviditeten. Hos vissa kvinnor är det faktiskt på grund av denna smärta som de först upptäcker att de har blivit gravida.

När man är gravid producerar kroppen mer av ett hormon som kallas relaxin. Detta hormon gör all bindväv i kroppen, inklusive alla ligament i bäckenet, blir mer elastisk för att bättre anpassa sig till den tillväxt och förändringar som sker i kroppen under vägen och för att kunna föda en bebis efter nio månader.

Nackdelen är att du ofta kan uppleva att rygg och bäcken känns mer instabila och att du därmed tolererar mindre innan du skadas. Enligt en studie i Spine Journal rapporterar upp till 71% av alla kvinnor att de har ländryggssmärta och 65% att de upplever varierande grader av bäckensmärta under graviditeten.

Ett stödbälte hjälper till att hålla bäckenet mer ihop och därmed öka både stabilitet och uthållighet, förutom att ge smärtlindring.

Källa: Hilde Taveras, kiropraktor och grundare av bbhugme