Fem amningstips för dig som är nybliven mamma!

Amningstips

4944
Amningstips

När amningen fungerar är det är smidigt sätt att ge din bebis mat. Men faktum är att många kämpar med att amma. Därför bjuder barnmorskan Åsa Lind Melin här på sina bästa amningstips.

Åsa Lind Melin, barnmorska, bbhugme, ger i sitt jobb ofta råd till kvinnor som behöver hjälp att amma.

– Det kan kännas svårt med amningen i början, men för många lossnar krånglet och amningen blir enkel, praktisk, vilsam och ett billigt sätt att föda barnet på, säger Åsa Lind Melin.

Ett av de vanligaste tipset vi i Sverige ger är att mamma och bebis ska vara mycket hud mot hud eftersom det har en positiv effekt på amningen. Åsa tipsar även om att ha lugn och ro runt omkring dig när du ska amma, se till att sitta eller ligga skönt och ha ett med bra stöd men hjälp av till exempel en amningskudde.

– Att ligga ner och amma är ett väldigt smart sätt för både mamman och bebisen att vila samtidigt som bebisen får mat. Det är också ett sätt att stressa ner och bli lugn.

5 amningstips

Barnmorskans fem bästa tips för att komma igång med din amning:

  1. Hud mot hud – så mycket som möjligt
  2. Ha lugn och ro omkring dig när du ska amma
  3. Amma gärna liggandes eftersom det är en bra möjlighet till vila för både mor och barn
  4. Stress är inte gynnsamt för varken anknytning eller amning. Skala av måsten och besök, då blir lugnet större.
  5. Ett spänt bröst kan vara svårt för barnet att greppa. Ett tryck med fingertoppar på vårtgården runt bröstvårtan, ca 1 cm djupt in i vävnaden, en minut, hjälper bröstet att återfå en vårta att suga fast på. Annars kan en amningsnapp också underlätta om det känns svårt.

Källa: Åsa Lind Melin, barnmorska bbhugme