Epiduralbedövning

Epiduralbedövning

9828
Epiduralbedövning
Epiduralbedövning

Epiduralbedövning läggs av en narkosläkare och bedövar nerverna som passerar ut ifrån ryggmärgen. På detta sätt hindras smärtsignalerna från att nå hjärnan.

Innan man får bedövningen sätts en nål på din hand eller ditt armveck för att möjliggöra tillförseln av dropp eller saltlösning vid behov. Du sitter eller ligger ner på sidan och rundar ryggen så mycket du kan och håller dig därefter helt stilla.

Sedan bedövas huden för att du inte ska känna obehag av sticket och därefter sprutas bedövningen in mellan kotorna genom en slang. Genom slangen kan bedövningsmedlet fyllas på om det behövs.

Epiduralbedövning – effekt och biverkningar

Effekten av epiduralbedövning är mycket effektiv men gör samtidigt att värkarna inte blir lika kraftiga vilket gör de mindre effektiva under förlossningsarbetet.

Bieffekterna av medlet är att man kan få svårt att kissa, få huvudvärk, blodtrycksfall och klåda samt bli väldigt tung i benen.

I vissa fall är det inte lämpligt alls att få bedövningen som t.ex. vid sjukdomar i nervsystemet, ryggsjukdomar, missbildningar av ryggraden eller infektion.

Här kan du läsa mer om Epidural (på Babyhjälp.se)