Ensamstående och gravid?

9708

Att vara gravid är tufft om du har en partner vid din sida och det kan vara ännu tuffare om du är ensamstående. Kanske väljer du att få barn på egen hand eller så blev det bara så här. Oavsett orsak finns det hjälp att få. 

Om du är omgiven av vänner som är gifta eller tillsammans och du är den enda som kommer att uppfostra ett barn på egen hand kan det kännas som om du är ensam om att ha den erfarenheten. Men det är du inte. Fler kvinnor än någonsin väljer att skaffa barn på egen hand och uppfostrar friska och framgångsrika barn. Du är inte den första kvinnan som går igenom detta och du kommer definitivt inte att bli den sista. När det nu står klart att ensamstående kvinnor har rätt till assisterad befruktning och slipper åka till andra länder, kommer det sannolikt att bli fler kvinnor som går igenom en graviditet ensam.

Att inte ha någon vid sin sida under graviditeten är en sak, men det är kanske ännu viktigare att ha någon med sig under förlossningen. Fråga en vän eller familjemedlem om de vill vara med dig. Du kanske känner dig obekväm att ha en vän med dig under förlossningen, men när det väl är dags kommer du vara mycket tacksam över att du inte är ensam i upplevelsen. Skulle du ändå inte känna dig i bekväm i den tanken kan du alltid söka support hos till exempel en doula.

Något mer du kan göra är att söka upp supportgrupper på internet. Du kan också besöka vårt forum för att hitta personer som antingen går igenom eller har gått igenom det du gör just nu. Där kan du få stöd och nya vänner som vet precis vad du går igenom just nu. Glöm inte:  det finns hjälp att få. Du är inte ensam.