Drömmar under graviditeten

16323

Under graviditeten är det mycket vanligt att man drömmer livligt och mycket. Detta gäller särskilt i den sista trimestern. Det är helt normalt och ett sätt för ditt undermedvetna att hantera rädslor och känslor inför det kommande föräldraskapet.

Drömmar speglar ditt känslomässiga tillstånd och eftersom en graviditet kan kännas som en känslomässig berg-och dalbana är det inte konstigt om dina drömmar är mer levande och galnare än vanligt. Det beror på hormonet progesteron som under graviditeten ökar och påverkar upp-och nedgångar i känslolivet.

Minns du dina drömmar trots att du inte brukar göra det? Det kan också bero på graviditeten. De flesta av oss minns bara en dröm, trots att vi drömmer flera drömmar per natt. Gravida kvinnor är oftast uppe flera gånger per natt på grund av toabesök, ångest och andra saker som kan störa sömnen.

Vanliga drömmar hos gravida är att du lämnar ditt barn oövervakat, att du förlorar ditt barn eller att du inte kan hantera enkla uppgifter kring barnet. Sådana scenarier kan tyda på att du ställer höga krav på det kommande föräldraskapet.

Drömmer du att du springer iväg, faller från hög höjd eller är instängd kan det vara ett uttryck för oro att förlora din frihet. Andra vanliga drömmar som även det handlar om oro är förändringar i ditt utseende, din relation, hur ditt barn kommer se ut eller om du förbereder dig för föräldraskapet.

Även om drömmarna kan kännas jobbiga och obehagliga, är det viktigt att du vet om att detta är helt normalt. Drömmar är i regel väldigt lätta att tolka. En dröm om att du inte kan ge ditt barn mat handlar sannolikt om att du är orolig för att ta hand om en nyfödd bebis. Även om drömmarna kan vara störande, betrakta dem som en möjlighet att läsa av dina inre tankar. Prata även med din partner om drömmarna. Oftast har även din partner underliga drömmar om det kommande föräldraskapet och det kan vara något att förenas i och skratta åt.