Dina första dygn som mamma

5798

Din kropp har genomgått en stor ansträngning, både under graviditetens nio månader och förlossningen. Det kanske känns som om du sprungit maraton.

Precis efter själva förlossningen brukar dock många känna sig pigga och glada, och kan själva bli förvånade över denna plötsliga energi med tanke på vad de precis gått igenom. Ruset beror på de endorfinerna, kroppens eget lyckohormon som frisätts efteråt.

Energinivåerna beror naturligtvis på hur förlossningen har gått.

Efter att ruset lagt sig är du av naturliga skäl förmodligen väldigt trött, och kanske till och med känslomässigt dränerad.

Eftersom ditt barn kommer sova under större delen av dygnet en tid framöver är det läge att återhämta dig nu och sova och vila så mycket du kan. Med ditt barn alldeles i närheten behöver du inte oroa dig för att inte finnas tillhands när det behöver dig -ditt barn vet hur man gör sig hört och din modersinstinkt gör antagligen att du vaknar till minsta lilla pip.

Läs även: Hur ammar man?

Utöver tröttheten finns det en rad upplevelser efter förlossningen som är mindre trevliga:

Eftervärkarna

Det är många som inte är medvetna om hur kroppen fungerar efter att man har fött barn. Livmodern som töjts ut maximalt och successivt under nio månader börjar nu arbeta för att återgå till sin ursprungliga storlek.

Detta sker inte på en gång, utan gradvis med hjälp av eftervärkar.

Eftervärkarna kan göra väldigt ont. Livmodern drar ihop sig och känslan påminner om förvärkarna du kände under graviditeten.

Du kommer märka att eftervärkarna kommer i samband med att du ammar eftersom barnets sugande på bröstet stimulerar sammandragningarna.

Smärtstillande tabletter brukar fungera bra mot det onda, likaså varma duschar.

Den mest intensiva smärtan kommer gå över lika successivt som livmodern drar ihop sig och är med andra ord värst de första dagarna.

Avslag

På den plats där moderkakan en gång satt, i din livmoder har det bildats ett sår. Såret blöder eftersom det är öppet, och det blod och andra vätskor som kommer ut från slidan kallas för avslag. I början blöder det rätt mycket och färgen är klarröd. Efter ungefär två dagar minskar mängden avslag och färgen bir mer brunröd för att så småningom övergå i rosafärgat eller ljusrött.

Det tar ett par veckor innan såret är helt läkt, men eftersom processen stimuleras av livmoderns sammandragningar som i sin tur påverkas av barnets sugande, så går läkningen fortare om du ammar.

Under tiden du blöder ska du inte bada eller ha vaginala samlag, använda tampong eller annat som medför infektionsrisk. Duscha gärna efter toalettbesöken och undvik att använda för mycket tvål.

Sveda när du kissar

Om du har fått bristningar eller har irriterade slemhinnor kan det svida rejält när urinen rinner över de ställena. I början är det skönare att kissa i duschen under ljummen stråle. Försök att dricka mycket vätska eftersom urinen då blir mer utspädd och inte svider lika mycket. Håll inte inne med urin bara för att det svider utan be hellre om råd på BB.

Förstoppning

Det kan göra väldigt ont och vara svårt de första gångerna efter förlossningen när du känner att du behöver bajsa. Du kanske är svullen, överansträngd i området eller har bristningar som nyss blivit sydda. Detta obehag leder ofta till förstoppning. Man kan blöta ner en handduk eller tvättlapp med varmt vatten och lägga över mellangården, då känns det mindre obehagligt. Fiberrik mat och mycket vätska hjälper också till att mjuka upp det som ska ut.

”Baby-blues” eller ”Tredagarsgråten”

Varannan nybliven förälder drabbas av en till synes oförklarlig nedstämdhet två-tre dagar efter förlossningen. Detta tillstånd är ingen depression utan är av övergående natur.

Du kan drabbas av gråtattacker, ångest, sömnsvårigheter och allmänna humörsvängningar.

Förmodligen beror det på den hastigt sjunkande östrogenmängden, eller ren utmattning och retroaktiva känslor efter nio månaders graviditet och en omvälvande ny livshändelse.

Många känner inte till det här fenomenet och oroar sig för att deras känslor är onormala och nästan lite skamliga – man ska väl vara glad och lycklig när man precis fått ett barn?

Att man drabbas av Baby Blues betyder inte att man är en dålig människa, snarare kan det vara nyttigt och till och med skönt att få släppa ut de känslor man har (läs mer om baby blues)

Oftast lägger sig känslorna tillrätta av sig själva inom en tid.

Om känslorna inte gått över efter ungefär ett par veckor kan det dock vara bra att prata med t.ex. din barnmorska, så att du inte har drabbats av förlossningsdepression (Läs mer om förlossningsdepression).

På BB handskas personalen med alla slags frågor som berör nyblivna föräldrar. Om det är jobbigt att gå på toaletten, om du känner dig ledsen, om eftervärkarna gör ont, vad det än är så finns personalen där för din skull och har mycket erfarenhet och många kloka råd att ge.

Tveka inte att be om hjälp, det är ingen som förväntar sig att du ska vara expert på att vara nybliven mamma innan du ens hunnit lämna avdelningen.

När du får lämna BB kan det kännas på många olika sätt. Kanske längtar du hem, eller så kommer du sakna det stöd som BB erbjuder. Oroa dig inte, även efter din hemgång står vården till ditt förfogande om du behöver hjälp eller råd.