Kallrökt lax och charkprodukter är något som gravida får rådet att undvika då den kan innehålla bakterien listeria som kan vara farlig för fostret. Men vad är listeria och varför är det så farligt?
Det är många kostråd att hålla reda på som gravid. Ibland kan det kännas svårt att förstå varför man till exempel ska undvika kallrökt och gravad lax och dessertostar. Men det finns goda anledningar att vara lite extra försiktig när det kommer till maten. Bakterien listeria är ett sådant exempel.
Bakterien finns främst i lax
Listeria är en vanlig bakterie som finns i jord, hos människan och hos djur. De flesta har troligen varit i kontakt med listeria utan att bli sjuka. Men listeria kan vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar, till exempel gravida. Drabbas man som gravid av listeriainfektion kan man föra över smittan till barnet genom moderkakan och det kan leda till missfall, för tidig födsel eller svår sjukdom. Oftast kommer man i kontakt med bakterien genom mat och det har visat sig att det är i just förpackad lax som listeriabakterien är som störst. Bakterien kan dessutom föröka sig i kylskåpet och tål nedfrysning. Däremot dör den vid upphettning om 60 grader.
Mycket sällsynt med listeriainfektioner
Men värt att komma ihåg är att det, trots allt, är mycket ovanligt med listeriainfektioner i Sverige. Man får rapport om ungefär 10 fall per år. Man vet inte heller i vilken period av graviditeten som risken är störst att drabbas av listeriainfektioner, men de flesta fall har upptäckts efter den femte graviditetsmånaden. Symptomen för en listeriainfektion är feber och influensaliknande symptom. Man behandlar infektionen med antibiotika.
Hur undviker jag listeria?
Även om det är ovanligt med listeriainfektioner i Sverige är det ändå värt att undvika bakterien så gott det går. Livsmedelsverket rekommenderar dig som är gravid att tänka på:
- Ha koll på förpackningsdatumet på gravad, rökt fisk och sushi. Ät bara nygjorda produkter.
- Detta gäller även smörgåspålägg och kall färdigmat. Nygjorda produkter och kolla förpackningsdatumet.
- Förvara kylvaror kallt.
- Man ska undvika mögel-och kittost även om den det är prodicerad med pastöriserad mjöl. Exempel på sådana ostar är brie, gorgonzola, och chévre. Du kan däremot äta hårdost på pastöriserad och opastöriserad mjölk. Fetaost på pastöriserad mjölk går bra, precis som färskost i ask eftersom den blivit upphettad. Ost i matlganing går också bra att äta, men den ska då vara bubblande het.
Källa: Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, INFPREG