Bryt bröd med din familj…

3471

Samla hela familjen runt middagsbordet, kring frukost eller med en kopp te tillsammans på kvällen, varje dag. Hitta ett sätt som fungerar i din familj. Låt alla berätta i lugn och ro om sin dag. Det som har varit bra och det som har varit mindre bra. Lyssna bara på varandra, försök inte korrigera dina barns upplevelse eller ändra på något som redan har hänt, om ingen ber om det.

Det finaste vi kan ge en annan människa är vår okritiska uppmärksamhet och tid. Vilket många av oss kanske redan gör på ett medvetet eller omedvetet plan, på jobbet. När vi kommer hem till de vi älskar, är det möjligt att vi upplever att vi inte har så mycket energi kvar. Vi har gett bort vårt dyrbaraste till jobbet. Vi glömmer att, några minuter av återhämtning innan vi tar oss an dygnets sista vakna timmar, kan hjälpa oss att ladda om, för att även ha lite ork kvar till de viktigaste personerna i vårt liv.

I min familj har vi valt att äta gemensam middag. Ibland blir det lite snarigt, om någon ska iväg på träning, jobb eller liknande, då kanske vi tar en kopp te tillsammans på kvällen istället. Eftersom ingen blir skammad, värderad eller dömd, vågar alla säga som det är eller det som ligger varmast om hjärtat utan att blinka.

Något som är förbjudet hos oss och som kan få mig att flippa fullständigt är om någon sitter med mobiltelefon vid matbordet. Vi kanske tror att det räcker med att vår fysiska kropp är placerad på sin plats, men faktum är att vi är där våra tankar är. Om vi inte är närvarande i situationen med våra sinnen, är vi inte där. Det är både respektlöst och kränkande mot den som anstränger sig för att inkludera sig i gemenskapen.