Bröllop vs. tvillingförlossning

3157

Det här med att gifta sig några månader efter att man fått tvillingar, det har börjat diskuterats ganska mycket här hemma. Så i helgen som var samlade vi alla som har någon ”roll” under vårat bröllop och diskuterade detta ännu mer. Jag har även tagit hjälp av en diskussionsgrupp på nätet (som innehåller föräldrar och blivande föräldrar till tvillingar), för att diskutera detta ännu mer.

Vi har vägt massa fördelar mot nackdelar. Då vi inte kunde genom att diskutera det komma fram till ett beslut så satte jag och sambon oss ner för typ två veckor sen och faktiskt punktade upp för och nackdelar med att ha det nu 2017 och att skjuta upp det ett år.

En kort sammanfattning så kände vi att fördelarna med att ha det i år är bland annat: barnen är inte så rörliga än, vi behöver inte planera om en massa saker, jag kommer att ha ”mjölktuttar” ha ha, hela kalaset kommer att bli försenat pga matning som sker då och då, slipper betala för att vi måste boka om vigselplats och festlokalen.
Medan nackdelarna bland annat är: Finns många risker med att förlossningen blir några månader innan bröllopet (som t.ex: förlossningsdepression, förlossningspsykos, stor omställning för oss att bli föräldrar, kolik, kanske befinner oss på neontalavdelningen, orken osv), barnen kommer vara väldigt beroende av oss, måste sköta den sista planeringen kring bröllopet kort efter födseln och blir svårare att låta barnvakten åka iväg med barnen till kvällen.

Fördelarna med att skjuta upp det är bland annat: Vi har hunnit landa i föräldrarollen, mindre risker (som finns kring förlossningen), lättare för barnvakten att ta barnen hem på kvällen, lättare för barnen att vara med under bröllopsfotograferingen, lättare för någon annan att mata barnen och slipper planera bröllop så kort inpå förlossningen.
Nackdelarna med att skjuta upp det är bland annat: Större kostnad (då vi måste boka om lokal och vigselplats, plus att vi måste beställa nya inbjudningskort), barnen kommer troligtvis lärt sig gå och kanske kommer röja runt, urmjölkade tuttar ha ha och vi måste meddela alla vi redan pratat om datumet med att vi skjuter upp det.

Det var lite av det vi kom fram till. Mötet vi hade i helgen kom inte fram till så mycket mer än det vi redan sagt. Men alla på mötet var överens om att vi skulle skjuta på det. Daniel var fortfarande inte lika överens om att vi skulle skjuta på det. Vi har pratat lite mer efter helgen. Han anser nog egentligen att det inte spelar så stor roll när det sker. Han verkar rädd över att om vi skjuter på det så kommer vi inte ha råd med det, då barnen kommer att kosta. Men det känns som att det börjar luta åt att vi kommer att skjuta på bröllopet ett år. Även om det finns risker även då, så känns det som att det är mindre risker än med att ha det så kort inpå förlossningen. De jag pratade med i tvilinggruppen hade olika åsikter. Men mycket av det beror nog på förlossningen och hur de mått första tiden. En del anser att de aldrig hade klarat av att ha ett bröllop vid den tidpunkten efter bröllopet. En del ansåg att det vara alldeles för rörigt när barnen var strax över året och att det hade varit mycket lättare att ha och genomföra ett bröllop när barnen var små. Men det är ju omöjligt att spå i framtiden och säga hur vi kommer må de första månaderna efter förlossningen. Och eftersom att det är ganska många risker med den första tiden och lite mindre risker ett år senare så känns det som att vi kommer att skjuta på det.

Det är väl klart att det alltid är tråkigt att flytta på något som man ser fram emot och jag har ju haft mina principer kring förlovning och bröllop (då förra förlovningen inte gick så bra). Men det känns som att jag får släppa lite på mina principer och det känns ändå stabilare att skjuta på det, så får det nog bli så. Det känns som att om vi tjurskalligt håller i vid att gifta oss i år så finns det en stor risk att vi kommer att ångra att vi inte sköt på det och kanske inte kommer kunna hålla ett sånt bröllop som vi vill ha.
Vi vill ju ändå att det ska bli en roligt och minnesvärd kväll, gärna för alla gäster också. Så trots att vi vill gifta oss i år och har planerat det, så känns det som att vi får lägga det åt sidan i ett år. Eller kanske planera om det helt och ha ett bröllop en annan årstid än vad vi tänkt oss. Diskussionen kring vårat bröllop fortsätter. Men det känns som att vi båda börjar landa i att det är för många risker/begränsningar med att ha det till sommaren.