Bör jag undvika katter?

5294
Katt under graviditeten

Jag har nyss fått reda på att jag är gravid (v. 5+3 enligt mina beräkningar efter ägglossningen). Självklart poppar det upp en massa frågor och orosmoment men de flesta har jag fått svar på genom att surfa runt på er sajt. Det enda jag inte kunnat hitta någon info om är om katter.

Jag har nämligen hört sen tidigare och av vänner att gravida ska undvika kontakt med katter, det står även på vissa kattsands-påsar! Det jag undrar är om det är skadligt för barnet, och i sånt fall på vilket sätt? Gäller det även andra djur? Jag och min sambo har nämligen två katter och en kanin i lägenheten. 

Du tänker på en infektion som heter toxoplasmos och orsakas av en parasit, kan i värsta fall skada barnets hjärna eller orsaka blindhet. Risken är störst under graviditetens sista tredjedel. Parasiten finns i avföring från djur, särskilt utekatter, men också i jord och i alla sorters rått eller ej genom lagat kött.

Se upp med gravat eller kallrökt kött. Tvätta dessutom all frukt och grönsaker noga, tvätta händerna när du har klappat katter, undvik att hantera katt-lådor, bär handskar när du arbetar i trädgården och tvätta händerna innan du tillagar eller äter mat.

Barnmorskan Therese

Läs även: Se upp med att rensa kattlådan under graviditeten