Berätta om graviditeten

Berätta för vänner och familj att du är gravid

10489
Berätta att du är gravid

Att vänta barn är en väldigt stor och oftast glädjefylld händelse som man gärna delar med sig av till nära och kära. Men hur och när man väljer att berätta att man är gravid är helt olika och upp till föräldrarna själva.

Några blir så sprudlande av glädje över nyheten att de vill dela med sig av den till alla direkt.

Andra är mer avvaktande och håller inne med informationen tills de passerat den kritiska gränsen på tre månader då risken för missfall minimeras.

Vissa säger inget alls och inväntar omgivningens reaktioner på den växande magen.

Ibland gissar omgivningen att ett barn är på väg när föräldrarna kanske slutar dricka alkohol eller mamman plötsligt mår illa och är trött titt som tätt.

Några föräldrar passar på att göra själva berättandet till ett kul överraskningsmoment, ungefär som när ett par ska tala om att de tänker gifta sig.

Oavsett hur man gör finns det inget rätt eller fel och nyheten brukar mottas med glädje.

Att tala om för sina föräldrar att man är gravid brukar oftast vara det roligaste, särskilt om de ser fram emot barnbarn och tycker att det ska bli kul. Svårare blir det naturligtvis om föräldrarna är negativt inställda till relationen överhuvudtaget. Det kan också vara känslosamt att tala om en graviditet om föräldrarna bor långt bort och inte kan vara delaktiga som de kanske önskar.

Vänner brukar oftast glädjas åt ert kommande barn, framförallt om de själva är i samma fas i livet.

Chefer och arbetskamrater däremot har visat sig vara de krångligaste att berätta om graviditeten för. Man kanske är rädd för att det ska bli förändringar på arbetsplatsen, trots att chefen enligt lag inte har rätt att diskriminera någon p.g.a. graviditet eller barn. Oftast är det dock inga problem att tala om graviditeten på jobbet och i värsta fall finns mycket utomstående hjälp att få i sådana frågor.