Bästa frukosten för blivande mammor

30920

Före graviditeten var du kanske ingen frukostperson. En banan och en kopp kaffe och sedan var du redo att ta dig an dagen. Men med en graviditet kommer nya vanor och din bebis behöver all näring den kan få. 

Alla människor är olika och behöver olika saker. Medan andra aldrig skulle hoppa över frukosten ”dagens viktigaste mål”, har andra desto svårare att inleda dagen med en grötfrukost. Men när man är gravid är det viktigt att få i sig så mycket näring som möjligt. För du skulle väl inte hoppa över att mata din bebis, eller hur? Därför bör du inte hoppa över ditt ofödda barns måltider heller. Men det är inte bara att börja äta frukost, utan det ska även vara rätt sorts frukost.

Fit pregnant young woman eating healthy food
Satsa på frukt och grönt om du är en ovan frukostätare.

Vad är den bästa frukosten?

Du kan antingen satsa på en skål med fullkornsflingor med mjölk och frukt. Du kan också äta en grönsaksfrittata för den lite mer medelhanvsdoftande frukosten.

Ditt och barnets behov förändras något för varje trimester, men det du kan tänka på är att en hälsosam frukost innehåller dessa ingredienser:

Fullkornsbröd, fullkornsflingor, färsk frukt eller grönsaker.
Yoghurt, ost, kött eller ägg.
Hälsosamma fetter

En bra frukost kan hjälpa dig vid graviditetsillamående och kan även hjälpa dig att få en humörkrasch på förmiddagen. Dessutom kommer du välja bättre mat under resten av dagen om du börjar äta frukost. Gravida kvinnor som hoppar över frukosten brukar nämligen äta för många kalorier för att ”komma ikapp”, få cravings på godis och feta snacks samt välja dålig mat eftersom man är så hungrig.

Den typiska frukosten kickar igång din ämnesomsättningen och kan vara näringsrik. Dessutom är det fina byggstenar för ditt växande barn också. Du behöver inte äta mycket på morgonen, det är jobbigt att börja äta frukost om man inte har vanan inne. Börja med lite i taget och ät ett stabilt mellanmål lite senare. Sedan kan du successivt öka frukostportionen.