Bärsjalar ersätter plastbaljor på BB!

4278

På 1 april snubblade jag över årets mest framåtsträvande nyhet! Så bra att min man en stund övertygade mig om att det måste vara ett aprilskämt. Men nej! På BB i Umeå ersätter man nämligen plastbaljssängarna med sjalar och babynests! Dels för att främja närhet och att amningen kommer igång bra och dels förhindra att barnet blir kallt. Som en hängiven användare av bärsjal till två barn blev jag jätteförtjust över att även vården ser och tar vara på sjalens fördelar.

Visst var det bökigt i början att knyta själv och rätt, men sedan vi fått in tekniken har både jag och min man burit våra barn både hemma i köket och längs svårforcerade klippsidor. Särskilt värdefull har den varit de först månaderna. Vi har kunnat ha barnen nära med uppmärksamhet på deras signaler. De har varit nöjda av att vara i rörelse och sovit bra. Och vi har kunnat ta oss fram överallt med händerna fria.

Men att ha dem redan på BB? Efter mina erfarenheter låter det väldigt vettigt. Vår första kille var en vaken och orolig spädis. Under de första BB-dygnen protesterade han vilt så fort vi försökte lägga ner honom i baljan. Vi lastade över madrassen från plastsängen till våra för att få vila och sova på natten. Det här var åtta år sedan och ingen av oss hade läst på någonting om att bära barn och visste inte att babynests existerade. Men för oss föll det sig naturligt att göra så även sedan vi kom hem eftersom bäbisen inte kom till ro annat än när han var i rörelse eller åtminstone hade en trygg hand över kroppen.

Jag begriper att en metod inte passar alla. Det finns säkert lika många bra sätt som individer och familjer. Men för oss var sjalen oumbärlig. Och jag tycker att det är roligt att BB i Umeå ger nyblivna föräldrar möjlighet att upptäcka den! Under de första dygnen när man som nyförlöst kanske känner sig både skakig på benen och känslig över mage och bröst är den ju ett utmärkt redskap för partnern att använda. En möjlighet att kunna vara nära även när man vill äta eller gå små ärenden.

Heja BB i Umeå! Här är artikeln:

Sjalar ersätter plastbaljorna