Utveckling och kost när barnet är 8 månader
De flesta barn kan nu sitta, de har fått tänder och i vissa fall börjar barnet att resa sig upp. Barnet klarar nu av lite tuggmotstånd och kan nu äta vanlig mat.
Bitar och tuggmotstånd
De flesta barn i åttamånadersåldern har kommit igång med att äta vanlig mat. Nu har de också lärt sig att använda tungan för att flytta maten i munnen. Det betyder att de nu kan tugga i båda sidor av munnen. Därför behöver också ditt barn mer att tugga på. Dessutom är det dags att bredda matrepertoaren. Och nu finns det mycket mer att välja bland. Ofta kan du och ditt barn äta samma mat. Ditt barn kan sitta med vid matbordet och äta precis som alla andra. Plötsligt känns det som en riktig familjemiddag. En härlig känsla både för barn och vuxna!
Samtidigt är bröstmjölk fortfarande utmärkt för ditt barn. Fortsätt därför gärna att amma så länge det känns bra.
Allmän utveckling.
Nu börjar en mycket aktiv fas i barnets liv. Barnet kan sitta upp utan stöd, han eller hon kan vinka och lystrar till sitt eget namn. Barnets ljud blir mer avancerade; två stavelser börjar kombineras. Högt och ljudligt! Det är också nu som barnet börjar resa sig med stöd mot till exempel ett bord. Många börjar krypa. Samtidigt är det nu som barnet börjar förstå att han eller hon är en egen individ och inte samma människa som mamma eller pappa. Många barn blir därför tillfälligt oroliga, blyga eller försiktiga under den här perioden.
Varför just nu?
I den här åldern får barn oftast flera nya tänder. Därför behövs mer tuggmotstånd. Det är också först nu som barnet kan använda tungan för att förflytta maten i munnen. Det betyder att ditt barn nu kan tugga på båda sidor i munnen. Nu har ditt barn förmodligen kommit fint igång med att äta vanlig mat och behöver dessutom mer mat än tidigare. Det kan därför vara dags för två riktiga måltider per dag. Det betyder att kravet på variation i maten ökar. Barnets mage är nu också mer utvecklad. Om det känns bra för dig och ditt barn är det bara bra att fortsätta amma, till exempel morgon och kväll.
Hur ska maten vara?
Nu kan det behövas större bitar av kött, fisk och grönsaker. Men bitarna måste vara lagom stora; för stora bitar är svåra att svälja, för små ger inte tillräckligt att tugga på. Näringsinnehållet är förstås lika viktigt nu när barnet blir mer aktivt. Barnet klarar nu också större mängder mat. Samtidigt växer kravet på variation i maten.