Barnmat från 4 månaders ålder

3857
Mat till nyfödd från 4 månader

Utveckling och mat till barn 4-6 månader

Mycket händer med barnet under de första månaderna. De utvecklas snabbt även om det för oss vuxna ofta känns som att det står stilla. I denna åldern är det viktigt att barnet får i sig rätt näring och energi för att växa och utvecklas som det ska.

Mat från tidigast 4 månader
Under de första sex månaderna klarar sig de allra flesta barn utmärkt på enbart bröstmjölk. Först därefter behöver amningen kompletteras med annan mat.

För att barnet i lugn och ro ska få tid att vänja sig vid nya smaker är det vid cirka sex månader bra att gradvis börja med smakportioner av puréer och gröt. Prata gärna med BVC om lämplig tidpunkt för just ditt barn.

Bröstmjölken bör också vara en del av barnets kost under hela det första året eller längre. Fortsätt därför att amma så länge som det känns bra för dig och ditt barn.

Allmän utveckling.
För små barn är bröstmjölk den allra bästa maten. Den ger all näring som barn upp till sex månader behöver. Från att mest ha sovit och ätit blir barnet nu mer uppenbart intresserat av omvärlden. Han eller hon känner igen familjemedlemmarna, tycker om att leka med händer och fötter, ler ibland. Snart lär sig barnet sitta upp med stöd. Han eller hon kan sträcka ut handen efter ett föremål. Kort sagt, barnet blir mer och mer aktivt.

Varför just nu?
Barnet börjar få bättre kontroll över muskler och balans. Den medfödda reflexen att räcka ut tungan när något hamnar i munnen börjar till exempel avta nu. Det är inte längre bara sugreflexen som styr, utan andra och mer avancerade funktioner. Nu lär sig till exempel barnet att använda tungan för att forma maten till en lagom stor, sväljbar mängd. Bröstmjölken ger fortfarande all näring som behövs. Men tänk på att det är varje barns egen uteckling som avgör när det är lämpligt att börja prova. Tala med BVC om när det kan vara dags att introducera smakportioner för just ditt barn.

Hur ska maten vara?
Maten i det här steget måste alltså vara mycket lätt att svälja. Med en konsistens som inte är för fast, men heller inte så rinnig att det blir mer som dryck. Eftersom barnets mage är ovan vid annan mat än bröstmjölk bör också smakportionerna vara milda och skonsamma. Då får barnet också lättare att vänja sig vid de nya smakerna. Det är bra om maten bara består av en eller ett fåtal ingredienser, så att barnet hinner vänja sig vid en smak i taget. Vidare ska du vara mycket försiktig med salt och socker till ditt barn. Och som sagt: smakportioner är just vad namnet säger. Det är fortfarande bröstmjölk som är den bästa maten.