Barnens tänder

Barns tänder och tändernas utveckling

2786
Barns tänder

Barns tänder och det första året

Att börja med rätt tandvård för ditt barn är en investering för livet. En tidig medvetenhet om vikten av att sköta om sina tänder samt rätt val av tandläkare skapar en trygg grund för ditt barns tandhälsa. Alla barn i Sverige har idag rätt till kostnadsfri tandvård.

Barns första tand

Strax innan ditt barn fått sin första tand blir det ofta extra fart på saliven. Oftast kommer de första tänderna när barnet är cirka 6 – 8 månader. Vid cirka 2 – 3 års ålder har alla 20 mjölktänderna kommit.

Barnets första tandläkarbesöket

Ditt barn kallas till sitt första tandläkarbesök det år det fyller 3 år. Du kan välja att gå till en privattandläkare eller till folktandvården. Tandvården är gratis för alla barn. Före besöket kan du gärna förbereda barnet genom att läsa någon liten bok t ex Mina mjölktänder eller Emma går till tandläkaren.

Prata gärna med din egen tandläkare om detta. Vid första besöket brukar barnet få bekanta sig med miljön: åka i stolen eller spegla tänderna. Tandläkaren kontrollerar bettutveckling, munhygien och ger råd om kost.

Borsta är skönt, kul och gott

Det är viktigt att börja borsta tänderna från början. Då lär sig barnet att tandborstning är något som sker varje morgon och kväll. Barn tycker om rutiner. En liten ärta, stor som barnets lillfingernagel, av din egen fluortandkräm räcker och ger gott fluorskydd.

Det gör inget om barnet äter upp tandkrämen. En baby tycker oftast att det är skönt att få tänderna borstade för det kliar lite i tandköttet och de älskar att ha saker i munnen.

Kan själv åldern

När barnet är mellan 2 och 3 år kan det vara mycket svårare att borsta; kan själv. Försök göra borstningen till en lek. Jaga bort de små tandtrollen, döp dem gärna och leta rätt på dem i varje vrå av munnen. Du kan säkert hitta på någon lek som passar ditt barn. Låt gärna barnet hålla i en egen borste och du i en annan. Viktigast är att de gropiga kindtänderna borstas ordentligt.

Färre hål i vilande tand

att slippa hål i tänderna räcker det inte att hålla rent. Det är viktigt att barnet får bra kostvanor, d v s inte småäter. Emaljen klarar inte att man äter/stoppar något i munnen mer än fem gånger per dag. Det är nödvändigt att tänderna får vila mellan kostintagen. Sådan föda som stannar kvar extra länge i munnen t ex kex, som riktigt fastnar i kindtänderna är extra farligt. Att ge barn saft eller nyponsoppa i nappflaska, ger barnet en ovanligt lång syraattack på tänderna och har givit många barn problem. Låt dem dricka detta i mugg istället.

Nattvälling och tänderna

Välling till natten? Om det inte fungerar på något annat sätt, så försök avsluta med vatten ur nappflaska.

Godis och barns tänder

Låt barnet få en rejäl godispåse på lördagarna. Man når ingen vart med att förbjuda det – då blir barnet oftast hysteriskt förtjust i godis när det väl får tag i det på egen hand. Har man en bestämd godisdag så slipper man allt tjat. Låt gärna barnet ha en låda att spara godis i, som det får av snälla bekanta under veckan.

Utslagen mjölktand

En mjölktand, som slås ut ska man inte försöka sätta tillbaka. Den kan då skada den nya tanden som är på väg. Om olyckan är framme är det viktigt att kontakta en tandläkare.