En bakåtlutad livmoder är något som du normalt sett inte märker av. Runt 20% av alla kvinnor har detta, ofta utan att veta om det.
En bakåtlutad livmoder, eller en felvänd livmoder, innebär att livmodern är positionerad mot ändtarmen istället för att vara vänd framåt eller rakt upp vilket är det normala. En läkare kan upptäcka detta om han eller hon undersöker dig.
Varför har man en bakåtlutad livmoder?
Orsaken till att livmodern är felvänd kan vara genetisk eller också kan det bero på faktorer såsom tidigare aborter, inflammatoriska processer, en tidigare förlossning eller operationer i området runt bäckenet. Livmoderns position är för det mesta samma genom livet vilket gör att det i de flesta fall handlar om genetiska faktorer.
Bli gravid med bakåtlutad livmoder
Att livmodern lutar bakåt är inget som hindrar en graviditet eller som gör det svårare att bli gravid. Du har således lika lätt (eller svårt) att bli gravid som hos de som har en livmoder som pekar rakt upp eller framåt. Att ha en bakåtlutad livmoder ger heller inte mer komplikationer under graviditet och förlossning.
Skiljer sig en graviditet åt när man har en bakåtlutad livmoder?
Den stora skillnaden är att det sannolikt tar längre tid in i graviditeten innan din gravidmage syns. Det kan också ta lite längre tid innan du känner sparkar och rörelser i magen. Det kan också innebära att du kan drabbas hårdare av ryggsmärtor i ryggslutet under senare delen av graviditeten pga. ett ökat tryck på ischiasnerven.
Symptom vid bakåtlutad livmoder
Runt 20% av alla kvinnor har en bakåtlutad livmoder och det är varken farligt eller ovanligt. De flesta kvinnor lider inte av det och har heller inget besvär av det. I vissa fall så kan det orsaka smärtor vid samlag och orsaka en del magproblem såsom förstoppning och svullen mage. För dig som är gravid kan det leda till en ökad smärta i korsryggen eller runt bäckenområdet. Det kan också öka risken något för urinvägsinfektion.
Det är viktigt att veta att en bakåtlutad livmoder normalt sett inte påverkar din graviditet och det är således inget som du behöver oro dig för. Om du har frågor eller funderingar så kan du alltid lyfta dem med din barnmorska.
Läs mer: livmoderns position / livmodertappen