Många gravida och nyblivna föräldrar får höra att det är viktigt att knyta an till sin bebis så tidigt som möjligt. Men vad är anknytning och känner alla föräldrar detta direkt när barnet läggs på bröstet? I vår artikel reder vi ut dina frågetecken.
Vad är anknytning?
När experter pratar om anknytning hänvisar de till att du känner dig fäst vid ditt barn. Det är en känsla som gör att du vill överösa barnet med kärlek och ömhet eller kasta dig framför en lastbil för att skydda ditt barn. För vissa sker detta inom några dagar, det kan till och med ske inom några minuter, efter födseln. För andra tar kan det ta lite längre tid. Förr trodde forskare som studerat anknytningsprocessen att det var viktigt att tillbringa mycket tid med den nyfödda för att knyta an direkt. Nu vet vi dock att anknytningen kan ta tid. Föräldrar som till exempel är skilda eller som av medicinska skäl inte kan vara med sitt barn kan också utveckla nära och kärleksfulla relationer med sitt barn.
Vad händer om jag inte knyter an direkt?
Ta det lugnt. Anknytningen mellan förälder och barn är komplicerad och tar ofta tid att sätta sig. Så länge som du tar hand om ditt barns grundläggande behov och kelar med det regelbundet, kommer bebisen inte att ta skada av att du inte känner den himlastormande kärleken direkt. Det är många diskussioner kring anknytning och att mammor ofta känner skuld om de inte känner att de knyter an direkt. Men anknytning är en individuell upplevelse och det är lika rimligt att förvänta sig att anknytningen utvecklas under en längre tid som att den sker omedelbart.
Att vara förälder är ansträngande och det är helt normalt att känna sig stressad och överväldigad ibland. Om du ammar kan du också gå igenom en flod av hormoner som kan få dig känslomässigt instabil. Om du har gått igenom en lång och svår förlossning kan du behöva återställa dig lite innan du kan fokusera på att knyta an till ditt barn.
Vilka är de bästa sätten att knyta an?
Barnet kan vara gulligt, men det är också en helt ny person som du måste lära känna. En stark anknytning är en produkt av den dagliga omvårdnaden. Det finns ingen magisk formel, men det finns några saker som kan hjälpa till i processen.
- Ha lite hud-mot-hud-tid. Håll bebisen och stryk försiktigt. Beröring är lugnande både för dig och ditt barn.
- Titta in i ditt barns ögon och prata och sjung för det regelbundet.
- Om barnet har legat på intensivvård, be personalen om hjälp att hålla och röra ditt barn.
Med tiden kommer du att lära känna och njuta av din nyfödda, lära dig att trösta och dina känslor kommer att fördjupas. Och plötsligt en dag, kanske första gången barnet ler mot dig, inser du att du är helt fylld med glädje och kärlek.
När ska jag börja oroa mig?
Om det fortfarande känns som att du inte är fäst vid ditt barn efter ett par veckor och om du känner dig lika obekväm som första gången som du träffade ditt barn – prata om det. Din partner, familj och vänner kan hjälpa dig att känna dig mindre isolerad och ensam. Diskutera även dina känslor med ditt barns läkare och din barnmorska. De kan hjälpa dig. Om du misstänker att du drabbats av förlossningsdepression kan även detta vara en orsak till att du inte kan känna anknytning. Då är det i så fall viktigt att du söker hjälp så snart som möjligt.