Ät choklad för en hälsosammare graviditet!

28648

Ny forskning visar att choklad minskar risken för komplikationer under graviditeten. Det låter som varje blivande mammas dröm!

Gravida kvinnor har fullt sjå med att hänga med i diverse kostråd hela tiden. Ingen sushi! Rått kött är inte säkert. Hoppa över svärdfisk eftersom det kan ha för mycket kvicksilver. Kolla upp fetaosten ordentligt eftersom gravida kvinnor ska undvika mjuka ostar. Listan är lång.

Men här är goda nyheter som kanske kan göra dig lite muntrare. Lägg till choklad är på menyn! Enligt ny forskning minskar nämligen choklad risken för havandeskapsförgiftning, en komplikation som kan vara väldigt allvarlig.

Två studier med choklad-positiva resultat

Det är genom en studie som Elizabeth Triche vid Yale University gjort som gav resultatet att kvinnor som åt mer choklad var mindre benägna att utveckla havandeskapsförgiftning än kvinnor som åt mindre. Det är första gången som choklad har visat sig skydda mot havandeskapsförgiftning. Tidigare har man upptäckt att choklad är bra för hjärtat och blodtrycket. De mammor som åt mest choklad och vars barn hade det högsta värdet av teobromin, en substans som finns i kakaobönor, i blodet i navelsträngen, var de kvinnor som var minst benägna att utveckla havandeskapsförgiftning. De kvinnor som ätit fem eller fler portioner av choklad i veckan under tredje trimestern löpte 40 procent lägre risk att drabbas av havandeskapsförgiftning ät de som ätit choklad mindre än en gång i veckan.

Portrait of a beautiful young woman eating a chocolate, smiling to the camera, over a white backgroung.
Satsa på choklad med hög kakaohalt.

Men det är inte bara vid Yale som man upptäckt att choklad är bra under graviditeten. Katri Räikkönen vid Helsingfors universitet, Finland, och hennes kollegor upptäckte att barn till kvinnor som hade ätit choklad dagligen under graviditeten var mer aktiva och positiva, alltså log och skrattade mer. Barn till kvinnor som ätit mycket choklad var dessutom mindre rädda för nya situationer än barn till kvinnor som avstått. Forskarna tror att det är kemikalierna i chokladen kombinerat med de positiva stämningarna som ger det här resultatet.

Vilken choklad ska jag välja?

Choklad innehåller mer än 600 nyttiga ämnen som till exempel, magnesium och teobromin. Eftersom den senaste forskningen visar att choklad, särskilt mörk choklad, är bra för mamma och barn, har vi sammanställt dessa shoppingtips .

  • Mindre sötningsmedel. Välj choklad med den minsta mängden raffinerat vitt socker eller annat sötningsmedel.
  • Mängd kakao. Ju högre kakaoprocent, desto bättre. Satsa på minst 60 procent kakaohalt.
  • Satsa på ekologiskt! Certifierad ekologisk choklad garanterar att det inte finns några skadliga substanser eller bekämpningsmedel i produkten.

Satsa uteslutande på mörk choklad av god kvalité. Studien visar att bara en liten bit kan göra att du och din bebis mår bättre!

 

 

 

Studierna: Triche, Elizabeth; Grosso, Laura; Belanger, Kathleena; Darefsky, Amy; Benowitz, Neal; Bracken, Michael; ”Chocolate Consumption in Pregnancy and Reduced Likelihood of Preeclampsia.”

Katri Raikkonen. ”Sweet babies: chocolate consumption during pregnancy and infant temperament at six months.”