Är du överrörlig? Testa!

8917

Det är inte alltid vi vet, men du kan själv testa ganska enkelt. Jag nämnde i förra inlägget att foglossningsbesvär oftare drabbar dem som redan innan graviditeten har det vi kallar överrörliga leder. Men hur definierar vi det? Många jag möter vet inte om att de är överrörliga. Trots att du upplever dig stel och inte når ner till marken med raka ben kan du vara väldigt mjuk i lederna. Det är då musklerna som är strama och begränsar rörligheten. Faktiskt är det inte ovanligt att muskler drar ihop sig och blir korta för att kompensera för en väldigt rörlig led.

Du testar lättast med den etablerade Beighton-skalan som används av sjukgymnaster världen över. Testa så här:

  1. Stå rak i benen och se om du kan lägga handflatorna mot golvet – om ja, 1p
  2. Sträck ut armarna åt sidorna – bildas en vinkel där armvecket är högsta punkten, 1p per sida
  3. Stå med benen så sträckta du kan – bildas en vinkel där knäet viks lite bakåt, 1p per ben
  4. Vik ner tummen mot underarmens insida – når du underarmen, 1p per sida
  5. Lägg handflatan mot ett bord och lyft lillfingret – kommer du över 90 grader, 1p per sida

Max antal är 9p och man brukar mena att från 5p så finns en generell överrörlighet.

På bilden är förresten min vänsterhand. Jag är själv ett skolexempel på överrörlighet. Beighton 9. Vill man så kan man rucka på i princip varenda led i kroppen. Det är inte direkt eftersträvansvärt att få höga poäng. Att vara överrörlig kan skapa en rad besvär förutom foglossning. MEN, det behöver absolut inte göra det. Du som är väldigt rörlig kanske känner igen att du behöver byta ställning ofta, både när du sitter, står och ligger. Kroppen signalerar i regel att den inte vill hänga i ytterläge i ligamenten med smärta och vi byter position. Ibland får vi ingen varning om att en ställning är olämplig förrän efteråt. Klassiskt vid överrörlighet är att det gör ont framför allt efteråt om vi stått dubbelvikta och rensat ogräs eller burit tung ryggsäck i några timmar.

För att undvika besvär är det viktigaste att ha en bra hållning och ergonomi och starka stabiliserande muskler. Med stabiliserande menar jag de djupa musklerna, närmast lederna. De som inte syns. En annan dag kanske jag skriver mer om det. 🙂 Tjingeling!