Appar håller koll åt mig

4539

Asså, det här med hur långt gången man är. Jag förstår tanken bakom alla olika typer av beräkningar, men varför ska man hålla på o krångla till det?

De gravtest man kan göra där det står hur många veckor man varit gravid är det enda sättet jag tycker att man ska räkna på, nå annat kan jag inte förstå, det är ju bara tillkrånglade sätt att räkna på.

Gravtestet säger hur många veckor man faktiskt är/har varit gravid. Barnmorskan lägger på två veckor på det, för då räknar man från sista mensens första dag. Sen när man nämner i vilken vecka man är i, då är man plötsligt ännu en vecka längre fram. Så rent praktiskt om jag varit gravid i en vecka och en dag, då har man varit gravid i 3+1 (alltså 3 veckor +1 dag), men man är i vecka 4. Det är så sjukt ologiskt för mig.

Sen finns det dessutom något som kallas trimester. Då kan man vara i tre olika trimester under graviditeten. Trimester 1 är de första 12 veckorna och då räknat i den konstiga veckoberäkningen. Trimester 2 varar sen till vecka 28. Och den sista trimestern är fram till förlossningen.

Man blir ju knäpp. Varför kan man inte bara räkna de veckor man faktiskt är gravid? Rörigt rörigt. Tur det finns appar som berättar vilken vecka man är i, så man själv slipper räkna o ha koll. 🙂