Vilka amningshjälpmedel finns?

4153
Mer mjölk vid amning

Det finns rätt många produkter som syftar till att underlätta amningen. Att veta i förväg vad man kommer behöva är kanske inte alltid så lätt men det kan vara bra att känna till vad som finns, när och om ett behov uppstår.

Amningskläder

Många kvinnor tycker det är praktiskt att använda behåar och tröjor speciellt avsedda för amning. Behåarna fungerar precis som vanliga behåar, d.v.s. stödjande, men med den lilla extra funktionen att tyget i kuporna går att vika isär så att bröstvårtan enkelt kan tas fram. Amningströjorna fungerar enligt samma princip med omlottsydda tygstycken eller luckor. Plaggen finns i många olika utförande enligt smak och tycke och kan vara praktiska att använda när man inte är hemma eller om man är bland en massa folk.

Det är naturligtvis inte alla som tycker om plaggen och många kvinnor finner andra lösningar, som t.ex. luftiga överdelar, eller filtar som går att skyla med.

 

Amningskudde

I stället för att bulla upp med kuddar inför varje amningstillfälle kan det vara praktiskt att ha en amningskudde. Kudden är ofta bågformad och utformad för att avlasta din egen kropp så att du slipper stötta upp barnets kropp under hela amningen. Samtidigt är den mjuk och skön för barnet att ligga på. Många använder kudden redan innan barnet kommit, som stöd mellan benen när de sover t.ex. Kudden används också när barnet behöver sittstöd. Med andra ord har amningskudden många alternativa funktioner utöver att bara avlasta under själva amningen. Det finns även amningskuddar som är utformade för att kunna amma tvillingar.

 

Amningskupor

Kuporna läggs in i behån för att samla upp eventuellt läckage från brösten samtidigt som de fungerar värmande. Oavsett om man använder engångsvarianter eller återanvändbara i ull så är det viktigt att byta ut de ofta och hålla rent för att minska bakterieansamlingar.

 

Amningsnapp

Om man har såriga bröstvårtor eller om barnet har svårt att få rätt grepp om brösten kan en amningsnapp komma till användning. Nappen är formad ungefär som ett bröst och läggs på bröstvårtan innan barnet ska dricka.

Amningsnappar ska helst inte användas under hela amningsperioden utan främst i början, som ett hjälpmedel. Anledning är att brösten tömmer sig aningen sämre när man använder amningsnapp eftersom det blir svårare för barnet att få i sig mjölken. Du kan sätta på amningsnappen, och under tiden barnet ammar kan du försöka avlägsna den. Nappen ska helst täcka så mycket som möjligt av bröstet samt behandlas hygieniskt. Koka nappen minst en gång om dagen, och tvätta av den efter varje gång den använts.

 

Bröstpump

Bröstpumpar, elektroniska eller mekaniska, används för att samla upp bröstmjölk inför ett senare tillfälle alternativt om du vill hoppa över en amningsomgång.

En bröstpump kan vara bra att ha även när brösten behöver pumpas ur vid t.ex. mjölkstockning eller mjölkstas.

Pumpen suger helt enkelt ut mjölken ur brösten, och samlar upp den i en behållare.

 

Uppsamlingskopp

För att samla upp mjölk som rinner från brösten när man inte ammar, eller från det ena under tiden man ammar kan man lägga in en uppsamlingskopp av plast i behån.

Om koppen ligger i under tiden man ammar, d.v.s. mjölken däri har inte hunnit bli gammal, så kan mjölke sparas till ett senare tillfälle genom att t.ex. frysas in.

För att kunna använda en uppsamlingskopp behövs en bra och mjuk behå som har gott om plats. Koppen får inte störa bröstet eller klämma åt.