Hur fungerar ägglossningstest?

Hur funkar ägglossningstest?

14716
Hur fungerar ägglossningstest
Hur fungerar ett ägglossningstest

När du vill bli gravid och vara säker på att chanserna till befruktning är som högst är det praktiskt att använda ett ägglossningstest.

Testet kan också användas i motsatt syfte, d.v.s. om du inte vill riskera att bli gravid. Ett ägglossningstest är dock inget säkert preventivmedel eftersom spermier kan överleva i flera dagar efter ett samlag, så komplettera med annat om du inte vill bli gravid.

Hur fungerar ett ägglossningstest?

Varje gång det är dags för ägglossning ökar koncentration av ägglossningshormonet LH, Luteiniserande Hormon.

Ägglossningstesterna mäter koncentrationen av ägglossningshormonet och hjälper till att pricka in kvinnans mest fertila dagar under månaden.

Hormonet stegrar från dag till dag, för att under cirka två dagar ha nått sin topp. Dessa dagar är man således som mest fertil och chansen för att bli gravid är som störst.

De två dagarna som är mest fertila är dagen för själva ägglossningen när ägget frigörs samt dagen innan.

Ett ägglossningstest utförs likadant som ett graviditetstest, d.v.s. genom urinen.

Testet utförs vanligtvis flera dagar på rad för att säkerställa den mest högkoncentrerade LH-dagen.

Olika typer av ägglossningstest:

  • Stickor

Ägglossningsstickor är ganska små och praktiska och ger tydliga resultat. Stickan används genom att den förs ner i en behållare med uppsamlat urin under en viss tid och därefter avläser du resultatet.

  • Stavar

Stavarna fungerar enligt samma princip som stickorna men tack vare det skyddande plasthöljet går det att kissa direkt på dem i stället för att först kissa i t.ex. en mugg. Man kan använda testet på båda sätten, resultatet blir detsamma.

Stavarna har en stor och tydlig avläsningsyta.

Hur många ägglossningstest behövs under en menstruationscykel?

Ägglossningstesterna säljs oftast i flerpack eftersom de flesta testar sig ungefär sju dagar i rad. Genom att testa varje dag kan man jämföra testresultatet med föregående dag och därmed bli säkrare på vilka dagar man är som mest fertil.

Här kan du köpa kvalitativa men billiga ägglossningstest.

De som läste om hur ett ägglossningstest fungerar läste även mer om symtom på ägglossning samt om hur man kan räkna ut sin ägglossning.