Ägglossning – när har man ägglossning

Ägglossning / när har man ägglossning

16540
Ägglossning
Ägglossning

Om du försöker att bli gravid så underlättar det att känna till sin ägglossning. Du bör lära dig att känna igen de signaler kroppen avger samt tidpunkten för just din ägglossning.

När har man ägglossning?

En kvinnas ägg finns lagrade i inne i hennes äggstock sedan fostertiden. När en kvinna når puberteten så börjar äggen släppas och man har då det som kallas ägglossning. Normalt släpps ett ägg åt gången, vilket sker regelbundet eller oregelbundet i kvinnans menscykel. Ofta har man ägglossning med 25-32 dagars mellanrum och sedan mens under tre till fem dagar.

Du ser inte när du har ägglossning, vilket gör det svårt att veta exakt när det är. Man räknar med att ägglossningen inträffar 12-16 dagar innan menstruationen. I genomsnitt är detta dag 14, men det varierar från kvinna till kvinna.

Läs även: 7 TECKEN PÅ ÄGGLOSSNING

När under ägglossningen kan man bli gravid?

Du kan bli gravid under tiden då din ägglossning sker. Störst chans för att bli gravid har man om man har sex dagen innan ägglossning samt på dagen för ägglossningen. Vet du inte när du har ägglossning och vill maximera din chans att bli gravid så bör du ha sex varannan eller var tredje dag från det att din mens slutar till att den börjar igen. På detta sätt så säkerställer du att det finns spermie reda den dag då ägglossningen sker. Spermierna kan leva ett par dagar inne i livmodern och i äggledaren, så därför behöver man inte ha samlag varje dag.

Din cykel och menstruation

Om ägglossningen inte leder till en graviditet så får du mens. Detta innebär att kroppen gör sig av med det obefruktade ägget samt det som kroppen producerat för att förbereda en eventuell graviditet. En menscykel räknas från första dagen i en mens till första dagen i nästa mens. Den är i genomsnitt 28 dagar, men varierar mellan 25-32 dagar. Ungefär 14 dagar före mens sker ägglossningen, men även detta varierar med några dagar tidigare eller senare.

Hur länge har man ägglossning?

Ägglossningen är när ägget släpper och då det ligger redo inne i din äggledare. Totalt är det en period på 12-24 timmar då det är möjligt för ägget att bli befruktat.

Vad händer i kroppen vid ägglossning?

Ägglossning är när äggceller lossnar från äggstocken, vilket sker när äggblåsan brister. Ägget fångas sedan upp av äggledaren. Det är under denna transport genom äggledaren mot livmodern som befruktning kan ske. Redan innan ägglossningen sker så ökar tillverkningen av hormonet östrogen som gör att slemmet i livmoderhalsen förändrats och gör det lättare för spermierna att ta sig igenom slemmet.

Hur känns ägglossning?

De flesta känner inte av sin ägglossning. Andra känner av den, när de väl lärt sig vad de ska leta efter. En känsla som kan avslöja ägglossningen är att man får lite ont eller att man känner obehag nertill i magen. Vid ägglossning kan man även märka av att slidsekretet förändras och att det ibland kommer en liten blödning.

Flytning ägglossning

När du har ägglossning så kan sekretet i slidan bli annorlunda. Detta kallas för flytning. Denna flytning kan vi vid ägglossning bli mer trögflytande, trådig och lite svårare att torka bort. Många beskriver det som lite rinnigt snor. När man inte har ägglossning är flytningarna ofta mindre slemmiga och mer vitaktig i din karaktär.

Läs även: Ägglossning efter missfall

Ägglossningstest

För att ta reda på när du har ägglossning så kan du använda dig av ett ägglossningstest. Dessa tester mäter nivåerna av hormonet LH som ökar i mängd en till tre dagar före en ägglossning. Testerna är enkla att använda och du mäter dem enkelt i hemmet med hjälp av en speciell urinsticka. Stickorna köps i flerpack som du sedan enkelt använder för att hitta din ägglossning. Läs även mer om hur ett ägglossningstest fungerar.

Annons: Köp din ägglossningstest på Testlagret.se.

Ingen ägglossning

Du kan mycket väl uppleva mens även om det inte skett någon ägglossning. För att ett ägg ska kunna lossna så måste det finns tillräckligt höga nivåer av bland annat hormonet östrogen i blodet. Om nivåerna är för låga så lossnar inget ägg, men slemhinnan i livmodern växer trots detta. En blödning utan ägglossning kan vara lite mer långdragen än vanlig mens. Ägglossningarna kommer ofta glesare efter det att kvinnan är i 40-års åldern. Det är då även vanligare att mensen kommer utan ägglossning och inget att oroa sig för.

Utebliven ägglossning kan även ske till följd av komplikationer, såsom hormonella eller kemiska obalanser. Även övervikt, undervikt eller problem med äggstockarna kan vara anledningar till att ingen ägglossning inträffar. När du försökt att bli gravid under 12 månader utan att lyckas har du rätt till hjälp och då genomgå en utredning.