9 jätte tidiga graviditetstecken – tidiga tecken på att du är gravid

Jätte Tidiga Graviditetstecken

51635
Jätte tidiga graviditetstecken
Tidiga graviditetstecken

När du försökt att bli gravid under en längre tid så kan det vara svårt att veta att man faktiskt äntligen lyckats. Hur ska det kännas när man är gravid? Vilka tidiga tecken ska man leta efter?

Jätte tidiga graviditetstecken

Det mest tydliga tecknet på graviditet är att mensen inte kommit som den brukat. Alla håller dock inte koll på sin mens. Hur vet man då att man är gravid? Cirka 60% av alla kvinnor känner av något av nedanstående 9 tecken på graviditet innan de är i vecka 6 och ungefär 90% känner av dem innan vecka 8. Alla kvinnor känner dock inte av alla tecken och vissa känner inte av något alls. För att vara helt säker på att du är gravid så bör du ta ett graviditetstest (köp det här).

Läs även: Kan man känna att man blir gravid?

Tidiga tecken på att du kan vara gravid

 1. Humörsvängningar
  Under graviditeten kan humöret gå som en berg-och-dalbana. Detta beror främst på grund av hormonförändringar i kroppen. Vissa reagerar på dessa genom att bli arga, medan andra känner sig mer deprimerade eller oroliga.
 2. Uppblåst mage
  En graviditet kan även visa sig genom att du känner dig otroligt bubblig och gasig i magen. Samma känsla infinner sig ibland hos kvinnor precis innan de ska ha sin mens.
 3. Känsligt doftsinne
  Många gravida blir redan tidigt känsliga för vissa dofter. Ofta är det mat, kaffe eller andra aromer som utlöser det och din kräkreflex kan snabbt reagera. Man vet inte varför det är såhär, men sannolikt hänger det ihop med den ökande mängden östrogen i din kropp.
 4. Trötthet
  Många blir tidigt i graviditeten oförklarligt trötta. För många fortsätter tröttheten under hela den första trimestern.
 5. Ökat behov att kissa
  Måste du kissa hela nätterna? Då kan du vara gravid. Hormonella förändringar i kroppen leder till att blåsan fylls snabbare så att du måste kissa oftare.
 6. Ömma bröst
  Tidigt i graviditeten är det vanligt att man känner att brösten blir känsliga, de svullnar och ibland kan det göra riktigt ont när någon eller något rör vid dem.
 7. Illamående
  På film mår alla gravida illa på morgonen. I verkligheten så drabbar detta dock inte alla som blivit gravida. För vissa börjar det redan två veckor in i graviditeten, medan det hos andra dröjer en eller två månader.
 8. Du får en mindre blödning
  Väldigt många kvinnor upplever en liten blödning vid ett eller flera tillfällen under den första trimestern. Detta kan orsakas av att ägget fäster vid livmodern, men det kan även ske av andra orsaker. Oftast är det ingen fara, men ibland kan det också vara ett tecken på missfall.
 9. Utebliven mens
  Om du vet när din mens borde ha kommit så är en utebliven mens ett av de mer säkra tecknen på graviditet. Ibland kan dock mensen av olika anledningar bli fördröjd med några dagar.

Tips: Tester för fertilitet samt graviditetstester.

Här kan du även läsa mer om Tecken på graviditet.