9 i-lands problem

4702

När man bor i ett land som är ganska säkert, som Sverige, så är det lätt att gnälla över saker som kanske inte spelar så stor roll för andra. Jag är fullt medveten om att väldigt många börjar anse att Sverige inte är ett ”säkert” land längre. Men jag anser att Sverige är tryggt i jämförelse med många andra länder.

Nog om det. Det jag ville komma till är lite småroliga ”problem” man har under graviditeten. Så jag tänkte dra lite såna, egentligen helt oväsentliga men ändå roliga/bökiga ”detaljer” med att vara gravid…

Sen är det ju så att alla inte har dessa gravidsymptom. En del har några, en del har alla och en del har inga. Detta är några av mina symptom.
Ta dessa med glimten i ögat, jag ser dem med humor. 🙂

 1. Bara lodrät:
  Det faktum att det är världens projekt att få upp saker från golvet. Det är inte längre att bara böja sig ner. Man är vig som ett kylskåp och kroppen hindrar en överallt. Man har en stor mage som är i vägen och en kropp som inte riktigt vill som man själv vill. Så att tappa nycklarna på golvet kan bli ett helt projekt. Ha ha.
  Hur tar man sig ner utan att benen ska trycka på magen? Så fort man viker kroppen så hamnar ju trycket från benen på magen. Man har inte så mycket space kvar att utnyttja innan magen tar i. Sen den där detaljen att ta sig upp med all den extra tyngd man har just i mitten på kroppen. Man klarar nästan inte av att resa sig utan extra stöd eller utan att hjälpa till med armarna. Det är som en extra vinst varje gång man lyckas.
  Ni kan ju tänka er vilket projekt det blir att duscha när man bara har badkar. I och ur det är ett stort projekt.Tips: Bli lösningsfokuserad och våga be om hjälp.
 2. Glöm kjolen:
  Jag fortsätter i samma tema. Man kan längre inte sitta normalt. Sitter man i 90 grader från lårbenet till ryggen så blir det ett enormt tryck och obehag på magen. Så kjol är inget alternativ i detta ”bolläge”. Man måste ständigt ha benen isär eller sitta ganska bakåtlutad.Tips: Välj en längre och töjbar kjol om du nu måste bära kjol. Sitt inte obekvämt, kan leda till yrsel och illamående.
 3. Som en man:
  Ha ha. Man sitter med benen brett isär och ovanpå det så rapar och fiser man ofrivilligt, men även frivilligt. Det blir ett sånt enormt tryck i magen annars. Och ett extra tryck i magen är det sista man vill ha. Den är redan obekvämt stor. Huden stramar och bäbisarna klagar över utrymmet. Så man vill bara bli av med allt som tar onödig plats. Ibland sker det frivilligt och ibland sker det utan att man själv styr det.Tips: Gör det du mår bra av. Försök att inte äta gasframkallande mat/snask.
 4. Att pudra näsan:
  Toalettbesöken är inte som förr, av sååååå många anledningar. Förutom den här uppenbara anledningen som alla känner till, att man springer på toa stup i kvarten, så finns det några saker till som förändras. Det är inte bara att torka sig längre. Som jag nämnde tidigare så sitter man för det första med benen brett isär, så magen får plats. Ovanpå det ska man försöka ta sig ner, runt denna enorma kula, knöla sig in och runt för att precis kunna nå. Handlar det inte om att böja sig framåt och lägga allt tryck på magen så ska man bakåt och det stramar oxå i magen. Så hur man än beter sig så räcker inte magen till.
  Sen har vi även det faktum att man dubbelkollar pappret efter toabesöket. Vårdpersonalen frågar nämligen ”inget blod?”, ganska ofta. Och blod är det sista man vill ha på pappret, iallafall under de första 32 veckorna. Det är helt okej och jag kan till och med tänka mig att man nästan önskar blod på pappret när man är i sluttampen. Men nu, nu vill man inte ha blod på pappret, då det kan vara negativt. Men det behöver heller inte betyda något eftersom att slemhinnorna förändras under graviditeten och kan blöda lite lätt.Tips: Tro inte att du är en gymnast.
 5. Stönar typ jämt:
  Med allt extra blod, extra tyngd och hormoner i kroppen så flåsar man extremt lätt. Att ta sig upp för en trapp kan låta som ett maratonlopp. Man blir andfådd av så enkla saker som att dricka ett glas vatten eller bara resa sig upp.Tips: Har du detta, nöj dig med promenader, ge dig inte på att vinna över dina egna rekord i tyngdlyftning eller nått liknande.
 6. Ständigt het:
  Den ständiga värmen. Jag är egentligen en fruslort. Som alltid fryser i stort sett jämt. Har alltid suttit under filtar och täcken o dyl. Men nu, nu när jag är gravid behövs det mycket kyla för att jag ska frysa. Jag vet att här hemma skulle jag mer än gärna ha 17 grader, då jag upptäckt att det är en temperatur som jag varken svettas eller fryser i. I och för sig så fryser jag inte i 15 grader heller, men då börjar jag känna att det blivit svalt. Jag och min sambo har helt bytt roller. Brukar vara han som svettas och jag som fryser.
  Sen nu när det blivit sol och plus grader igen, då behöver jag ingen jacka. Möjligtvis typ en vindtät sommarjacka. Men vinterjacka behövs verkligen inte.Tips: Kom ihåg att du slipper frysa. Svettas man kan man klä sig lättare. 🙂
 7. Fräsch, svårt att lyckas:
  Allt knöl som blir med att hålla sig fräsch. Det är ingen dans på rosor att försöka raka ben och kön. Som jag nämnde tidigare sitter ju magen där och är totalt i vägen. Man ser inte könet längre, har inte heller gjort det på ett tag. Och benen, de kan man inte få till nån bra ställning på för att nå och raka. Så det är allt annat än bekvämt och ger bra resultat. Ha ha.
  Man har börjat få grövre hår på magen, som man för övrigt inte ser, för att de sitter nedanför naveln. Och man har risig hud och risigt hår vad man än gör. Man tar dubbel dos och får ett litet resultat i alla fall.Tips: Nu vet du hur ”snygg” du är när du är ogravid. Använd hårolja för att inte få allt för risigt hår.
 8. Som en tant:
  Man börjar bli tvungen att använda dosett. Alla piller man bör ta under graviditeten ökar och minskar hela tiden. Först är det alla vitaminer o dyl som man ska äta som är bra för fosterutvecklingen. Sen mår man illa, så ska man ta tablett för det. Så får man dåligt järnvärde, då ska man äta järntabletter. Osv osv. Jag tror jag är uppe i 6-7 tabletter till frukosten. Sen är det extra vid behov eller nån som man gärna ska äta två ggr om dagen.Tips: Ta hjälp av en dosett, du får vara tant i några månader.
 9. Skelettet är mjukt:
  Skelettet har för mig i denna vecka (vecka 30), blivit mer mjukt. Känns som att det mjuknar mer och mer för varje vecka nu. Inte bara höften som många får problem med, utan hela skelettet. Så fort man belastar en led så känns det som att man böjt den för långt åt fel håll. Eller bara sitter/ligger i samma ställning en längre stund så känns det som att man utsätter kroppen för en orimlig belastning. Man måste hela tiden tänka på att avlasta och byta ställning. Ligger en arm, ett ben eller ryggen utan stöd så känner man tillslut hur skelettet börjat böja sig. Detta gör att man knölar runt hur mycket som helst. Känns som att man aldrig kan vara still.Tips: Kom ihåg att inte använda ytterlägen och avlasta så ofta du kan. Tänk på hållningen.

 

Obs, ni som väntar enäggstvillingar, nedräkningen i appar stämmer inte. Inte någon jag hittat iaf. Enäggstvillingar blir igångsatta senast i vecka 38. Oftast mellan 36-38, så det är inte långt kvar för oss nu. <3 <3