Igår anordnade en vän till mig en babyshower. På den fick vi massa ”visste du att…” frågor i en typ frågesports tävling. Jag tänkte skriva ett sånt inlägg men med påståenden. Förmodligen sånt som många inte har en aning om och jag tänker även sno några av de som hon hittade till igår. 🙂
Here we go….
Visste du att…
…alla barn föds med en sugreflex. Den är nödvändig för att barnet ska få i sig mat.
…om barnet är under tre månader finns det en något ökad risk för plötslig spädbarnsdöd om du sover i samma säng som barnet. Därför ska barnet sova i egen säng, men den kan gärna stå inom räckhåll. Du kan ha barnet hos dig i sängen när barnet är vaket och exempelvis äter, men lägga över det i egen säng när det ska sova.
…ett barn som har kolik brukar skrika länge, i mer än tre timmar i sträck per dygn i flera dagar. Koliken kan börja redan när barnet är två veckor gammalt, men är oftast som mest intensiv vid sex till åtta veckors ålder.
…ett nyfött barn har ca 60 fler ben i kroppen än en vuxen man.
…från födseln fram till potträningen har ett barn varit med om ca 8000 blöjbyten. Du lägger alltså ca: 20 000 kr på blöjor till ett barn.
…att amma minskar risken för mamman att drabbas av alzheimers med hela 22%, har studier påvisat.
…det bara är 5% som föder på sitt BF (Beräknad födelse) datum.
…Holland är det land där flest föder hemma, ca 30% av alla födslar.
…den största bebisen som någonsin förlösts vägde hela 10,77 kg och var 76,2 cm lång. Det var den kanadensiska kvinnan Anna Bates som 1879 födde denna bjässe.
…ca 1 av 2000 barn föds med 1 eller fler tänder.
…ca 13 % av alla mammor får en förlossningsdepression.
…enäggstvillingar har samma DNA, men de har olika fingeravtryck.
…en rysk kvinna födde under 1700-talet 16 par av tvillingbebisar, sju trillingpar och fyra par fyrlingar på bara totalt 40 år – med samma man.
…en bäbis kan inte känna smaken av salt för än i 4 månaders ålder.
…först vid 6 månaders ålder ser bäbisen klart.
…bäbisar har större tendens att vrida sitt huvud åt höger än åt vänster. Varför vet man inte.
…en nyfödd kissar i genomsnitt var 20:e minut.
… barn som tittar på TV, brukar datorer/telefoner/surfplattor eller liknande aktiviteter i mer än tre timmar per dag löper en större risk att få problem med uppförande, emotionella symtom och relationsproblem.
…bebisar gråter inga tårar förrän tidigast tre veckor efter förlossningen, ibland kan det dröja tills de är 4-5 månader. Tårar innehåller stresshormoner och att gråta är alltså ett sätt att hantera stress på. Människan är det enda djuret som gör detta.
…det föds flest bebisar på onsdagar. Söndagen är den dagen då det föds minst antal.
…den yngsta personen som fött barn var 5 år och hette Lina Medina, från Peru. Året var 1939.
…en del barn somnar lättare om de har massa ljud omkring sig, försök hålla ljust och väsnas på dagtid, även om barnet sover och mörkt och dämpa ljudet på natten. Detta för att skapa en dygnsrytm hos barnet.
…det är inte säkert att ha samlag med penetration förrän tidigast två veckor efter förlossningen. Man blir oftast rekommenderad att avstå sex i fyra veckor. Har du stygn rekommenderas oftast sex veckor. Men vänta till du känner dig redo.
Källor:
Gravid.se, 1177, 10fakta, MAMA och Babyhjälp.